את חלל המעי הדק והגס – מצב שכיח ומושפע מאורח החיים ומתזונה. ההרגשה כוללת בטן נפוחה (בעיקר תחתונה), רגישות בבטן (בעיקר במישוש), בטן מלאה, קושי לאכול ולשתות וכאבי בטן בעיקר בבטן התחתונה.

הסיבות למועקה הזו הן רבות:

  • סיבות הורמונליות – בעיקר בנשים סביב המחזור בשל צבירת נוזלים ורפיון שרירי הבטן. תופעה זו קיימת גם בגיל המעבר.
  • החדרת אוויר למערכת העיכול – יכולה לנבוע מבעיות במבנה הלסת, מאכילה מהירה הגורמת לבליעת אוויר וכמוכן מלעיסת מסטיקים (בעיקר מסטיקים ללא סוכר).
  • חוסר איזון בחיידקי המעיים של מערכת העיכול – לכולנו יש במערכת העיכול חיידקים "טובים" העוזרים בפירוק המזון. כאשר יש חוסר בהם (למשל בעת נטילת אנטיביוטיקה) ישנו שגשוג של חיידקים פתוגניים ואז גדלה גם הרגישות למזון, מה שמוביל ליצירת גז CO2ומתאן = גזים במערת העיכול.

 

אל תאכלו מהר מדי. צילום: Shutterstock

אל תאכלו מהר מדי. צילום: Shutterstock

 

  •  פירוק לא טוב של תוצרי המזון הנכנסים לגופנו – בשל חומציות לא מספקת של הקיבה, המזון אינו מפורק בצורה טובה, מה שגורם לתסיסתו במעיים
  • עצירות – העצירות יוצרת מצב בו המזון שאמור לצאת מהגוף נשאר זמן רב במעי, ותוצרי התסיסה שלו יוצרים גזים ונפיחות בבטן.
  • מצבי מתח (סטרס) – יוצרים תת פעילות של מערכת העיכול וגורמים למעי רגיש (רגיז), לנפיחות ולגזים.
  • צליאק –אלרגיה לחלבון הגלוטן המצוי בדגנים (חיטה, שיבולת שועל, שיפון וכו') מלווה בחלק מהמקרים בניפוח הבטן ובגזים.
  • אלרגיה ללקטוז – בדומה לצליאק, תגובה הנובעת מרגישות לסוכר החלב.

 

אילו מאכלים גורמים להגברת נפיחות וגזים?

  • ירקות עשירים ברפינוזירקות כמו כרוב, כרובית, ברוקלי, צנון, צנונית ועוד הכוללים בתוכם את הסוכר רפינוז, סוכר שלא מתעכל אלא באמצעות בקטריה היוצרת גזים ומנפחת את הבטן. אלו הם מאכלים בעלי סיבים תזונתיים רבים שכן כדאי לצרוך, בשל יתרונם התזונתי, אך בכמויות קטנות וגם רצוי לבשלם.
  • קטניותקטניות כגון שעועית, עדשים, פולי סויה, אפונה ועוד. מזונות אלה הם בעלי ערך תזונתי חלבוני גבוה, אך מכילים גם סוכרים וסיבים שהגוף לא מסוגל לפרק. הבקטריות במעיים ניזונות מהם, אך בתהליך העיכולנוצרים גזים. רצוי לערבב קטניות ודגנים ביחד – כך הגוף יכול להתרגל לספוג אותם.
  • מוצרי חלבמדובר בעיקר באנשים בעלי אי סבילות ללקטוז, שבגופם חסר האנזים המפרק את סוכר הלקטוז שבמוצרי החלב.

 

בזהירות עם הצנונית. צילום: Shutterstock;

בזהירות עם הצנונית. צילום: Shutterstock

 

  • תחליפי סוכרכל אלה המכילים מלטיטול או סורביטול (מבנה כוהלי) גורמים לתסיסה של בקטריות במעיים.
  • משקאות מוגזיםהמשקאות הללו מכילים בעצמם גזים – אותם גזים נשארים לעיתים גם במערכת העיכול וגורמים לנפיחות.
  • מאכלים מלוחיםמאכלים המכילים אחוז גבוה של נתרן יכולים לגרום לאגירת נוזלים ולניפוח של הבטן. על פי מחקר, בארצות הברית 90% מהאמריקאים צורכים יותר נתרן מהכמות היומית המותרת. כך הדבר גם בארצנו. קשה להימנע מכך, כי המלח מצוי כמעט בכל מזון שאנו צורכים, אך יש להפחית את כמותו כמה שניתן.

 

7 מאכלים שמסייעים להפחתת נפיחות וגזים

  1. מלפפון: כפי שמשתמשים במלפפון להורדת נפיחות באיזור העיניים, כך ניתן לצרוך אותו להורדת נפיחות וגזים במערת העיכול. המלפפון מכיל פלבנואיד, אנטיאוקסידנט שמונע swelling.
  2. בננות: מזון עשיר באשלגן, כמו גם אבוקדו, קיווי ופיסטוק חלבי– מונעים צבירת נוזלים על ידי איזון משק הנתרן-אשלגן ויכולים למנוע את הנפיחות הנגרמת על ידי צבירת נוזלים. נוסף על זה, לבננה יש גם סיבים מסיסים המונעים עצירות.
  3. פאפיה: מכילה את אנזים הפפאין העוזר ומקל על עיכול חלבונים. 
    פאפאיה ובננה יכולות לעזור לכם. צילום: Shutterstock

    פאפאיה ובננה יכולות לעזור לכם. צילום: Shutterstock

     

  4. פרוביוטיקה: נמצאת ביוגורטים ובירקות כבושים כגוןכרוב, מעלה את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף ומונעת את פעילותם של החיידקים הפטוגנים.
  5. אספרגוס: נחשב כמזון-על למניעת נפיחות במערכת העיכול, בשל היותו גורם להשתנה מרובה.
  6. זרעי שומר: עוזרים בהקלה בעיכול וידועים כסופחי גזים.
  7. תה קמומיל או פפרמינט טבעי: גורמים להקלה על שרירי מערכת העיכול, כמו גם להרגעה וסיוע במצבי סטרס.

 

אפרת אבידור היא ביולוגית, נטורופתית, מרצה. ומרכזת מגמת נטורופתיה בקמפוס ברושים, בית הספר ללימודי רפואה משלימה אינטגרטיבית