קמח: איזה קמח הכי בריא?

לפני שנים לא רבות, המילה "קמח" התייחסה למוצר אחד: קמח לבן. ברבות השנים התווסף לו הקמח התופח, בו בעצם ערבבו את אבקת האפייה עם הקמח, היום, מדפי הקמח ברשתות השיווק תופסים שטח נכבד משורת מוצרי האפייה  –קמח לבן בהיר, קמח שמרים, קמח לעוגות, קמח לעוגיות, קמח ללחם, קמח לפיצות, קמח מלא, קמח שיפון, קמח ללא גלוטן ואפילו קמח ללחם קל.נעשה קצת סדר, לפחות מבחינה בריאותית.

 

עוד ב-Onlife:

 

הקמחים הלבנים לא תורמים לבריאות. הם מכילים מעט ויטמינים ומינרלים, ולאחרונה מתייחסים אליהם כמו לסוכר: משביעים לזמן קצר וגורמים להשמנה.הקמחים המלאים – חיטה מלאה, או שיפון מלא, בעלי ערך בריאותי גבוה.רוב הקמחים עשויים מדגנים שתורמים לגוף פחמימות, מעט שומן וכ-10% חלבון, אבל לא חלבון איכותי לבניית הגוף.קמח מתירס, קמח מתפוחי אדמה, או קמח חיטה – בכולם הערך הבריאותי דומה.

 

 

ממה עשוי קמח

בכל סוגי הקמחים של החיטה,  מדובר בזן שונה של חיטה, שהיא קצת יותר רכה, או יותר קשה, ומתאימה  לסוג המאפה שרוצים.

 

בקמח המלא טוחנים את גרגר החיטה בשלמותו, כולל הקליפה, שבה נמצא כל הערך התזונתי – סיבים שתורמים לשובע ארוך ומונעים מחלות מעיים, סרטן, מחלות לב, הרבה ויטמיניםB, הרבה מינרלים כמו ברזל ואשלגן.בקמח הלבן מנפים את הקליפה ובעצם מנפים את כל הערך הבריאותי.בקמח מלא יש גם קצת פחות קלוריות, והוא משביע לזמן ארוך יותר כך שהוא גם תורם לשמירה על המשקל.איך יודעים מה לבחור?

 

תמיד עדיף קמח שכתוב עליו במפורש שהוא מלא, וגם במקרה הזה יש הרבה סוגים וכדאי לקרוא על האריזה את טבלת הערכים – ככל שיש יותר סיבים תזונתיים – הקמח עדיף. לדוגמה, בעוד בקמח מלא מסוים יש 9% סיבים, בקמח מלא של חברה אחרת יש 17% סיבים, ולכן הוא עדיף.קמח כוסמין נחשב קל יותר לעיכול ומכיל יותר ויטמינים, וקמח שיפון משביע לזמן ארוך יותר מחיטה, נספג לאט ומתאים יותר למי שסובל מסוכרת.הקמחים המלאים האורגניים עדיפים, כי אין על הקליפה ריסוסים.להלן דרוג חלק מן הקמחים הקיימים:

 

 

שם המוצר

ושם החברה

קלוריות

במאה גרם

סיבים

תזונתיים

נתרן

רכיבים ותוספים

מקום ראשון

 

 

 

 

שופרסל

קמח שיפון מלא

293

18.5%

28

מכיל קמח שיפון מלא בלבד

טחנות ישראליות

קמח שיפון מלא

293

18.5%

28

מכיל דגני שיפון שלמים

שטיבל

קמח חיטה מלא

295

17%

 

מכיל רק חיטה מלאה

הרדוף

קמח חיטה מלא אורגני

330

13%

4

מכיל קמח חיטה מלא אורגני

שטביל 10

קמח ללחם קל

288

19%

13

מכיל קמח מלא, גלוטן, צלולוז

אדמה

קמח כוסמין מלא

אורגני

282

9.3%

2

מכיל קמח כוסמין מלא

אורגני

טחנות קמח

קמח חיטה מלא

274

15%

22

קמח מלא בלבד

סוגת

קמח שיפון מלא

299

15%

 

קמח שיפון מלא בלבד

גן שמואל

קמח תירס

374

14%

120

רק תירס

סוגת

קמח חיטה מלא

304

12.5%

 

קמח מלא בלבד

שופרסל

קמח חיטה מלא

334

9%

 

 

תבואות

קמח כוסמת

343

10%

1

רק כוסמת

אוסם

קמח תופח

מחיטה מלאה

296

11%

680

מכיל קמח מלא

וחומרי תפיחה

מקום שני

 

 

 

 

אדמה

קמח מנופה אורגני

330

8.2%

 

 

שופרסל

קמח תפו"א

357

6%

55

רק תפו"א

גן שמואל

קמח קינואה

408

6%

21

רק קינואה

מקום שלישי

 

 

 

 

שופרסל

קמח תירס

371

1.6%

0

רק תירס

סוגת

קמח עוגות

347

 

 

מועשר בויטמינים ומינרלים

סוגת

קמח לחם

347

 

 

מועשר בויטמינים ומינרלים

סוגת

קמח לחלה

347

 

 

מכיל קמח לבן

ויטמינים ומינרלים

סוגת

קמח כפרי

350

 

 

מועשר בויטמינים ומינרלים

אוסם

קמח שמרים

 

 

7

מכיל קמח, שמרים, עמילן,

חומר מתחלב ואנזימים

סוגת

קמח רב תכליתי

348

 

0

מכיל קמח לבן

ויטמינים ומינרלים

טחנות ישראליות

קמח תופח מועשר

347

 

346

מכיל קמח לבן ומועשר

בויטמינים ומינרלים

מקום רביעי

 

 

 

 

מיימונס

קמח לחם

363

 

0

מכיל קמח לבן בלבד

יש

קמח חיטה לבן בהיר

359

 

 

רק חיטה מנופה

טחנות ישראליות

קמח לבן בהיר

359

 

0

מכיל קמח לבן בלבד

דגן

קמח חיטה בהיר

330

 

2

מכיל קמח לבן בלבד

סוגת

קמח פיצה

345

 

 

קמח לבן

מיה

קמח תפו"א

380

 

10

רק תפו"א

מיימונס

קמח תופח

349

 

346

קמח לבן וחומרי תפיחה

אוסם

קמח תופח

399

 

625

מכיל קמח וחומרי תפיחה

טחנות ישראליות

קמח תופח

349

 

662

מכיל קמח וחומרי תפיחה

מגה

קמח לבן תופח

335

 

730

מכיל קמח וחומרי תפיחה

מקום אחרון

 

 

 

 

אוסם קמח תופח

טעם שוקולד

341

 

665

מכיל קמח, קקאו, חומרי תפיחה

וחומרי טעם וריח

גלעם

תחליף קמח ללא גלוטן

384

 

 

מכיל עמילן תירס, סוכר

ומייצבים

 

 

פחות גלוטן – יותר קלוריות

וזו ההזדמנות הנדירה לנפץ מיתוס:קמח ללא גלוטן רצוי אך ורק למי שחולה צליאק, כלומר אלרגי לגלוטן!לכל שאר האנשים – הגלוטן לא מזיק, לא משמין, לא נדבק למעיים, ולא גורם לשום נזק בריאותי.

 

זה אחד משני החלבונים של החיטה, שדווקא הוא- תורם לתפיחה של המאפים ולאווריריות שלהם. בלחמים הקלים שרוצים שיה

תגובות (0)
הוסף תגובה