close
כניסה
לאחר הרשמתך ישלח לכתובת המייל שהזנת סיסמה זמנית וקישור לאימות הרשמתך. אימות ההרשמה יתבצע דרך לחיצה על קישור שתקבלי בגוף המייל. לאחר מכן תוכלי להזין את הסיסמה הזמנית אותה קיבלת, ולגלוש כגולשת רשומה באון לייף
אנא המתן/י מספר שניות

דיאטה נטולת גלוטן: מי באמת צריך את זה

האם הדיאטה הזו, שעשתה עליה מהוליווד והפכה לאופנה אכן גורמת לירידה במשקל, והאם הגלוטן הוא אויב שיש לברוח ממנו

השיגעון הגיע מהוליווד. כוכבות כמו גווינת' פלטרו ורקל וואלש החליטו שהן מוותרות על אכילת גלוטן, חלבון שנמצא בדגנים כמו חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. והעולם נסחף לאופנה החדשה, בלי לחשוב פעמיים. גם בישראל השתלטה על התפריטים דיאטת חולי הצליאק, שנחשבה בעבר למגבלה תזונתית קשה ומעיקה. ובתי הקפה הפופולריים מיהרו להתעדכן במנות נטולות החלבון האסור.

 

העילה לאופנה הסוחפת היא הרצון לרזות, ביחד עם לא מעט אמונות, שגלוטן גורם לנפיחות בבטן, קשיי עיכול, עייפות והידבקויות של המעיים. וכך הגיע תורו של הגלוטן להיות אויב הציבור מספר אחת. 

 

עוד  ב- OnLife

האם גלוטן מסוכן?

"לא ברור מה מקור האופנה של דיאטות דלות גלוטן לבעיות הרזייה. מסיבה כלשהי נקשר גלוטן לתופעות שונות האופייניות לתקופה המודרנית כמו השמנה, התמכרות לפחמימות, והפרעות אכילה נוספות. אולי המראה הרזה של חולה צליאק הביא לכיווני החשיבה האלה", אומרת הדיאטנית הקלינית עדי זוסמן.

 

 האם אדם שאינו חולה בצליאק צריך להימנע ממנו?

"גלוטן גורם לנזק רק באנשים שאובחנו כחולי צליאק (בעברית : "כרסת" ולאחרונה גם "דגנת"). רק להם אסור לאכול גלוטן", מדגיש ד"ר אבי און, מומחה בגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, מנהל היחידה לגסטרו-ילדים, מרכז רפואי ע"ש ברוך פדה, פוריה. "אבחנה של צליאק צריכה להעשות על ידי רופא מומחה בגסטרואנטרולוגיה ולא על ידי "מומחים לתזונה", אשר לעיתים קרובות ממליצים לאנשים מסוימים להימנע ממרכיבים תזונתיים רבים, כמו גלוטן, ללא שום בסיס מדעי ורפואי". 

גלוטן אחראי למרקם ולגמישות של הבצקגלוטן אחראי למרקם ולגמישות של הבצק
אימג'בנק ו-GettyImages

"אין כרגע שום מידע להמלצה גורפת על דיאטת דלת גלוטן כפתרון להשמנת יתר. זאת לעומת המלצה גורפת לאוכלוסיה בריאה לתפריט מאוזן העשיר בסיבים תזונתיים מדגנים מלאים, קטניות, ירקות טריים ומבושלים ופירות", מוסיפה עדי זוסמן. "מטבע הדברים, דגנים מלאים כמו חיטה מלאה, שעורה, שיפון מלא – מכילים גלוטן".

 

כל זה לא מפריע לרשת מכוני כושר מסוימת להמליץ ללקוחותיה על דיאטה נטולת גלוטן כ"טיפ החודש". וזאת מתוך תפיסה - מוטעית כפי שיוסבר מיד - ש"צליאק היא מקרה חמור של רגישות לגלוטן. "היום מומחים מדברים על מצב ביניים, שקוראים לו רגישות לגלוטן, שלא נובע מצליאק, ושיכולה להביא לסימפטומים דמויי צליאק" כותבים שם בדפי ההסבר.

 

ויש גם מכון מסוים שמהתהדר בהבטחה ל"גמילה מגלוטן וסוכרים", ומפחיד את הציבור באבחנה פסאודו מדעית לפיה "בגוף האדם הגלוטן יוצר שכבת דבק שנדבקת לאורך דפנות המעי ואכילתו פוגעת במעי הדק". 

מה הקשר בין גלוטן ל-GLUE?

גלוטן, כאמור, הוא חלבון שנמצא בארבעה סוגי דגנים. הוא מורכב משני רכיבים פעילים, האחד מהם, גליאדין שמו, הוא שפוגע ברירית המעיים אצל חולי צליאק. לגלוטן יש תכונה מסוימת, שמסייעת בהגמשת והאחדת הבצק, כשהקמח מתערבב במים. כנראה שהתכונה הזו, של האחדת המרכיבים שיש המתארים כ"הדבקה", היא שהוציאה שם רע לגלוטן. כמו גם הקרבה בין השם גלוטן למונח glue, דבק באנגלית.

 

ואכן, ברחבי הרשת מסתובבים מיני מאמרים "מקצועיים" של מומחים מטעם עצמם, שמטיפים לכך. כמו למשל זה של שפית שמנחה סדנאות בישול הקובעת נחרצות כי "איכויות אלו בדיוק, עושות אותו לקשה לעיכול והופכות את תהליך העיכול כולו לבעייתי".

גלוטן הוא חלבון שנמצא בארבעה סוגי דגנים
אימג'בנק ו-GettyImages
גלוטן הוא חלבון שנמצא בארבעה סוגי דגנים

גלוטן יכול להדביק את המעיים?   

"זו אגדה שהמציאו אנשים עם חרדות. מדביקים לגלוטן תכונות שאין בו ובכלל, אי אפשר שמשהו "ידביק את המעיים", זו בורות לומר דבר כזה", מפריכה את השמועות ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה,המרכז הרפואי איכילוב וראש המחלקה למדעי התזונה, המרכז האוניברסיטאי אריאל.

 

"גלוטן הוא לא דבק, ואין מושג של רגישות מקדימה או חולפת לגלוטן. אבחנה של צליאק היא אבחנה לכל החיים ולא אבחנה זמנית. חולי צליאק הם אנשים עם נטיה גנטית מסויימת אשר כתוצאה ממנה מפתחים תגובה חיסונית לא תקינה במעיים כלפי חלבון זה, שגורמת נזק לרירית המעי הדק ולתת ספיגה של חומרים חיוניים לגוף. אדם בריא ללא נטיה גנטית לצליאק מפרק את חלבון הגלוטן וסופג אותו כפי שהוא סופג כל חלבון אחר בתזונה", מבהיר ד"ר און.

 

"דיאטה נטולת גלוטן אינה חיונית  לאדם בריא שלא אובחן כצליאק. לאדם בריא רצוי לאכול דגנים מלאים המכילים גלוטן ואין כל יתרון בריאותי להמנעות מצריכת גלוטן. ובכלל, כל אופנה של המנעות ממזונות רבים ללא הצדקה מדעית - גורמת  סבל מיותר לאנשים שנסחפים  אחריה". 

האם בכך שהכניסו לתפריטן מנות נטולות גלוטן רשתות המזון מעודדות לאכילה לא בריאה?

"אני מברך רשתות שהכניסו לתפריט מנות, שיקלו על חולי הצליאק המאובחנים ליהנות ולאכול גם אצלם. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שאין הצדקה או יתרון רפואי לאדם בריא לאכול לחמניה נטולת גלוטן, ושהמרקם והטעם שלה טעים הרבה פחות משל לחמניה רגילה", משיב ד"ר און. 

 

"הימנעות מגלוטן לצורך ירידה במשקל יוצרת מציאות תזונתית חדשה: אין מוצרי מאפה עתירי קמח לבן ומרגרינה, כגון בורקסים, רוגלעך, חטיפים, עוגות ועוגיות, לחמניות, פיתות, לאפות ועוד. וכך תחת מטריית "ללא גלוטן" עושים לגוף טובה, ובמקום רכיבי תזונה מיותרים, מספקים לו יותר ירקות, פירות, קטניות, שקדים ואגוזים. זה כל הסיפור", מסבירה עדי זוסמן.

מוצרים מקמח חיטה שמכיל גלוטן. האם יש הצדקה לוותר עליהם?מוצרים מקמח חיטה שמכיל גלוטן. האם יש הצדקה לוותר עליהם?
אימג'בנק ו-GettyImages

"לחם ופסטה ללא גלוטן הומצאו עבור חולי צליאק. דיאטה ללא גלוטן באה מאותו מקום שבו נוצרה הדיאטה דלת הפחמימות. אנשים חושבים שאם הם יאכלו ללא גלוטן, זו כמו לאכול ללא פחמימות", מוסיפה ד"ר רז, "חושבים שאם יש משהו שלא טוב לאחד, אז זה לא טוב לכולם. נתפסים על "משהו" וזה מאוד נוח לעשות ממנו אויב. אדם ללא בעית גלוטן לא יכול לחיות ללא פחמימות. זה לא בריא ולא טבעי. חיטה היא מזון בסיסי ואין שום הצדקה מדעית לוותר עליה".

 

ויחד עם זאת, מסייגת עדי זוסמן, יש מצבים שכדאי לשקול דיאטה דלת גלוטן. "ישנן עדויות בספרות המדעית לכך שאנשים שסובלים מתסמונת המעי הרגיז (IBS) מגיבים ברגישות מסוימת לגלוטן  ויש גם עדויות לפיהן לסובלים מפסוריאזיס כדאי להתנסות בתזונה דלת גלוטן". 

תגובות

סה"כ תגובות: 10
פרסום תגובה חדשה
ערך מאפיין זה ישאר פרטי ולא יוצג באופן ציבורי.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • מעבר שורות ופסקאות מתבצע אוטומטית.
סובלת מצליאק!! לא ממליצה לאף אחד.
12:34 15.05.11 | מירה

ללא תוכן

0 points
מירה, בהצלחה בהתמודדות
12:35 15.05.11 | אסנת עופר

לפחות מכירים בצרכים שלכם עכשיו, ולא מתעלמים או מזלזלים כמו בעבר.

0 points
מתכונים ללא גלוטן - לצליאקים
12:48 15.05.11 | חיים וטעים

יש לי כאן באתר מתכון לבראוניז ללא גלוטן.
http://www.onlife.co.il/בלוגים/15916/בראוניז-לפסח-ללא-גלוטן-פינוק-אמיתי
וכן, מתכון לפאד-תאי ללא גלוטן
http://www.onlife.co.il/בלוגים/19790/פאד-תאי-ממה-שהיה-לי-במקרר-לפני-שעשינו-קניות
מבטיחה להוסיף עוד בקרוב, כדי להקל על כל הצליאקים

0 points
כל אופנה הופכת לעובדה וכל איסור לאלוהים
17:07 15.05.11 | דובי

יש משמינים מגלוטן יש שלא, כך גם מפחמימות כאלנ או אחרות, יש משעועית ויש מעדשים, יש רגישים לדבר אחד ויש לאחר. צריך להבין, לא כולם מגיבים אותו דבר לדבר מאכל. לכל אחד תגובה שונה, לכן, מה שרע לאחד, חיוני לאחר, איננו אחידים. לכן כל אחד צריך לאכול על פי נטיות גופו ולא ישמין, אלא יהיה יותר חיוני ובריא. ההימנעות היא אסון. הדוק- ברכה. חפשו באיורובדה, את ההתאמות לאופי ולמבנה הגופני ובהצלחה.

0 points
אני עושה את הדיאטה! מומלץ מאוד!
17:21 15.05.11 | אלכסנדרה!

אני עושה את הדיאטה כבר כמה חודשים ואפשר לומר שזה עוזר בהרבה, קודם כל שזה מוריד את תחושת הכבדות והנפיחות בבטן ועוד דבר זה מרזה, גם בנוסף לדיאטה הורדתי כל מה שקשור לסוכרים ובעיות הבריאותיות שלי פשוט נעלמו, אז מומלץ ביותר!

0 points
זו דיאטה של אנשים חולים
17:55 15.05.11 | מתילדה

מה הטעם לעשות דיאטה שמיועדת לאנשים חולים אם אין לך את המחלה שלהם?

0 points
סוף סוף כתבה שקולה והגיונית שעושה סדר בנושא
18:10 15.05.11 | אנשים אבדו כל פרופורציה

מה בדיוק הקטע בלהחליף מאפים רגילים במאפים נטולי גלוטן? אם מישהו רוצה להיות חזיר, הוא יכול להיות חזיר גם בלי גלוטן.

0 points
מחליפים טריפה בנבלה
18:20 15.05.11 | צודק, צודק, צודק

תפסיקו עם הבצקים, ותרזו, תרגישו יותר טוב וכל מה שאנשים כותבים פה על גלוטן זה בולשיט אחד גדול. מזל שיש מי שעושה סדר ומכניס כתבות שפויות.

0 points
תודה על ההמלצה
06:27 16.05.11 | יבגני בוסקילה

באמת חשבתי אם כדאי או לא כדאי. בהמלצתך אמנע!

שוב תודה!

0 points
סובלת?
11:04 01.07.13 | אמא של צליאקית

המינוח סובלת קפץ לי לעין.
אני אמא לצליאקית מקסימה ומלבד השונות באוכל, היא ילדה רגילה לכל דבר.
היא בוודאי לא סובלת. ניתן היום למצוא תחליף כמעט לכל מזון גלוטני והקושי העיקרי הוא אכילה מחוץ לבית.
יש המון מתכונים ברשת: החל ממתכונים של תמי בקולינריא, עינת מזור, פיליס גלזר וכאלה באתרים באנגלית

0 points