סביר להניח שאתם יודעים מה הלב שלכם צריך כדי להיות בריא, אבל אולי לא באופן מלא. ייתכן שהידע שלכם מתבסס על מיני פרסומים בעיתונות, ברדיו ובטלויזיה. לכן חשבנו שהגיע הזמן לרכז את כל הידע הרפואי והמחקרי העדכני, לטובת בריאות הציבור בישראל. 

 

עוד ב-Onlife:

 

במשך 6 חודשים עמל צוות של רופאים ודיאטנים, מטעם האיגוד הקרדיולוגי בישראל בשיתוף עתיד - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל - על ניסוח ההמלצות התזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם באמצעות תזונה בריאה. נייר העמדה מבוסס על ידע מדעי מעודכן וכולל המלצות המקיפות את כל סוגי המזון, הדיאטות ותוספי המזון לציבור הרחב. לא ניתן להפריז בחשיבות ההמלצות.

עיקרי ההמלצות:

 

1. על פי המחקרים שנבדקו, אימוץ דפוסי אכילה ספציפים עשוי להקנות יתרון במצבים רפואיים מסויימים. לפניכם סוגי הדיאטות המומלצות:

 

  • "דיאטת DASH": המכילה ירקות, פירות ו-3 מוצרי חלב דלי שומן בנוסף לתפריט דל מלח. יעילה במיוחד לאנשים עם יתר לחץ דם או לחץ דם גבולי.

 

  • דיאטה "דלת פחמימות": שבה פחמימות מהוות כ-20%-40% מסך הקלוריות היומי. מתאימה לאנשים עם משקל עודף ולאנשים עם התסמונת המטבולית.

 

  • תזונה "ים תיכונית": הוכחה כמועילה לאנשים עם מחלת לב וכלי דם או סוכרת כמו גם לאוכלוסיה הכללית.

 

אנשים עם מחלות ספציפיות כגון סוכרת, אי-ספיקת כליות או מחלות כבד זקוקים להתאמת התזונה באופן אישי בהדרכת תזונאי-דיאטן.

 

 

2. מומלץ להעדיף מזון טרי או קפוא, ללא תוספת של סוכר, מלח או רטבים עתירי קלוריות.

 

3. מומלץ לכלול בתזונה את המרכיבים הבאים:

 

  • ירקות ופירות מסוגים שונים, (לפחות 8 מנות ביממה). רצוי להימנע מהסרת הקליפה ולהשתמש בשיטות בישול (אידוי, הקפצה וכדומה), המשמרות את רכיבי התזונה הטבעיים המצויים במזונות.

 

  • קטניות, דגנים מלאים, לחם מקמח מלא ומאכלים עתירי סיבים תזונתיים ודלים במלח.

 

  • שומן מהצומח, עם עדיפות לשמן זית ושמן קנולה, אבוקדו, אגוזים,שקדים וטחינה.

 

  • ביצים: עד 5 לשבוע, לאוכלוסיה בריאה, 3-4 ביצים בשבוע לחולי סוכרת, לסובלים משומנים גבוהים בדם.

 

  • מוצרי חלב דלי שומן (2-3 מנות ביממה).

 

  • דגי ים שמנים (למשל סלמון, מקרל, פורל ועוד, 2-3 מנות בשבוע).

4. התזונה צריכה להיות מגוונת, ומשולבת עם פעילות גופנית סדירה תוך שמירה על משקל תקין.

 

5. כך תבחרו מוצרי בשר שונים:

 

  • עדיף לאכול חלקים רזים של עוף, הודו ובשר בקר.

 

  • מומלץ להמעיט ככל האפשר בצריכת בשרים עתירי שומן, ובעיקר בשרים מעובדים עתירי שומן ונתרן.

 

6. כדאי להמעיט או לוותר על דברי מאפה קנויים המכילים שומן טרנס (שומן צמחי מוקשה), מאכלים עתירי מלח, בעיקר מוצרי מזון מעובדים, משומרים ו/או מומלחים וכן מאכלים עם תוספת סוכר.

7. מה תשתו:

 

  • מומלץ לא להרבות בשתיה של מיצים טבעיים ולהמנע משתיית משקאות ממותקים.

 

  • יש לעודד שתיית חלב דל שומן ותה ירוק המסייעים לצמצום של מחלות לב וכלי דם.

 

  • אלכוהול יש להגביל לצריכה מתונה של מנת משקה (יין או בירה) ביום לנשים, ועד 2 מנות ביום לגברים.

 

  • קפאין צריך להגביל עד  400 מ"ג ליום (200-300 לנשים הרות).

 

  • יש לשתות כמות מרובה של מים, בעיקר בחודשי הקיץ.

8. תוספי תזונה:

  • אלו מומלצים לסובלים ממחלת לב או כלי דם, שאינם מרבים באכילת דגי ים, לקחת תוסף אומגה 3 (רצוי משמן דגים) במינון של כ-1 גרם ביממה.

 

  • למי שנמצאו אצלם רמות גבוהות של כולסטרול "רע" (LDL) ניתן להוסיף פיטוסטרולים (הנמצאים בשמנים ממקור צמחי ומונעים באופן חלקי את ספיגת הכולסטרול במעי) במינון של 1.5-2.0 גרם ליממה.

 

  • יש להימנע משימוש בתוספי מזון אחרים למניעת תחלואה במחלות לב וכלי דם, שחלקם אינם יעילים וחלקם אף הוכחו כמזיקים.