הקלוריות שמתחבאות בסלט: איך לחסוך מאות קלוריות בלי להתאמץ

כולנו יודעים שכדי להוריד במשקל, צריך לאכול פחות קלוריות ממה שגופנו שורף, ושכדי לעשות זאת, צריך להקפיד על דיאטה מסודרת, ספירת קלוריות, ורצוי גם על פעילות גופנית.

 

הפחתת הקלוריות כרוכה בלא מעט מאמץ וסבל אצל רבים מאתנו, אבל האם יש דרך להפחית את כמות הקלוריות שאוכלים בלי לשנות הרבה את התזונה? ובכן, כן בהחלט.

 

עוד ב – Onlife:

 

מה שצריך לעשות, זה פשוט לשים לב למזונות שגם אם אנחנו צורכים כמות קטנה מאד שלהם, יש בה הרבה קלוריות. הנה כמה דוגמאות לפצצות קלוריות שאנחנו לא מודעים אליהם. אם שמים לב לכמויות שאוכלים אפשר לחסוך מאות קלוריות ביום, בלי להרגיש.

 

 

שמן

בכל כפית של שמן, מכל סוג, יש 50 קלוריות, כך שאפילו אם נאכל סלט בריא ודיאטטי, אפשר להפוך אותו לפצצת קלוריות אם שופכים שמן בלי למדוד: 4 כפיות שמן הם כבר 200 קלוריות: ממש כמו לאכול פיתה, שלמה, בלי להרגיש בכך.

 

שימוש לא נבון בשמן נכון גם לגבי מאכלים מוקפצים או מטוגנים, ואפילו לגבי חביתה – על המחבת השמן נראה כאילו הוא בכמות ממש מעטה, כיוון שהוא מתפזר על פני המחבת השטוחה, אבל אם נמדוד את הכמות שמזגנו, נגלה לרוב שיש שם לפחות כמה כפיות שמן. איך לצאת מהמלכודת? אם משתמשים בתרסיס או מודדים כפית אחת – כבר חוסכים כמה מאות קלוריות בלי להרגיש.

 

רוטב לסלט

פעמים רבות, הרוטב הוא זה שנותן את הטעם לסלט. מצד שני הוא מעניק לסלט גם את רוב הקלוריות. בקערית הרוטב הקטנה שמגישים לצד סלט במסעדה, למשל, יש יותר מ 300 קלוריות, ואם הסלט מגיע מתובל ממטבח המסעדה, יש סיכוי גדול שיש בו קלוריות כמו במנה של רביולי.

 

גם בבית צריך לשים לב לרטבים שמוסיפים לסלט. ברטבים הרגילים יש בממוצע 300 קלוריות במאה גרם, כלומר לפחות 40 קלוריות בכף אחת שטוחה (בסלט קטן בדרך כלל צריך לפחות 2 כפות).

 

כדי לחסוך בקלוריות, מומלץ להשתמש ברטבים שכתוב עליהם במפורש "5% שומן". חשוב לשים לב לכך שיש רטבים שמוגדרים "לייט", אבל בהם יש עד 20% שומן. הרטבים הרגילים בהם אנחנו נוהגים להשתמש – כמו אלף האיים או ויניגרט, מכילים בממוצע 30% שומן ומוסיפים לנו הרבה קלוריות מבלי שנרגיש.

דבר חשוב נוסף – כשקונים רוטב מוכן, כדאי גם  לבדוק את רשימת התוספים בסוף רשימת הרכיבים,  בדרך כלל ככל שהרשימה הזו קצרה יותר – כך הרוטב עדיף בריאותית.

 

צילום: shutterstock

 

רוטב לפסטה

מבחינה בריאותית אין ספק שעדיף לאכול רוטב עגבניות. הוא מכיל הרבה ליקופן, שהוא נוגד חמצון שמונע סרטן ערמונית וקטרקט, וכן סיבים תזונתיים וויטמינים.

רוטב עגבניות יכול להיות אפילו בריא יותר אם מכינים אותו בבית, שכן אז אפשר להכין אותו עם פחות שומן, ומשמן זית איכותי.

לעומת זאת, כשמדובר במסעדות, בחלק מהמקרים רוטב העגבניות מכיל כמות גדולה של שמן זית, שגם הוא אמנם בריא מאוד,אבל מבחינה קלורית אין תמיד הבדל בינו לבין רוטב שמנת.

 

במנה גדולה של פסטה ללא רוטב יש 300 קלוריות. הרוטב שמוגש מעליו במסעדה מכפיל את כמות הקלוריות במנה: רוטב שמנת או עגבניות, מגיעים ל 600 קלוריות לפחות.

 

קטשופ

ומה עם קטשופ שהילדים כל כך אוהבים? ובכן, יחסית לרטבים אחרים זהו אחד הבריאים.

אין בו שומן בכלל, בדרך כלל הרכיבים טבעיים ואין בו חומרים משמרים. בנוסף, גם קטשופ עשיר בליקופן שחשוב בכל גיל. החסרונות של קטשופ טמונים בכמות הנתרן והסוכר הגבוהים. עם זאת, בשל היתרונות התזונתיים של הקטשופ, וגם בהשוואה לרטבים אחרים, הוא נחשב רוטב מומלץ.

 

 

הרגלי אכילה

עוד משהו שאם נשים לב אליו נוכל לחסוך מאות קלוריות, בלי להרגיש, הוא כל הנשנושים שלא שמים לב אליהם במשך היום, שאפילו לא משביעים אותנו, וכמובן גם הטעימות בזמן הבישול.

 

למשל, כל כף אורז מכילה 30-40 קלוריות, כך שאם טועמים בעמידה 2 כפות לפני שמתיישבים לאכול, זה כמו לאכול כריך מלחם קל בלי לשים לב.

 

 

סלטים קנויים

זו קצת טעות לקרוא לחומוס, הטחינה, החציל במיונז, ושאר הסלטים הקנויים, בשם "סלטים". גם מבחינה קלורית וגם אם בודקים את הערכים התזונתיים שלהם, מדובר בסופו של דבר במנות שומן.

 

אמנם זה שומן איכותי ורצוי לגוף, שיש בו גם הרבה סידן, ברזל, חלבונים וסיבים תזונתיים, אבל בכל זאת- אסור לשכוח שיש בהם 50 קלוריות בכף מאוד שטוחה.

 

בצלחת חומוס שמגישים במסעדה יש יותר מ 1000 קלוריות (לא כולל הפיתה). לכן, מבחינת הקלוריות ואחוז השומן יש יתרון לסלטים כמו מטבוחה וסלט טורקי שיש בהם פחות מ 20 קלוריות בכף, בסלט ביצים יש קצת יותר קלוריות אבל יתרון של חלבונים איכותיים ובריאים. חומוס או טחינה נחשבים למזון בריא למרות שיש בהם את כמות הקלוריות הגבוהה ביותר ואחוז השומן הגבוה ביותר, והכי פחות מומלצים מבחינת הערך התזונתי הם חציל או כרוב במיונז שיש בהם 20% שומן ובערך 40 קלוריות בכף.

 

להלן דרוג סלטים קנויים בעיקר על פי כמות הקלוריות ואחוז השומן. הערך התזונתי נקבע גם על פי מדדים כמו כמות החלבון ואיכותו, כמות הנתרן ורשימת הרכיבים (עד כמה היא טבעית).

 

צילום: shutterstock

 

 

דרוג סלטים קנויים:

 

 

שם הסלט וחברה מייצרת

קלוריות במאה גרם

אחוז שומן

כמות חלבון

כמות נתרן במ"ג

מטבוחה

אחלה

64

3.1

1.4

570

מטבוחה

יד המלך

108

7

1.5

824

מטבוחה

צבר

111

7

2

415

סלט טורקי

צבר

116

8

1

600

סלט תפו"א

צבר

135

10.5

1.2

566

סלט טורקי

יד המלך

145

8.6

1.4

545

סלט אבוקדו

יד המלך

141

11

1.1

111

סלט ביצים

שמיר

165

12.7

9.1

540

סלט ביצים

יד המלך

186

14.4

10.6

545

חצילים בטחינה

אחלה

201

18

3.2

467

חומוס אבו גוש

מיקי

230

16

6.3

468

חצילים במיונז

אחלה

174

15.1

1.3

571

טחינה

אחלה

279

24.1

10.2

455

טחינה לבנה

יד המלך

299

24

8.2

774

חומוס מסבחה

מיקי

286

23

5.3

498

סלט כרוב אדום

אחלה

186

16.4

1

437

כרוב במיונז

צבר

205

17

1.5

387

כרוב אדום

שמיר

209

22

0.7

360

חומוס אבו גוש

צבר

319

27

6

500

חומוס

צבר

335

29

6.5

435

חומוס לבנוני

צבר

345

30

6.5

435

תגובות (0)
הוסף תגובה