האם הגורם להשמנה הוא עודף פחמימות בתפריט?

לפי תיאוריה זו, ההורמון אינסולין הוא השחקן הראשי במחזה.

תפקידו העיקרי של האינסולין הוא לפנות את הסוכר מהדם (המגיע מפירוק פחמימה) לשאר איברי הגוף. 

תפקיד נוסף יש לו לסורר, והוא לבנות את רקמת השומן, כלומר, לצבור שומן.

כל מי שניחן בהיגיון בריא מגיע למסקנה המתבקשת כי אכילת פחמימות מובילה להצטברות שומן. במיוחד פחמימות מזוקקות, כגון קמח לבן וסוכר לבן המתפרקים מאד מהר במערכת העיכול ומובילים לעלייה מהירה של אינסולין בהתאם (כל דיאטות נטולות הפחמימות למיניהן מבוססות על כך) ואז, הדרך להשמנה קצרה.

 

אם נימנע מפחמימות, נרזה. האומנם?

אני יכולה להעיד, שישנם לא מעט אנשים שמצליחים לרזות נהדר בעזרת דיאטה מאוזנת ואף יותר מכך, דיאטה המבוססת על לחם.

וכאילו לא די לנו בשני אלה, ישנן סיבות נוספות ורבות לתהליך ההשמנה, כגון:

 

ההורמונים לפטין וגרלין (ונוספים בעלי שמות שאינם חינניים) המשפיעים על תחושת השובע והרעב. הלפטין מיוצר בתאי השומן וגורם לדיכוי התיאבון ואילו הגרלין נוצר בקיבה ומביא לגירוי התיאבון. נמצא כי בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל, יש הפרשה קטנה יותר של הורמון הלפטין ולהיפך.

 

הוירוס Ad-36 המתחבא אצל חלקנו ברקמת השומן ועלול לגרום לעלייה במשקל ובאחוזי השומן, ללא קשר לגנטיקה.

 

מחסור בשינה – כל אדם זקוק לשעות שינה שונות על מנת לקום אנרגטי ורענן. במידה ואת/ה סובלים מעייפות גדולה במהלך היום, יתכן ואתם לא ישנים מספיק. חוסר בשינה מוביל לחוסר איזון בין ההורמונים שהזכרתי קודם, לפטין וגרלין ומכאן לתאבון מוגבר והדרך להשמין קצרה.

 

תרופות נוגדות דכאון, מיגרנות, לחץ דם, טיפול הורמונלי חלופי, סטרואידים. התרופות גורמות להשמנה מסיבות שונות, כגון עלייה בתאבון, ירידה בחילוף חומרים וצבירה של שומן.

 

תת פעילות של בלוטת התריס – גורם לירידה בתאבון ועלייה במשקל.

 

גיל המעבר – יחד עם הגיל ישנה ירידה בקצב חילוף החומרים ושינויים הורמונאליים המשפיעים על תחושת הרעב, מצב הרוח והרגלי השינה.

 

אוכלוסיית החיידקים במעי. כן, קראתם נכון, מחקרים בשנים האחרונות מקשרים בין סוג אוכלוסיית החיידקים היושבים לכולנו במעי, לבין השמנה.

זוהו חיידקים המשתתפים בתהליך של אגירת שומן על ידי התערבות בפעילות של הגנים האחראים על חילוף החומרים שלנו.

כלומר, יתכן כי ההצטננות לפני 3 שנים היא זו שגרמה לעליית המשקל הפתאומית שלך בשנה האחרונה, ולא בגלל שהתחלת לעבוד בעבודה אינטנסיבית ולא יכולת לתכנן את ארוחותייך כראוי.

אין הדבר מעיד על חוסר יכולת  מצדנו לשנות את פני הדברים, או פני המיקרוביום ליתר דיוק. נמצא למשל, שתזונה עתירה בסיבים ודלה בשומנים רוויים , עוזרת לפתח מיקרוביום המעודדים רזון.

 

לסיכום חברים, לא רוצה לאכזב אתכם, אבל נכון להיום, הפתרון אינו קסם ששולפים מהשרוול. הפתרון הוא מאמץ יומיומי לשיפור הבריאות והגזרה שלנו.

רובנו זקוקים למסגרת על מנת להתמיד ולהשתפר ואני ממליצה על כך בחום.

 

אין לי פתרון פלא בשבילכם אבל כן אשחרר טיפ שאני מאד מאמינה בו, לשמירה וירידה במשקל. הרמב"ם אמר: בבוקר אכול כמלך, בצהריים כנסיך ובערב כאביון.

השתדלו לסיים את הארוחה העיקרית בשעות אחה"צ , כך שבערב תאכלו ירקות בעיקר וחלבונים, ללא פחמימות.

זה עובד.

ולא לשכוח – פעילות גופנית. גם זה עובד.

אז אולי זו עבודה יומיומית סיזיפית וקשה, אבל היא משתלמת בסוף. כמו כל אתגר שאנחנו מצליחים לעמוד בו.

 

בברכת, רד והצלח

 

כדורי עוף ברוטב אדום וחלב קוקוס

לקציצות:

1/2 ק"ג חזה עוף טחון

2 ביצים

1-2 גזרים/קישואים מגורדים

3 כפות קוואקר/פירורי לחם מלאים

קורט מלח

2 שיני שום כתוש

1/2 כפית חוויאג' למרק (לא חובה)

צרור כוסברה קצוצה (או פטרוזיליה)

 

לרוטב:

1 כף שמן

1בצל קצוץ

2 שיני שום כתושות

400 גר' רסק עגבניות (אני משתמשת ב POLPA)

פחית נוזל קוקוס (או חצי פחית, לפי הטעם)

1 כף קטשופ

פפריקה מתוקה

קורט מלח

1/2 כף אבקת מרק אורגנית

1/2 כוס מים

 

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל החומרים לקציצות ונותנים לתערובת "לנוח" כחצי שעה.

2. להכנת הרוטב, מחממים את השמן, מזהיבים הבצל ולאחריו השום.

3. מוסיפים את רסק העגבניות.

4. מתבלים במלח, פפריקה מתוקה וקטשופ.

5. מוסיפים את חלב הקוקוס.

6. מוסיפים את המים עם אבקת המרק.

7. יוצרים קציצות מהתערובת ומכניסים לסיר עם הרוטב.

8. לאחר רתיחה, לבשל על אש בינונית כ 10 דק'.

 

צילום: shutterstock

 

מתכון לפסטרמת הודו ביתית

לנוזל הכבישה:

1 ק"ג נתח חזה הודו לא פרוס

3 כוסות מים

2 כפות מלח גס

3 כפות שטוחות סוכר חום

5 עלי דפנה

 

לציפוי:

2 כפות דבש או סילאן

2 כפות שמן זית

1 כף רוטב סויה

1 כף פפריקה מעושנת או מתוקה

1 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה:

1.מערבבים החומרים לנוזל הכבישה בקערה גדולה אשר תכיל את הנתח. משרים את חזה ההודו ל 24-48 שעות במקרר.

2.מחממים תנור ל 160 מעלות.

3.מניחים תבנית עם מים בתחתית התנור.

4.מוציאים את הנתח מנוזל הכבישה ומורחים עליו את תערובת הציפוי.

5.לאפות בתנור כשעה.

ניתן לאכול חם או קר.

 

צילום: shutterstock

 

בתאבון ?