מה גורם לנפיחות ומה לאכול כדי להיפטר ממנה?
כולנו סובלים מדי פעם מנפיחות, או מגזים. מה גורם לתופעה הזו, אילו מאכלים מועדים לפורענות ומה אפשר לאכול כדי להרגיע את התחושה הלא נעימה או אף להימנע ממנה?
את חלל המעי הדק והגס – מצב שכיח ומושפע מאורח החיים ומתזונה. ההרגשה כוללת בטן נפוחה (בעיקר תחתונה), רגישות בבטן (בעיקר במישוש), בטן מלאה, קושי לאכול ולשתות וכאבי בטן בעיקר בבטן התחתונה.
הסיבות למועקה הזו הן רבות:
- סיבות הורמונליות – בעיקר בנשים סביב המחזור בשל צבירת נוזלים ורפיון שרירי הבטן. תופעה זו קיימת גם בגיל המעבר.
- החדרת אוויר למערכת העיכול – יכולה לנבוע מבעיות במבנה הלסת, מאכילה מהירה הגורמת לבליעת אוויר וכמוכן מלעיסת מסטיקים (בעיקר מסטיקים ללא סוכר).
- חוסר איזון בחיידקי המעיים של מערכת העיכול – לכולנו יש במערכת העיכול חיידקים "טובים" העוזרים בפירוק המזון. כאשר יש חוסר בהם (למשל בעת נטילת אנטיביוטיקה) ישנו שגשוג של חיידקים פתוגניים ואז גדלה גם הרגישות למזון, מה שמוביל ליצירת גז CO2ומתאן = גזים במערת העיכול.
- פירוק לא טוב של תוצרי המזון הנכנסים לגופנו – בשל חומציות לא מספקת של הקיבה, המזון אינו מפורק בצורה טובה, מה שגורם לתסיסתו במעיים
- עצירות – העצירות יוצרת מצב בו המזון שאמור לצאת מהגוף נשאר זמן רב במעי, ותוצרי התסיסה שלו יוצרים גזים ונפיחות בבטן.
- מצבי מתח (סטרס) – יוצרים תת פעילות של מערכת העיכול וגורמים למעי רגיש (רגיז), לנפיחות ולגזים.
- צליאק –אלרגיה לחלבון הגלוטן המצוי בדגנים (חיטה, שיבולת שועל, שיפון וכו') מלווה בחלק מהמקרים בניפוח הבטן ובגזים.
- אלרגיה ללקטוז – בדומה לצליאק, תגובה הנובעת מרגישות לסוכר החלב.
אילו מאכלים גורמים להגברת נפיחות וגזים?
- ירקות עשירים ברפינוז: ירקות כמו כרוב, כרובית, ברוקלי, צנון, צנונית ועוד הכוללים בתוכם את הסוכר רפינוז, סוכר שלא מתעכל אלא באמצעות בקטריה היוצרת גזים ומנפחת את הבטן. אלו הם מאכלים בעלי סיבים תזונתיים רבים שכן כדאי לצרוך, בשל יתרונם התזונתי, אך בכמויות קטנות וגם רצוי לבשלם.
- קטניות: קטניות כגון שעועית, עדשים, פולי סויה, אפונה ועוד. מזונות אלה הם בעלי ערך תזונתי חלבוני גבוה, אך מכילים גם סוכרים וסיבים שהגוף לא מסוגל לפרק. הבקטריות במעיים ניזונות מהם, אך בתהליך העיכולנוצרים גזים. רצוי לערבב קטניות ודגנים ביחד – כך הגוף יכול להתרגל לספוג אותם.
- מוצרי חלב: מדובר בעיקר באנשים בעלי אי סבילות ללקטוז, שבגופם חסר האנזים המפרק את סוכר הלקטוז שבמוצרי החלב.
- תחליפי סוכר: כל אלה המכילים מלטיטול או סורביטול (מבנה כוהלי) גורמים לתסיסה של בקטריות במעיים.
- משקאות מוגזים: המשקאות הללו מכילים בעצמם גזים – אותם גזים נשארים לעיתים גם במערכת העיכול וגורמים לנפיחות.
- מאכלים מלוחים: מאכלים המכילים אחוז גבוה של נתרן יכולים לגרום לאגירת נוזלים ולניפוח של הבטן. על פי מחקר, בארצות הברית 90% מהאמריקאים צורכים יותר נתרן מהכמות היומית המותרת. כך הדבר גם בארצנו. קשה להימנע מכך, כי המלח מצוי כמעט בכל מזון שאנו צורכים, אך יש להפחית את כמותו כמה שניתן.
7 מאכלים שמסייעים להפחתת נפיחות וגזים
- מלפפון: כפי שמשתמשים במלפפון להורדת נפיחות באיזור העיניים, כך ניתן לצרוך אותו להורדת נפיחות וגזים במערת העיכול. המלפפון מכיל פלבנואיד, אנטיאוקסידנט שמונע swelling.
- בננות: מזון עשיר באשלגן, כמו גם אבוקדו, קיווי ופיסטוק חלבי– מונעים צבירת נוזלים על ידי איזון משק הנתרן-אשלגן ויכולים למנוע את הנפיחות הנגרמת על ידי צבירת נוזלים. נוסף על זה, לבננה יש גם סיבים מסיסים המונעים עצירות.
- פאפיה: מכילה את אנזים הפפאין העוזר ומקל על עיכול חלבונים.
- פרוביוטיקה: נמצאת ביוגורטים ובירקות כבושים כגוןכרוב, מעלה את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף ומונעת את פעילותם של החיידקים הפטוגנים.
- אספרגוס: נחשב כמזון-על למניעת נפיחות במערכת העיכול, בשל היותו גורם להשתנה מרובה.
- זרעי שומר: עוזרים בהקלה בעיכול וידועים כסופחי גזים.
- תה קמומיל או פפרמינט טבעי: גורמים להקלה על שרירי מערכת העיכול, כמו גם להרגעה וסיוע במצבי סטרס.
אפרת אבידור היא ביולוגית, נטורופתית, מרצה. ומרכזת מגמת נטורופתיה בקמפוס ברושים, בית הספר ללימודי רפואה משלימה אינטגרטיבית