ג'יימי אוליבר, השתגעת? מיקרוגל?
"מיקרוגל הפך למילה נרדפת לאוכל מוכן, וזו בהחלט פעם ראשונה שאני מכליל מיקרוגל ברשימת הציוד שלי!" כותב ג'יימי אוליבר בספרו שיוצא בימים אלה בעברית לחנויות "ארוחה ב- 30 דקות. גישה מהפכנית לבישול מהיר של אוכל טוב".
עוד ב-Onlife:
איך עושים את רוטב הפסטו הכי טוב בעולם?
מתכון מהיר: עוגת שוקולד ב-5 דקות
בספר הזה חוזר ג'יימי אוליבר עם מתכונים לארוחות מלאות, מרובות מנות, הכתובות כמקשה אחת בעמוד אחד. זה יכול להיות יתרון למי שרוצה להתייעל בהכנת ארוחה מלאה בזמן קצוב. קצת מציק למי שמחפש מתכון למנה בודדת, בעיקר בגלל שהפונט מוזער וצופף לצורך העניין (דיסלקט כמו אוליבר צריך לדעת עד כמה זה מייאש לפגוש מלל ארוך כל כך במקום מתכון קצר). מה שבטוח אוליבר נפלא ברעיונות למתכונים לא סבוכים המתגמלים באוכל חושני ומפתה, הפעם עם המון השראה איטלקית וכמה הברקות אסייתיות.
(מתוך הספר, צילום: יח"צ)
כמעריצה שרופה של אוליבר עוד מהימים שהיה השף העירום אני מרגישה נבגדת. כן, יש לי בעיה עם מיקרוגל, למען האמת חמש בעיות:
רופס. אין אדם שלא יודע להבחין בין אוכל שיצא מסיר שהוצב על כיריים לוהטים לבין כזה שחומם במיקרוגל. אם המכשיר הזה יוצב במטבח אין סיכוי שלא יחממו בו מנות מזדמנות, והתוצאה היא פשוט זלזול בתרבות הקולינרית. צריך לבנות היכל תהילה מיוחד לפיצה שעזבה את המיקרוגל אחרי חימום כשהבצק שלה זוכה לאיכויות צמיגיות של מוצרלה לוהטת.
השמנה. דווקא הזמינות שהמיקרוגל מקנה לזלילת ארוחה חמה בכל שלב של היום והלילה, (במיוחד האפשרות לחמם מנה אחת בכל פעם), והעובדה שלא צריך להמתין עד שהאוכל יתחמם או יתבשל, גורמת להשמנה. לא צריך להיות דיאטנית בכדי לדעת שאנשים שאוכלים רק בארוחות מסודרות, המשותפות למספר סועדים, פחות סובלים מבעיות של השמנה. מיקרוגל פוגע בהרגל הזה לאכול יחד ולהמתין בסבלנות לארוחות.
קרינה. גגלו בעצמכם את המיקרוביולוג ד"ר זמיר שליטא מודד את רמת הקרינה הבוקעת ממכשיר מיקרוגל בבדיקה מקרית. הד"ר שליטא מגלה שכמות הקרינה גבוהה מהרמה הנחשבת בטוחה עד למרחק של שני מטרים מהמכשיר. במטבחים ישראלים קטנים, כדי להתרחק שני מטרים מהמכשיר צריך לצאת מהמטבח. מומחים מסבירים שחשיפה של רקמות אנושיות לרמות גבוהות של הקרינה הזאת עלול לגרום לסרטן. מכיוון שכך כל מי שמחזיק מיקרוגל אמור לבדוק שלא דולפת קרינה מהמכשיר לפחות פעם בשלוש שנים, ולוודא שמצב הדלת של המיקרוגל תקין, ואין שאריות לכלוך במכשיר. האם כל מי שיש לו מיקרוגל אכן מקפיד על כך?
כימיקלים במזון. סוגים שונים של פלסטיק משחררים חומרים בעייתיים לבריאות במהלך השימוש במיקרוגל. הכי בעייתיים: מיכלים של גבינות ותוצרת חלב. אלה מכילים חומרים שעלולים לנדוד למזון. כמו כן אין להכניס ניילונים, וגם לא כלים העשויים מחומרים מוקצפים דוגמת קלקר, ואין להכניס כל כלי או אריזה שעוותו או נמסו בחימום. לגבי ניילון נצמד, אסור שייגע במזון, גם אדים שעלו מן המזון אל הניילון, במיוחד של תבשיל שומני, וצנחו חזרה אל המזון עלולים להוות בעיה. אם מישהו אומר לכם שזאת אגדה אורבנית הפנו אותו לאתר משרד הבריאות לדף ההנחיות בנושא וכן לאתר של המרכז הרפואי הדסה. בנוסף אין צורך לציין שאסור להכניס מתכות אל המקרוגל, מה שמשאיר במקום הבטוח בעיקר פיירקס ומוצרים יעודיים למקרו, בהנחה שאתם מזהים את היצרן וסומכים עליו במאה אחוזים.
מה עשית לנו, ג'יימי?
השפעה מדאיגה על הבריאות. תוצאת הבישול במיקרוגל היא "שינוי דרמטי במבנה האטומי של המזון, הכרוך באובדן רוב התכונות הביולוגיות שלו. בתהליך זה רוב הויטמינים נעשים בלתי פעילים ונוצרים רדיקלים חופשיים וחומרי לוואי שמיוחסות להם תכונות מסרטנות". מחקרים שנערכו בגרמניה, בשוויץ ובברית המועצות העלו ממצאים מעוררי דאגה, לפיהם אנשים שניזונו ממזון שבושל במיקרוגל סבלו מירידה ברמת ההמוגלובין בדם ופיתחו אנמיה ועלייה ברמת הכולסטרול ה"רע" (LDL גם כשהמזון שבושל במיקרו לא הכיל כולסטרול כלל. כמו כן נמצאו סימנים לשינויים ב- DNA של המזונות שבושלו במיקרו המתקשרים להגברת הסיכוי לפתח גידולים ממאירים." כך מוסבר בספר החובה בכל בית "מדריך מפה לריפוי טבעי. הדרך לחיים בריאים" של ד"ר ראובן ברק (MD) וענת צחור. בספר הם מסבירים על מספר בעיות כרוניות הקשורות לבישול במיקרוגל ביניהן עייפות כרונית. אתם עדיין חושבים שמדובר באגדה אורבנית? ובכן, משרד הבריאות מורה שלא לחמם חלב אם ותחליפיו במיקרוגל עקב הרס חלבונים וויטמינים חיוניים.
מסקנה: מוטב שלא להכניס הרגלים רעים הביתה, אפילו לא לצורך של הפשרה וקיצור תהליכי בישול. לא כל בני הבית מספיקים תמיד לאכול יחד? אפשר לחמם כמות אישית בתנור קטן רגיל או לאכול ארוחה בטמפרטורת החדר. SORRY MR. OLIVER





React to WordPress