השאלה היא, האם יש בכלל ערך תזונתי לשניצלונים האלו והאם הם תחליף לחזה עוף או דג? בשורה התחתונה, מדובר במוצר תעשייתי ומטוגן, שבמקרה הטוב מכיל 50% חזה עוף, ועוד מחצית פירורי לחם וציפוי, כך שהילדים מקבלים בעצם פחות מחצי מכמות החלבון וחצי מכמות הברזל וויטמין B12. רק להשוואה, אם במנה קטנה של חזה עוף יש 25 עד 30 גרם חלבון, במנה המומלצת של שניצלונים יש כ-10 גרם חלבון איכותי בלבד.
עוד באון לייף:
שניצל ביתי לעומת מעובד
לבישול ביתי יש יתרון בריאותי מובהק. בוחרים בחזה עוף נקי ואיכותי, אפשר להכין שניצל אפוי כדי לחסוך בכמות השמן או לבחור את סוג השמן לטיגון או להכין עם שניצל עם פחות ציפוי של פירורי לחם (שאין בהם שום ערך תזונתי)
ברוב המקרים, בשניצל ביתי גם המנה שמתקבלת מכילה יותר חלבון.
ואם בכל זאת מטגנים, מבחינת כמות השמן שנספגת בבית בזמן הטיגון – אין בהכרח יתרון בהשוואה לשניצלים מוכנים קנויים, לפעמים אפילו מגיעים ליותר שומן בהשוואה לקנויים.
לאחר שקילת חזה העוף, פירורי הלחם, הקמח, הביצה וכמות השמן בה משתמשים לשניצל ביתי – סה"כ כמות הקלוריות בשניצל שעשוי ממאה גרם של חזה עוף, מגיעה ל 350-500 קלוריות בשניצל אחד (תלוי במתכון כמובן). או כמו שאני תמיד אוהבת להשוות מבחינת הערך הקלורי, שניצל אחד = 14 פרוסות לחם קל.
ברור שבקצב החיים המהיר שלנו אוכל מוכן הוא פתרון מושלם, אבל לא באופן קבוע, גם כדי לא לפגוע בגדילה של הילדים וגם כדי לא להרגיל למאכלים מטוגנים. אבל מסתבר שיש הבדל משמעותי בין המוצרים.
אילו שניצלונים עדיפים מבחינה בריאותית?
השניצלונים שבחרתי כמומלצים (בתחילת הטבלה, במקום הראשון) עשויים ממאה אחוז חזה עוף, מכילים יותר חלבון ופחות ציפוי, ועשויים מרכיבים טבעיים. הפחות מומלצים (בסוף הרשימה) מכילים תוספים כמו מונוסודיום גלוטמט וחומרים משמרים, הם לא עשויים מחזה עוף בלבד, ויש בהם כמעט פי שניים שומן מהשניצלונים המומלצים יותר.
מאחר שהשניצלונים אמורים להיות מנת החלבון בארוחת הילדים, הדרוג בוצע על פי הנתונים הבאים:
1. כמות העוף והחלבון במוצר
2. אחוז השומן
3. רשימת הרכיבים והאם הם טבעיים
שם המוצר |
מה יש ברכיבים |
קלוריות במאה גרם |
חלבון במאה גרם |
אחוז שומן |
כמות נתרן במאה גרם |
מקום ראשון
|
|
|
|
|
|
עוף טוב שניצלונים מצופים שומשום |
60% חזה עוף |
204 |
15 |
10 |
430 |
מאמא עוף שניצלוני ג'ונגל |
53% עוף |
214 |
14 |
10 |
450 |
מאמא עוף טבעות עוף |
50% עוף |
225 |
13.5 |
11 |
350 |
מאמא עוף רצועות עוף עם שומשום |
47% עוף |
255 |
14.5 |
13 |
450 |
מקום שני
|
|
|
|
|
|
טבעול שניצלונים מהצומח |
חלבון סויה וחלבון חיטה מועשר בברזל |
215 |
15 |
11 |
|
עוף טוב נאגטס עוף בציפוי מעודן |
44% חזה עוף |
214 |
11 |
9 |
380 |
מאמא עוף טבעות דקות מיני חטיפי עוף |
55% עוף |
225 |
10.5 |
11 |
350 |
מאמא עוף טבעות עוף |
49% עוף |
224 |
10.5 |
11 |
350 |
עוף טוב שניצלונים בציפוי מעודן |
מכיל גם חלבון סויה |
219 |
11 |
12 |
500 |
עוף טוב מיני דינוזאור |
מכיל גם עמילן אפונה |
203 |
11 |
9 |
380 |
עוף טוב שניצלוני מספרים |
40% חזה עוף |
214 |
11 |
9 |
380 |
פחות מומלצים
|
|
|
|
|
|
מאמא עוף כדורוני תירס וחזה עוף |
40% תירס 20% חזה עוף |
185 |
9.5 |
7 |
400 |
טבעול חטיפי תירס |
מועשר בברזל |
196 |
8 |
7.5 |
|
תפוגן טבע חטיפי תירס |
|
254 |
6 |
12 |
430 |
מגה חטיפי תירס |
חומרים משמרים |
254 |
6 |
12 |
430 |
טיבון ויל טבעות עוף בציפוי פריך |
50% בשר ושומן בשר, מונוסודיום גלוטמט ומעכבי חמצון |
256 |
13 |
16 |
550 |
עטרה נגיסי עוף בציפוי פריך |
50% בשר + שומן בשר, מונוסודיום גלוטמט ומשמרים |
283 |
12 |
17 |
500 |
שניצלוני תירס ושניצלים מן הצומח
שניצלונים מן הצומח מבוססים על חלבוני סויה וחיטה שהם קצת פחות איכותיים בהשוואה לבשר ומבחינת כמות השומן והמלח אין להם יתרון.
השניצלונים עם תירס מכילים אפילו פחות חלבון ובשום אופן לא יכולים להחליף את מנת החלבון בארוחה. כשמדובר בצמחונים, עדיף לתת ביצה במקומם.
שניצל גדול במקום כמה קטנים
אם בכל זאת אוכלים אוכל מעובד, עדיף שניצל גדול אחד מכמה קטנים.
בשניצל גדול אחד יש יותר 30% יותר חלבון, ברזל וויטמינים.
יתרון נוסף הוא שמגישים שניצל גדול אוכלים מסתפקים באכילה של אחד וכשאוכלים כמה קטנים – בקלות ניתן להגזים ולצרוך קלוריות מיותרות. וכיוון שכמות הילדים שסובלים מעודף משקל היא במגמת עלייה, מומלץ להקפיד.
בשניצל קנוי אחד יש בממוצע כ- 250 קלוריות.
צילום: shutterstock