מתכון למרק דלעת ועדשים
3 מתכונים מנצחים לט"ו בשבט
ללקק את האצבעות
לקראת שבועות: 3 מתכונים לעוגות גבינה מנצחות
אני בסדר עם כישלונות בחיים
העתיד מוטל על כתפיה
השכלה גבוהה, תשלום גבוה
שבועות: 2 מתכונים לקישים מנצחים
הגידו כן לחיסונים
עברייני קלפי
מפגש לאין קץ
קדרת אורז וירקות בניחוח סויה
הכניסה על אחריותכן
עוגת גבינה בראוניז
להיות מלכה בדקה
פריטי הטול הכי יפים
בידיים של הרופא הטוב ביותר
X

טבעונות זה לא רק עשבים: צפי סער עם 3 המלצות למנות טבעוניות עד 50 ש"ח

צפי סער
עיתונאית ב"הארץ", בעלת הטור הפמיניסטי "גברת מג'ונדרת" במוסף "גלריה שישי"
0
0
SHARES

צפי סער נותנת מענה לכל אותם טבעונים שתרים אחרי המנה שמתאימה להם ואלה המצקצקים שחושבים שטבעונים אוכלים רק עשבים

צפי סער | 22.02.17

בטח שיש לנו קינוח טבעוני – עוגיות שיבולת שועל אורגנית; תרצו לחם מקמח מלא, נכון?; הנבטנו את הכוסמת הזאת ממש הבוקר.

קראתם? הפנמתם? עכשיו תשכחו מזה – אנחנו הטבעונים והטבעוניות, המתרבים כתספורות על ראשי טייקונים, לא מתעניינים בלחיכת עשבים שוטים. תנו לנו אוכל טעים, אבל ממש, רצוי מושחת, גורמה כהלכתו או לחלופין ג'אנק מענג.

אז בין שאתם מאלה ששואלים בתימהון אין קץ: אבל מה יש לכם לאכול?? ובין שאתם טבעונים בעצמכם שרוצים לדעת איפה מסתתרת לה המנה שהכי כדאי לבדוק כרגע, הנה שלוש מנות טבעוניות שדגמנו, כולן במחיר של עד 50 שקלים.

 

הטרנדית: קלמרי ב–"416"

האוכלוסייה האנושית, לפחות בגוש דן רבתי, נחלקת כרגע לשניים: אלה שמסתובבים מפולבלי־עיניים וממלמלים לעצמם בלי הפסקה ארבע־מאות־ושש־עשרה, ארבע־מאות־ושש־עשרה, ואלה שאין להם מושג על מה מדובר. "416" היא המסעדה הטבעונית החדשה הלוהטת של תל אביב כרגע, מי שחרתה על דגלה להביא סטייק לעשבונים.

אנחנו דווקא לטשנו עין למנה אחרת: קלמרי. בשר מעולם לא היה ההעדפה הקולינרית מספר אחת שלי, גם אם לצערי בלסתי ממנו לא מעט במשך שנים. פירות ים הם עניין אחר לגמרי, מושא געגועים יחיד כמעט מאז ימי תחילת הטבעונות, שעוד לא נמצאה לו חלופה ראויה. האם "416" לא רק מצטיינת ביצירת באזז אלא מצליחה להתחיל למלא את החלל הכאוב הזה?

המנה המדוברת היא בעצם טבעות עשויות פטריות מלך היער, מצופות פנקו ומטוגנות, המוגשות בליווי רוטב טרטר. מנה ראשונה, לא גדולה. קלמרי זה לא, ככל שזכור לי מלפני כמה שנים, טרום-הטבעונות; טעים להפליא זה כן. נמשיך לחכות לשף או השפית הנועזים שיכינו לנו את מושא התשוקה הגדול מכולם: שרימפס. טבעוני, בטח שטבעוני.

 

קלמרי טבעוני ב-"416"

קלמרי טבעוני ב-"416". צילום: מיכאלו אנטולי

 

48 שקלים. 416, רחוב הארבעה 16 תל אביב (חניה? תשכחו מזה. חוץ מאשר בחניונים היקרים).

 

הקלאסית: שקשוקה ב"אנסטסיה"

עם איזה ביצים אתם רוצים את השקשוקה הטבעונית שלכם? יש מי שמוכנים להישבע ששמעו שאלה זו מפי מלצר באחד המקומות הוויגן-פרנדלים הצצים כאן, כן ירבו וישתפרו. באנסטסיה זה מן הסתם לא יקרה. בית הקפה התל-אביבי הכל-טבעוני, שכבר היה למוסד של ממש, הכניס לא מזמן לתפריט שלו שקשוקה חדשה — שנהפכה די מהר לאחת ממנות הדגל הטבעוניות של העיר.

שקשוקה היא סוגיה טבעונית כבדת משקל, שלא לומר הרת גורל. איך בעצם עושים שקשוקה בלי ביצים? התשובות רבות ומגוונות, מטופו דרך קמח חומוס ועד חצילים ושאר ירקות, והאופציה האנסטסטית ראויה לציון: בחיקו החמים והטעים של רוטב העשוי מכמה סוגי עגבניות, פלפלים ותרד נחות להם מעדנות כריות אווריריות צהובות של פולנטה (בשילוב טופו). ללא ספק פיצוח מוצלח של האתגר השקשוקטבעוני. המטבלים המצורפים - חצילים שֹרפרפים משהו, לבּנה וטחינה, הם מן המעולים שיש, כפי שיודעים היטב מי שמכורים לארוחות הבוקר במקום (אני מוכנה להרוג בשביל מטבל החצילים, הבת שלי - בשביל הלבּנה. כאלה אנחנו הטבעוניות, רחומות וחנונות).

ולא נזניח כליל גם את הקרניבורים. יצא ששתי חברות אוכלות־כל, שאיתן ישבתי באנסטסיה, כל אחת בתורה, הזמינו את השקשוקה. אחת תיעבה אותה ואיימה עלי בגירושין (אפשר להירגע, השלמנו), השנייה טענה בלהט שהיא טעימה לה יותר משקשוקה מביצים. בהחלט תעלומה. אבל לכו תבינו אנשים שאוכלים ביצים.

 

48 שקלים. אנסטסיה, פרישמן 54 תל אביב. אין חניה.

 

הגבעתיימית: מנזלה ב"מיץ מרק"

כמי שגדלה בגבעתיים, אי אז בעברהּ הנומבוני של העיר הלבנבנה, אין סיכוי שאי פעם אפסיק להשתאות בחולפי ברחוב כצנלסון בעיר, למראה הסצנה - סצנה! - הקולינרית שצמחה שם בשנים האחרונות, עם אינספור בתי קפה וסושיות ושאר מקומות שהתבלבלו ונדמה להם שהם בתל אביב. האמרת המחירים בעיר הגדולה הסמוכה, משל הייתה מינימום מנהטן, גלגלה אל האחות הקטנה, בכל כורחם, אפילו היפסטרים של ממש, מהסוג שפעם היו מעדיפים לקפוץ מאיזו מרפסת מעוצבת מאשר לגור מחוץ לתל אביב. אפילו ברים פועלים להם בגבעתיים - מי היה מאמין, בטח לא זקני מפא"י המקומיים של פעם, ששיא הגורמה שלהם היה לחם שחור אחיד והרינג.

בתוך כל הבלגן השוקק הזה יש גם - איך לא - פנינה טבעונית. למרות השם המשונה שנבחר לה - "מיץ מרק" (מה?) - האוכל שווה. אמנם המקום הקטן חוטא גם במיני מזונות־על כמו אסאי וכדומה, אבל מכפר על כך במכירת חלומות טבעוניים כמו גבינות עילאיות וגם שוקולד פנדה, הידד.

בזמן האחרון השתכללו שם ומציעים בנוסף למרקים ולתבשילים מנות מגוונות וארוחת בוקר מהוללת גם, אבל אני שומרת אמונים למנה הבסיסית שאיתה התחילו: על מצע אורז, לבן או מלא (בשבילי לבן, ברור), מוגש תבשיל שלמרות מרכיבים שנשמעים אולי בריאים כאלה, רחמנא ליצלן, הוא טעים להפליא. המגוון משתנה, מומלצים למשל המנזלה, תבשיל לבנוני במקור — חציל אפוי, גרגירי חומוס, עגבניות, בצלים, קינמון ובהרט; הרטטוי וה"קישואפונענע". פנכה גדולה ומשביעה תעלה 50 שקלים ויש גם בינונית וקטנה בפחות.

 

 

מנזלה במיץ מרק

מנזלה במיץ מרק. צילום: בועז לביא

 

50/30/20 שקלים. מיץ מרק, כצנלסון 49 גבעתיים. אפילו כאן אין חניה.

הכי מחופשות באתר