החדשה: גודנס

בערך בפופיק של תל אביב, ברחוב קינג ג'ורג' ליד גן מאיר וקרוב לדיזנגוף סנטר, קם לו לא מזמן דיינר חדש טבעוני למשעי. הרחוב כולו זרוע לא מעט מקומות טבעוניים, עד שקשה להאמין שרק לפני שלוש?ארבע שנים, כשהיט?ב?ע?נו, נאלצנו לכתת רגלינו למקום אחד ויחיד בעיר שהגיש רק מנות נטולות מזון שמקורו בבעלי חיים. היום, כשטיול ברחוב אבן גבירול, למשל, מזמן התלבטות בין 4-5 מקומות טבעוניים משובחים, אם לא יותר, זה נראה כמו חלום בלהות רחוק, או לחלופין מעורר את החשד שמ?ת?נו בינתיים והגענו לגן עדן (שכולו טבעונים, כמובן, אתם יודעים לאן מגיעים הקרניסטים).

אז גודנס. קטן, חמוד, לא יומרני. דיינר על הרחוב, שמציע אוכל רחוב נטול התנצלויות: המבורגר, שווארמה בטורטייה, "פיש" (מטופו) אנד צ'יפס, הום פרייז ועוד. קרפ הכוסמת במילוי קרם קשיו וכרובית היה קצת בריאותני מדי לטעמנו, אבל נכבשנו בקסמו של הסלופי ג'ו: ג'בטה שמנמנה שתוכנה — שעועית שחורה ופטריות שימג'י ברוטב ברביקיו מצוין ובלוויית רוקט, עגבניות וחמוצים — עסיסי וטעים במיוחד.

סלופי ג'ו טבעוני

אטרקציה נוספת במקום היא גלקסיית השוקולד — ביקום שעוד לא מציע מספיק אופציות של קינוחים טבעוניים מושחתים ומשובבי לב, בהחלט מסקרן לקבל לשולחן כדור שוקולד, שהמלצרית מבטיחה שאחרי שתמזוג עליו שוקולד חם הוא ייפתח ויתגלו ההפתעות שבתוכו. אלה הן, מתברר, גלידת מוס, קראמבל ופירורי שוקולד. שביל החלב?סויה מעולם לא נראה יצירתי יותר, ואף שהקינוח טעים, מבחינה זו הוא פחות מרשים מאשר ביזרת העיצוב.

גלקסיית השוקולד

הסלופי ג'ו עלה 38 שקלים, הגלקסיה — 36. אלה מחירי הרצה שיש לקוות שלא ישתנו, או לפחות לא בהרבה.

סלופי ג'ו ב"גודנס". קינג ג'ורג' 41 תל אביב

היוקרתית: זכאים

ובמרחב מחירים אחר לגמרי, ו?ותיק יותר, מתקיים לו ריטואל עונתי: אחת לכמה זמן מתלהט בקרב עדות הטבעונים ויכוח סוער, שבמרכזו "זכאים". המסעדה שהקימו שלושה אחים לפני כמעט ארבע שנים זוכה לחסידים מושבעים הכרוכים אחר מנותיה הייחודיות, שבחלקן ניכרת השראת המטבח הפרסי, ומציבים אותה בראש הרשימה המתרחבת של המסעדות הטבעוניות בארץ. מהעבר השני יש לה מתנגדים חריפים ונחרצים לא פחות, הטוענים כי מחיריה מופרזים, עיצובה מרושל ומנותיה מופרכות ולראיה מנפנפים במנת הסטייק?לחם שנרקחה שם בעבר.

אצלנו במשפחה אוהבים את זכאים, גם אם לא מבקרים שם לעתים תכופות מסיבות כלכליות. כשזה כן קורה - השמחה רבה. מאחר שמדור זה עוסק במנות שמחירן אינו עולה על 50 שקלים, במקרה של זכאים נסתפק הפעם בראשונות. בין אלה בולטת פרוסת הריקוטה – בצלחת עם שמן זעתר, סביבה זיתי קלמטה, פרוסות פלפל חריף וזרעי עגבניות שרי, מדובר באחת ה"גבינות" המענגות שדגמנו אי פעם, מבין הטבעוניות וגם הלא-טבעוניות-מפעם. היא עשויה מסויה ואת מי שזה מעניין, היא אורגנית, אבל למי אכפת, העיקר טעימה לאללה (32 שקלים). מנה ראשונה מומלצת אחרת, שרגלנו מעולם לא דרכה בזכאים בלי להזמין אותה, היא הצ'יפס, המוגש עם מיונז: תפוחי האדמה נאפים ואז נקרעים ביד ומיטגנים. התוצאה מושחתת ועילאית (36 שקלים).

פרוסת ריקוטה ב"זכאים"

פרוסת ריקוטה ב"זכאים". סמטת בית השואבה 20, תל אביב.

העממית: הטריפוליטאית של בכור

מנות טבעוניות כיפיות אפשר בהחלט למצוא לפעמים גם במסעדות שעוד לא ראו את האור. "הטריפוליטאית של בכור" היא גלגול של "בכור את שושי", המסעדה המשפחתית הוותיקה מפרדס כץ שבבני ברק, שגם לה יש כבר סניפים בתל אביב ופתח תקוה. את "הטריפוליטאית" פתחו שניים מנכדיו של בכור, מייסד השושלת הקולינרית, ובדומה למקור אפשר ליהנות שם למשל ממנת קוסקוס עם תבשיל של במיה ותפוחי אדמה, או ירקות מבושלים וגרגירי חומוס ועוד. עסקית כזאת ב-36 שקלים כוללת גם לחם וחמוצים. השירות תמיד אחלה. תזכרו לומר שאתם טבעונים, אנחנו מתקבלים שם בברכה.

קוסקוס ותבשיל ב"טריפוליטאית של בכור"

קוסקוס ותבשיל ב"טריפוליטאית של בכור", יהודה הלוי 39, תל אביב.