נכון ולא נכון: לאכול בחג הפסח בלי לפגוע בבריאות

ארוחת החג הן ההזדמנות שלנו לאכול את כל המאכלים החגיגיים שאנחנו מחכים להם. אבל מה כדאי לנו לדעת לפני שאנחנו מתחילים לפנטז על מאכלי החג? רשימת המיתוסים הכי נפוצים בנוגע למאכלי פסח.

 

עוד ב- Onlife

 

1. אכילת ביצים תגרום לעלייה בכולסטרול.

נכון חלקית.

 

המיתוס הזה נוצר משום שחלמון הביצה הוא בין המזונות העשירים בכולסטרול. אפשר לאכול ביצה אחת ביום, לאנשים שאינם סובלים מכולסטרול גבוה. לאנשים שאכן סובלים מכולסטרול, אפשר לצרוך 3-4  ביצים בשבוע. מעבר לכך, לביצים יש יתרונות חשובים נוספים: הן מכילות חלבון בעל איכות ביולוגית גבוהה, ובנוסף הן מכילות ויטמין B 12.

 

2. הדגים מסוכנים, בגלל העצמות הקטנות, ורובם עתירי שומן.

נכון חלקית.

 

מחקרים רבים הוכיחו כי צריכת דגים עשויה להפחית מחלות לב ושבץ מוחי. כמו כן, הדגים מפחיתים את תהליכי טרשת העורקים. איגוד הלב האמריקאי אף הגדיל לעשות והמליץ  לצרוך דגים לפחות פעמים בשבוע. שימו לב: הדגש הוא דווקא על דגים שמנים המכילים אומגה 3 כמו-סלמון, מקרל, פורל, הרינג, סרדינים וטונה-הם  דלים בשומן רווי. דגים פחות מומלצים-דגי בס, בורי, קרפיון.

3. אלכוהול אינו בריא לכבד, ועתיר קלוריות.

נכון חלקית.

 

לפי רוב המחקרים 30-40 גרם אלכוהול ביום מועילים לבריאות הלב ומפחיתים את  הסיכון למחלות, ומעבר לכך הנזקים עולים על התועלת. כוסית יין מכילה 13 גרם אלכוהול (100 סמ"ק) ובין-105-150 קלוריות. לעומת זאת, פחית בירה (330 סמ"ק) מכילה כ17 גרם אלכוהול ו -150 קלוריות. וודקה, וויסקי, עראק- כולם מכילים 40% אלכוהול וכ-280 קלוריות ל-100 סמ"ק. ככלל, גרם אלכוהול מכיל 7 קלוריות.

 

בנוסף, לאלכוהול יש יתרונות תזונתיים חשובים נוספים: הוא מכיל נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) שיש בכוחם  לסייע במניעת גורמי התמותה המובילים, כמו סרטן  ומחלות לב. נוגדי החמצון נמצאים בקליפות הענבים וגם בנוזל המופק מהענבים עצמם. מחקר ישראלי שנערך באוניברסיטת בן גוריון העלה  שהיין אף מפחית את רמות הסוכר בדם! זאת ועוד, היין מעלה את הכולסטרול  הטוב וחלק ומסייע במניעת סרטן  ואלצהיימר.

 

4. החרוסת מתוקה ומשמינה ולא כדאי לאכול אותה.

נכון חלקית.

 

החרוסת מכילה אגוזים, שקדים, פירות יבשים ויין אדום המכילים ברזל, אשלגן, מינרלים, ויטמינים, אנטיאוקסידנטים ואומגה 3  – כולם ללא יוצא מן הכלל תורמים לבריאות. לחולי סוכרת אמנם רצוי להמעיט באכילת החרוסת, משום שהפירות היבשים מכילים סוכר, אך בהחלט אין סיבה לשאר המסובין להימנע.

 

5.  המצות מאוד משמינות, וגורמות לעצירות.

נכון חלקית.

 

כל מצה מכילה 140 קלוריות: כלומר כתחליף לשתי פרוסות לחם. אבל מי אמר שאי אפשר לאכול מצה קלה? מצה קלה מכיל 80 קלוריות בלבד, כמו פרוסת לחם. רצוי אפילו לצרוך מצה קלה משום שהיא מכילה יותר סיבים תזונתיים ויכולה למנוע  עצירות. ועוד טריק קטן: רצוי לשתות כוס מים לפני אכילת המצות. מי שרגיש לגלוטן יכול לאכול פירכיות אורז חום. כל פרכייה מכילה 30 קלוריות.

 

6. אגוזים: משמינים ואסור לאכול אותם.

נכון חלקית.

 

אמנם 100 גרם אגוזים מכילים 650 קלוריות, אבל אם אוכלים יום יום בין 5-10 יחידות, אנו עשויים להפחית ערכי הכולסטרול הרע, מחלת לב וכלי דם. האגוזים מכילים  חלבונים, שומנים ויטמינים ומינרלים ביניהם ויטמין E המגן על הגוף מנזקי חימצון.כמו כן, אגוזים מכילים מגנזיום -מינרל חיוני למטבוליזם, אנרגיה ותפקוד תקין של מערכת העצבים, השרירים והעצמות, אבץ – מינרל חשוב  לתפקוד תקין של  תאי העצבים.

 

בנוסף לכך, קליית האגוזים פוגעת בחלק מהערכים התזונתיים, לכן מומלץ לאכלם לא קלויים. סוגי האגוזים המומלצים: אגוזי מלך, פקאן, לוז, וברזיל.וגם, לאגוזי ברזיל יש יתרון נוסף הם מכילים גם סלניום – זהו נוגד חימצון המסייע  לתקינות מערכת החיסון.

הדרך הנכונה להכין ארוחה בריאה

  • לא לטגן. כדאי להימנע מטיגון קציצות, דגים, שניצלים, מצות ועוד. עדיף אפייה על פני טיגון.

 

  • עוף בתנור. לקנות עוף מס 1 או עופונים. רצוי להוריד מהעופות את העור והשומן לפני הבישול.

 

  • מנות אחרונות. במקום מנות אחרונות עתירות קלוריות כגון מוס שוקולד, עוגות שוקולד, קצפת ועוד, רצוי להכין סלט פירות עשיר או לפתן פירות. כדאי גם להימנע מקניית עוגיות קוקוס או בוטנים ושוקולד כי הם מכילים הרבה סוכר ושומן.

 

  • שתייה. להעדיף שתיית מים או סודה. לשתות בין 8-10 כוסות ביום. להמעיט בשתיית אלכוהול כמו וודקה או ויסקי.

 

  • אכילת ירקות. להרבות בירקות חיים ומבושלים (להימנע מסלטים המכילים מיונית).

 

  • מצה בריאה. עדיף לקנות מצה קלה או פריכיות אורז חום במקום מצה רגילה.

 

  • פעילות גופנית. אם עוד לא התחלתם זה בדיוק הזמן, כי אם פסח זה זמן של התחדשות, זה בדיוק מה שהגוף שלכם זקוק.

תגובות (0)
הוסף תגובה