close
יש להזין שם משתמש בעברית בלבד
לאחר הרשמתך ישלח לכתובת המייל שהזנת סיסמה זמנית וקישור לאימות הרשמתך. אימות ההרשמה יתבצע דרך לחיצה על קישור שתקבלי בגוף המייל. לאחר מכן תוכלי להזין את הסיסמה הזמנית אותה קיבלת, ולגלוש כגולשת רשומה באון לייף
אנא המתן/י מספר שניות

צרבת: איך מפסיקים את זה לתמיד

סובלים מהרגשת בעירה בגרון וכאב בחזה אחרי האוכל? אתם לא לבד: כחמישית מאוכלסיית העולם המערבי סובלת איתכם. ככה מתגברים על צרבת

אנחנו אשמים: התזונה שלנו, סוגי המזון והמשקאות שאנחנו צורכים, המשקל ששמצטבר ואורח החיים המודרני, הם הגורמים לכך שכ-20 אחוז מאוכלוסיית העולם המערבי סובלת מצרבת. לעומת רק כ-10 אחוזים מדיירי יבשת אסיה. כך מדווח ד"ר מרק באר-גבל, מנהל יחידת הנוירו גסטרואנטרולוגיה בבית החולים שיבא בתל השומר.

 

הסיבות: השמנה, עישון ומזון שמן

ד"ר באר גבל: "בין הוושט לבין הקיבה ישנו שריר שתפקידו  לסגור את המעבר מהקיבה לוושט. השריר הזה מופעל אוטומטית אך ישנם גורמים שמשפיעים עליו. אצל אדם עם עודף משקל, הסוגר חזק פחות".

 

ד"ר שרון מאור, דיאטנית קלינית וספורט במכון וינגייט ובעלת קליניקה פרטית ברעננה, מוסיפה כי גם השמנה, ובעיקר השמנה בטנית, גורמת ללחץ על הקיבה "ולכן עלולה לגרום לצרבת".

 

סיבה נוספת, היא המזון השומני, מזון מהיר או מזון מטוגן, האופייני לעולם המערבי. "מזון שומני תורם להאטת קצב ההתרוקנות של הקיבה, ואז הקיבה מפרישה יותר נוזלי עיכול שגורמים ללחץ על דפנות הקיבה וזה פותח את הסוגר", מסביר ד"ר באר-גבל. באופן כללי, גם תזונה לא נכונה משפיעה. הכוונה היא לאכילה רבה ומהירה, למשל.

 

אך בזאת לא תמה הרשימה: גורמים נוספים לצרבת הם מזון מתובל, מזון חומצי, כמו עגבניות ופירות הדר. מה שעוד משפיע על חזרת תוכן הקיבה -  קפאין, שנמצא בקפה, תה, קולה ושוקולד. השפעה נוספת נגרמת בעקבות עישון, שתיית אלכוהול ומשקאות מוגזים. מתברר שגם סוכר וכל מה שמכיל אותו יכול להגביר את תחושת הצריבה, ומתח עלול להחריף אותה.

סובלת מצרבת? את לא לבד
אימג'בנק ו-GettyImages
סובלת מצרבת? את לא לבד

מה זה בכלל צרבת?

ד"ר באר-גבל מסביר שמדובר בחזרה של תוכן מהקיבה, כלומר מזון מעוכל ומיצי עיכול, אל הוושט. תופעה שנקראת בשפה הרפואית רפלוקס גסטרו אזופגיאלי (GERD). "התחושה היא של צריבה לאורך הוושט, שמורגשת גם בגרון ומאחורי החלק הקדמי של הצלעות. הרפלוקס הוא המנגנון והרגשת הצרבת היא התוצאה של המנגנון הזה". 

 

צרבת היא אמנם התלונה העיקרית, אבל יש גם תלונות אחרות לרפלוקס, והן שיעול כרוני, שיעול שמתפרץ כששוכבים, קושי בבליעה, כאבי גרון וצרידות.

 

מה עלול להחריף את התחושה? כשכיבה או כפיפה קדימה. "בלילה, הצרבת יכולה להיות חמורה יותר. כששוכבים קל יותר לתוכן הקיבה לעלות כלפי מעלה. סיבה נוספת היא שאין הרבה אוכל בקיבה, אבל יש בה הפרשות חומציות".

האם צרבת היא סיכון בריאותי?

ד"ר באר-גבל מדגיש, כי צרבת יכולה להיגרם גם ממצב רפואי שנקרא בקע סרעפתי.  לכן, במקרה של צרבת כרונית, מומלץ לעבור בדיקות שונות כדי לוודא שהיא לא תוצאה של בקע סרעפתי ושאין בה סיכונים בריאותיים נוספים, כמו מחלות שונות בוושט. "צרבת היא סיכון בריאותי משום שהיא עלולה לגרום למגוון בעיות. למשל, לגירוי של מיתרי הקול, דלקת של הסינוסים, דלקת של הושט, יצירת כיבים או היצרות של הוושט. כל אלה הן תופעות שיש לטפל בהן".

 

אבל יש גם מסר מרגיע: "הצרבת לא חייבת להיות חלק מהחיים שלנו וניתן בהחלט לטפל בה, במיוחד אם היא חוזרת על עצמה לעיתים תכופות", אומר ד"ר באר-גבל וממליץ על שינוי בהרגלי החיים ושינוי התזונה.

מטוגן, שמן ומתובל, מזון שמומלץ לוותר עליומטוגן, שמן ומתובל, מזון שמומלץ לוותר עליו
אימג'בנק ו-GettyImages

 

ואלה השינויים שד"ר באר-גבל וד"ר מאור ממליצים לסגל:

1. לשנות את התזונה: להימנע מכל המזונות שגורמים לצרבת, ובהם מזונות שמנים, מטוגנים, מתובלים, חמוצים וכדומה. במידה רבה, מדובר בגורמים אישיים, לכן מומלץ על ניסוי וטעייה, כדי לגלות מה המאכלים שמשפיעים עליכם. הידועים הם שום, בצל, עגבניות, פירות הדר ומנטה.

 

2. לתבל כמה שפחות.

 

3. להעדיף מזונות דלי שומן על פני מזונות שמנים (מעל 5% שומן), בעיקר כאשר השומן הוא מהחי.

 

4. להימנע מארוחות כבדות, ולהעדיף ארוחות קטנות ותכופות לאורך היום.

 

5. לוותר על שתייה במהלך הארוחה. אפשר לשתות כחצי שעה לפני האוכל או כשעה אחרי סיום הארוחה. הכי כדאי:  לשתות תה צמחים (לא עם נענע) לאחר הארוחה.

 

6. חלב: אמנם סופג את החומציות, אבל יש בו שומנים. לכן, חלב יכול להרגיע את הצרבת בטווח הקצר, אך לאחר זמן מה דווקא להגביר את הצרבת.

להפסיק לעשן, זה תמיד מומלץ
אימג'בנק ו-GettyImages
להפסיק לעשן, זה תמיד מומלץ

 

7. ללעוס מסטיק: כדי להפחית את החומציות. אבל זהירות: מסטיק בטעם מנטה עלול לפתוח את סוגר הוושט.

 

8. להפסיק לעשן: עישון גורם להפרשת יתר של חומציות.

 

9. לרדת במשקל: כדי להפחית את הלחץ על שריר הסוגר הוושטי.

 

10. לישון בראש מוגבה: כדי להפחית את חזרת התוכן מן הקיבה. גם לא מומלץ לנוח לאחר אכילה, ואם חייבים לשכב, רק כשעתיים לאחר האכילה.

 

11. להימנע מאלכוהול ולצמצם את צריכת הקפה ל-3 כוסות ביום. כדאי להימנע משוקולד, סוכר, ומשקאות מוגזים.

 

12. לקחת תרופות: יש סוגים שונים של תרופות ללא מרשם בבליעה או בשתייה, שמפחיתות את ההפרשה החומצית של הקיבה. בולעים את התרופות לפני האוכל.