המזונות שמחסנים מפני מחלות בחורף

על פי הרפואה הסינית, יש להתאים את המזון, בין היתר, גם לעונות השנה. ולכן במהלך החורף יש להזין את הגוף ולחזקו לקראת האביב והקיץ, שהן העונות ה"מוחצנות" יותר. הסינים טוענים שלמזונות יש אנרגיה מחממת או מקררת, שנובעת מן החומרים שמרכיבים אותו, תנאי הגידול שלו, קרבתו לשמש ועוד. מזונות בעלי אנרגיה מחממת יחממו ויחזקו את הגוף, יהפכו  אותו לחיוני ובעל כושר עמידות גבוה יותר מפני מחלות.  

 

עוד באון לייף:

·         התירוצים הכי מצחיקים שפוגעים לכם בדיאטה

·         עפרי פרישקולניק: אני כמו בולימית, רק ששכחתי להקיא

·         מפסיקים לנשנש אחרי החגים

 

מה עושים?

רצוי שהתפריט החורפי יכיל מזונות ותבלינים שהם מחממים מיסודם וכמה שפחות מזונות שנחשבים למקררים. אפשר להוסיף מזונות המוגדרים ניטרליים, כלומר, שאין להם השפעה מחממת או מקררת. ובכל מקרה, מומלץ שיכיל את כל אבות המזון וקבוצות המזון.

 

להרכיב צלחת חורפית

ירקות -הירקות שנעדיף בחורף הם בטטה, בצל, כרישה, פלפל ירוק, קישוא ואפשר להוסיף גם אפונה ירוקה, גזר, דלעת, תירס ותפוח אדמה שהם מזונות ניטרליים. ההמלצה: להשתמש פחות בירקות טריים.

 

פירות–  גם במקרה זה מומלץ לבשל או לאפות את הפירות (למשל תפוח עץ אפוי), לאכול יותר פירות מיובשים (רצוי אורגניים), שבעצם תהליך הייבוש הפכו למחממים יותר. דובדבנים, תותים, פפאיה, אננס ותאנים נחשבים לפירות מחממים, שניתן לאכול טריים.

 

 

דיאטה out, אורח חיים בריא in

חני פיינשטיין, בת 37 מתל אביב, החליטה לזנוח את התחביב האהוב עליה – לאכול. בוא לקרוא על ההתמודדות שלה בתהליך. בלוג מיוחד

 

 

 

 

מוצרי חלב -רוב מוצרי החלב הם ניטרליים,  אבל גורמים ליצירה מוגברת של ליחה בדרכי הנשימה (עובדה שגם חלק מהרופאים הקונבנציונליים מסכימים לה). לכן למי שנוטה לנזלת או שיעול ליחתי, מומלץ להחליף את מוצרי חלב במוצרי חלב צאן או סויה התורמים פחות ליצירת ליחה. מבין מוצרי החלב לא כדאי לוותר על היוגורט הפרו-ביוטי. חיידקי המעי הידידותיים המצויים ביוגורט  תורמים לעיכול משופר ולחיזוק המערכת החיסונית (ויש לכך סימוכין מדעיים). חשוב לזכור כי הורדת מוצרי החלב מהתפריט דורשת תחליף מתאים המכיל סידן בכמות מספקת, כמו למשל חלב סויה מועשר בסידן,  סרדינים וכו'.

 

בשרים – עוף, בקר ורוב סוגי הדגים נחשבים מחממים או ניטרליים.

 

צילום: shutterstock

 

דגנים וקטניות – רוב הקטניות נחשבות למחממות ( שעועית לסוגיה השונים,  עדשים, גרגרי חומוס, אפונה יבשה). מבין הדגנים עדיף לצרוך לחם מלא, בעיקר משיפון, שיבולת שועל, אורז מלא ואורז מתוק (ניתן להשיג בחנויות טבע).

 

שמנים וזרעים  – נשלב בתפריט החורפי אגוזי מלך, זיתים, שמן זית, צנוברים, שקדים קלופים לא קלויים, שומשום מלא, טחינה מלאה. בכל מקרה יש להקפיד על כמויות מדודות של 1-3 כפות ביום.

 

תבלינים – כדאי ל"חמם" את המזון והשתייה בעזרת  תבלינים מחממים כמו קינמון, זנגוויל, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום ( לא מומלץ להגזים בכמויות), בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון, כורכום.

 

שתיה – מומלץ לשתות כמובן שתיה חמה. בעיקר תה וחליטות צמחים , תה סיני, יסמין ותה ירוק. מזונות מקררים שכדאי להמעיט בצריכתם ככל האפשר: ירקות ופירות טריים, ירקות שעברו הקפאה, חיטה, עשב חיטה וסובין חיטה,  מוצרי חלב, בעיקר חלב בקר. יש להמעיט במזונות מקוררים או קפואים כמו גלידות. מבין התבלינים כדאי לוותר על נענע ומנטה ולהמעיט בירוקים, שהם מקררים בהשוואה לאחרים.

 

צילום: shutterstock

 

מה עוד ישפר את האכילה החורפית?

  • מומלץ שלא לאכול מזון מקירור. רצוי להוציא ירקות או מוצרי חלב מהמקרר כשעה לפני אכילתם.
  • כדאי להימנע ממזונות בעלי אנרגיה מקררת בשעות הבוקר המוקדמות או הערב המאוחרות.
  • בזמן מחלה, יש להקפיד במיוחד להימנע ממזונות מקררים.
  • מומלץ להתחיל את היום במזון מחמם כמו דייסה למשל. המומלצת ביותר היא דייסת שיבולת שועל. אפשר להכינה עם מים או בשילוב של מים עם חלב צאן או חלב סויה. אפשר להוסיף מעט דבש או סוכר חום וקינמון. הדייסה משביעה וגם מעניקה לגוף תחושה נעימה של חמימות ואנרגיה להתחיל את היום.
  • רוב הירקות שאנו אוכלים, רצוי שיהיו מבושלים או מוקפצים או במרק. ירקות טריים אפשר לחלוט במים רותחים שניות.
  • אפשר להוסיף אנרגיה מחממת למזון מקרר על ידי שילוב של מזונות מחממים. למשל  להוסיף צנובר או כף טחינה לסלט ירקות, להוסיף גינג'ר לסלט פירות וכו'. ניתן לעשות זאת גם על ידי תיבול המזון בתבלינים מחממים.
  • לעיסה ממושכת תורמת לחימום המזון. רצוי להקפיד על כך בעיקר כשאוכלים מזונות מקררים מבחינה אנרגטית.
  • גם לאופן הבישול יש חשיבות. נעדיף בישול אטי וממושך, בסיר על אש קטנה או בתנור בכלי חרס ( חמין או תבשילי קטניות אחרים), מרקים ודייסות.

 

מתוך הספר הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות בהוצאת כנרת

עוד על אכילה בריאה ודיאטת הרזיה לפי הרפואה הסינית ( וגם הרשמה לסדרת סרטונים חינמיים) – בקישור הזה

 

מתוך הספר הדיאטה הסינית להרזיה ולבריאות בהוצאת כנרת

רוצים לדעת עוד על סיבים תזונתיים ותחושת שובע? לחצו כאן

תגובות (0)
הוסף תגובה