עגבניה היא אחת מהירקות הכי מוצלחים שקיימים במטבח שלנו במאות השנים האחרונות, (והיא נחשבת בכלל לפרי, מבחינה בוטנית). למרות שרק לפני 200 שנה היא התחילה להיות מוצר מזון נפוץ, העגבניה מככבת כמעט בכל מטבח שמכבד את עצמו.

 

נראה כאילו יש בה הכל: מראה שובה לב, טעם עשיר ויתרונות תזונתיים חשובים, שלא נהרסים בבישול, אלא להפך: הליקופן, שהוא אחד מנוגדי החימצון החזקים ביותר, נמצא בה בשפע אחרי בישול ממושך, ככה שאפילו קטשופ הופך למוצר בריא בזכותה.

 

האיטלקים נותנים, ובצדק, מקום של כבוד לעגבניות במטבחן. רוטב העגבניות האיטלקי נמצא בנשמת המטבח העשיר והטעים הזה, מהווה חלק מכמה ממאכלי הדגל של הבישול האיטלקי.

 

גם בישראל עגבניה היא אחד ממוצרי היסוד שנמצאים בכל מטבח. אפשר למצוא פה זנים רבים ונהדרים של עגבניות, ביניהם גם עגבניות שרי (המצאה ישראלית!) עשירות בטעם וצבעים, עגבניות תמר וסתם עגבניות טובות ופשוטות.

 

לכבוד האהבה המשותפת הזאת, שמחברת בין המטבח האיטלקי לישראלי, אני מביא כאן שני מתכונים שאי אפשר לפספס איתם: האחד לרוטב עגבניות קלאסי, בסיס לרטבים איטלקיים רבים (ולפיצות, לזניות וכו'), והשני לריבת עגבניות שרי, שלוקחת את ההמצאה הישראלית ונותנת לה טוויסט מתוק מתוק. 

 

מתכון לרוטב עגבניות קלאסי:

 

על 3 דברים קם ונופל רוטב עגבניות מנצח: החשוב ביניהם הוא בשלות העגבניות - העגבניות צריכות להיות כמה שיותר בשלות ואדומות אחרת הרוטב יצא חמצמץ ובהיר. כלל נוסף הוא לוודא שהעגבניות תתבשלנה על אש נמוכה כעשרים דקות וכלל אחרון - לא לשכוח להוציא את תוכן העגבניה(הגרעינים), כדי למנוע חמיצות.

 

המצרכים:

  • 2 ק"ג עגבניות בשלות ואדומות
  • 2 בצלים קלופים וחתוכים לקוביות
  • רבע כוס שמן זית
  • 6 שיני שום קלופות
  • 1 קופסא של עגבניות מרוסקות (לא חובה)
  • 10 עלי בזיליקום טריים
  • רבע כוס עלי אורגנו טריים
  • כף סוכר
  • מלח ופלפל
  • ליטר מים

 

וככה זה נראה בסוף: רוטב עגבניות שאי אפשר לפספס איתו

 

אופן ההכנה:

  • חותכים את העגבניות ל- 4 ומסירים את התוכן שלהן
  • שופכים את השמן לסיר גדול ומניחים על אש בינונית
  • מוסיפים את העגבניות לסיר ומבשלים תוך כדי ערבוב
  • מוסיפים את הבצל ומערבבים
  • מנמיכים את האש ומבשלים את העגבניות והבצל כעשרים דקות
  • מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומבשלים עוד כחצי שעה, טוחנים ובודקים תיבול

 

ריבות שרי:

אחד הדברים המדהימים והמיוחדים שאפשר לעשות עם עגבניות שרי חוץ מהדברים הבנאלים כמו סלט ומרק הוא ריבה, במיוחד כאשר ישנם כיום כמה סוגים של עגבניות שרי כמו אדום,תמר, מנומרות, צהובות והם יפות כל כך ומגוונת בטעמן.

 

אפשר להשתמש בריבות למילוי סופגניות, לארוחת בוקר או סתם למרוח על טוסט ולאכול. אני מגיש אותם במסעדה עם פטה כבדי עוף.

 

הנה לפניכם מתכון להכנת ריבת עגבניות שרי פשוט וקל להכנה:

מצרכים:

  • 1 ק"ג שרי תמר
  • 1 ק"ג סוכר
  • 2 מקלות קינמון
  • גרידה מתפוז אחד
  • 2 יחידות ציפורן

 

עגבניות שרי נפלאות (עגבניות ליקופן ושרי צהוב) דקה לפני שהן עומדות מתחת לאש. כמה יפות הן

 

אופן ההכנה:

בסיר בינוני שמים את כל המרכיבים ומבשלים על אש נמוכה כשעתיים ? שעתיים וחצי. לאחר שעתיים, צריך לבדוק את רמת הסמיכות: הריבה לא צריכה להיות סמיכה מדי ולא נוזלית מידי, כי כאשר הריבה מתקררת היא מתקשה.

 

קילו סוכר, להבה נמוכה והמון אהבה. ככה עושים ריבה.

 

מסירים מהאש, שופכים לכלי, מצננים ובתיאבון.

 

זהירות! חם וטעים. ריבת עגבניות שרי צהובות

 

 

 

מי שעוד לא ביקר בפסטיבל פירות הים במסעדה שלי, מסעדת איטלקיה בתחנה, שייערך עד סוף החודש, זה הזמן.