כמה מלח יש במזון שלנו?

הנתרן (סודיום/Na) הוא מינרל שמהווה רק את אחד ממרכיבי המלח ולכן, כ 40% ממלח הבישול שאנו משתמשים בו מכיח נתרן. מומחים ממליצים לנו להפחית את כמות הנתרן/ המלח בתפריט היומי, כדי לשמור על אורח חיים בריא. אבל הפחתה מיידית תגרום למזון להיות תפל, ותגרום לנו להמליח את המזון עוד יותר.

 

עוד ב-onlife:

 

לנתרן תפקידים רבים וחשובים בגוף האדם, אך צריכה גבוהה שלו עלולה לגרום ליתר לחץ דם המגדיל את הסיכון לשבץ מוחי, מחלות לב וכלי דם ואי ספיקת כליות. ההמלצות לצריכת נתרן למבוגר בישראל הן: 1500 מ"ג נתרן ליום – כמות שוות ערך ל-5-6 גרם מלח (כפית לערך). ההמלצות לילדים נמוכות יותר: ילדים בגילאי 1-3, 4-8, 9-13 לא צריכים לצרוך ביום יותר מ- 1.5, 1.9, ו-2.2 גרם (פחות מכפית קטנה). מסקרי בריאות בעולם עולה כי מרבית האנשים צורכים פי 2 מההמלצות אלה. בקרב ילדים ונוער צריכת הנתרן גבוהה יותר ממבוגרים, בעיקר בגלל צריכה גבוהה יותר של מזון מתועש וחטיפים.

 

כמויות מלח במזון שלנו

מזון

כמות

כמות נתרן (מ"ג)

דגני בוקר

60 גר

200-400

לחם מחיטה מלאה

2 פרוסות

300

פסטרמה

2 פרוסות

400

מלפפון חמוץ

חצי

350

שניצל מוכן (צמחי/ עוף)

יחידה

550

אורז מהיר הכנה

3 כפות

450

קטשופ

3 כפות

420

חטיף צ'יפס

שקית קטנה

330

פופקורן להכנה במיקרו

חצי שקית

370

בייגלה שמיניות

50 גרם

390

סלט חומוס

2 כפות

250

המבורגר

מנה

1000

פיצה

משולש

850

פלאפל

מנה

1400

 

אחת הסכנות היא שגם חטיפים מתוקים עשירים במלח, ביניהם: דגני בוקר, עוגיות ועוגות. כוס אחת של דגני בוקר מתירס מכילה לא פחות מ- 20% מכמות הנתרן היומית הנדרשת. אנחנו לא מודעים לכך, כי נתרן הוא לא תמיד מלוח והוא מצוין בגב האריזה תחת מספר שמות.

 

לפחות 75% מצריכת הנתרן מקורו במזון המתועש, כ-10% נמצא במזון באופן טבעי ורק 15%מוסף למזון בבישול או בעת הסעודה. תעשיית המזון עושה שימוש במלח לא רק לצורך הטעם אלא גם כחומר משמר, לבניית מרקם המזון, ולפיתוח צבעו.  

 

ביולי השנה פורסם מחקר בירחון הרפואי Hypertension בו השוו בין שני סקרי בריאות: האחד נעשה בין השנים 1988-1994 בעוד השני התבצע עשר שנים מאוחר יותר. התברר כי  שכיחות יתר לחץ הדם עלתה מ-15.8% ל-19.2% בקרב בנים ומ-8.2% ל-12.6% בקרב בנות. צריך לזכור שניתן לייחס כ- 51% ממקרי השבץ המוחי וכ-45% ממחלות הלב איסכמיות ללחץ דם גבוה.

 

מטרת התוכנית הלאומית להפחתת נתרן היא להפחית את צריכת המלח הממוצעת באוכלוסייה הישראלית ב-3 גרם כך שהצריכה הממוצעת תעמוד על 6 גרם מלח ליום בשנת 2020. הורים, חשוב שתדעו שככל שנרגיל את ילדינו לאכול אוכל מעובד המכיל כמויות גבוהות של נתרן, גם כמבוגרים יהיה להם קשה יותר להיגמל מהטעם.

 

התוכנית הלאומית תכלול פניה לציבור באמצעות קמפיין ציבורי, במטרה להעלות את מודעות הציבור לנושא ומה כל אחד מאיתנו יכול לעשות כדי להפחית צריכת מלח. כך נוכל כצרכנים לבצע קנייה מושכלת – ולבחור מוצרים מאותה קטגוריה שמכילים פחות נתרן ופחות מזיקים למשפחה שלנו. 

תגובות (0)
הוסף תגובה