מזון שפג תוקפו: האם אינו ראוי לאכילה?

לא מזמן מצאתי בקבוק בירה בחדר של הבן שלי. "מאיפה הבירה הזו?" שאלתי אותו בהפתעה. אבל התשובה כבר הייתה פחות מפתיעה, אולי אפילו מכעיסה: "חילקו בפאב בחינם" לכל מי שהיה שם באותו ערב. מאחר שאין מתנות חינם בדרך כלל, הדבר הראשון שעשיתי היה לבדוק את תאריך התפוגה של הבירה, וכמו שחששתי – תוקפה פג לפני שבוע.

 

עוד ב- onlife:

·   תזונה נכונה: מה הגוף שלכם צריך?

·   מאכלים שלא ידעתם שהם בריאים

·   שילובים מסוכנים: מזונות שלא כדאי לערבב

 

זריקת מזון אך ורק בגלל הסיבה שהתאריך האחרון לשימוש על האריזה כבר חלף – כרוך בהפסדים כספיים עצומים, הן במשקי הבית הפרטיים, ואף יותר במסעדות ובמוסדות גדולים.

 

האם באמת כל מזון שפג תוקפו אינו ראוי לאכילה?

בארצות הברית עומדת להיפתח בימים אלו רשת של מוצרי מזון שפג תוקפם, בעלות העומדת על כחמישית ממחירם הרגיל. ובארץ? אם פתאום יש מוצרים במבצעים מפתים, רוב הסיכויים שתאריך התפוגה שלהם קרוב מאוד, וכך עדיף לרשתות השיווק למכור במחיר נמוך מאשר לזרוק. בדקו היטב את המוצרים שאתם קונים במבצע, אמנם בחלק גדול מהמקרים אפשר לאכול גם אחרי שהתאריך עבר ללא נזק בריאותי, אבל במקרים מסוימים זה אכן מסוכן. 

 

תחילה, כדאי לשים לב שיש הבדל בין ההגדרה "לשימוש עד", או "עדיף להשתמש לפני".

כל המוצרים שעליהם כתוב "עדיף להשתמש לפני" – אין שום בעיה בריאותית לאכול אותם גם אחרי שהתאריך עבר.

 

חשוב להדגיש שבמוצרי חלב למשל, אין שום נזק בריאותי, גם לאחר שפג התוקף על המוצר. במקרים בהם מתפתחים חיידקים, המוצר מתקלקל וניתן לראות זאת בעיניים, להריח או להרגיש בטעם לא טוב. במקרה כזה כמובן שלא אוכלים ממילא.

במוצרים מסוג אחר שאין צורך לשמור במקרר, תאריך התפוגה לרוב יותר רחוק. וברוב המקרים, גם אם משתמשים זו כמה שבועות אחרי התאריך האחרון אין נזק.

 

מה ניתן לאכול אחרי שהתאריך עבר?

קופסאות שימורים כמו חמוצים, תירס או טונה – אפשר לאכול כמה חודשים אחרי התאריך האחרון בלי חשש. 

שוקולד – אין שום בעיה בריאותית גם אחרי שהתאריך פג, למרות שלפעמים יש קצת שינויים במרקם ובטעם. 

פסטות ואורז- ניתן לאכול חודשים שלושה אחרי התאריך שמציינים אבל כמובן בתנאי שהמוצרים נראים  טוב.

שקדי מרק- יכולים לשרוד עד חודש אחרי התאריך שכתוב.

 

ממה להימנע אחרי שהתאריך עבר?

דגני בוקר מכל הסוגים

אגוזים, בטנים

קטשופ

רטבים לסלט ורטבים אחרים

משקאות, מיצים,  וגם בירה

 

הנזק הבריאותי שעלול להיגרם

במוצרים ישנים עלולים להיות חיידקים שגורמים לקלקול קיבה.

באגוזים ישנים חומצות השומן כבר אינן מועילות לבריאות, בבוטנים וכן במוצרים אחרים שיש בהם אחוז מסוים של לחות עלולים להתפתח עובשים (כמו אספירגילוס) ופטריות, שיוצרים רעלנים מאוד מסוכנים (כמו למשל אחד הנקרא אפלאטוקסין) שאפילו יכולים לגרום לסרטן הכבד.

במיץ תפוחים – הרעלן שנקרא פטולין שגם חשוב כמסרטן, והרשימה עוד ארוכה (ידועים מעל 300 סוגי פטריות ועובשים מסוכנים).

פעמים רבות, אנחנו לא מסוגלים להבחין בפטריות ובעובשים, ולכן מומלץ להיזהר. 

תגובות (0)
הוסף תגובה