כמה הייתם רוצים לדעת פעם אחת ולתמיד את הסוד שמאפשר לאנשים מסוימים להישאר רזים? ובכן, מחקר חדש שנערך בקולג' האמריקאי לתזונה (American College of Nutrition) ופורסם במגזין שלו, מגלה מה משותף לאנשים שאוחזים במשקל תקין או פחות, דהיינו האנשים הרזים: הם אוכלים מספר ארוחות קטנות במהלך היום ולא דבקים בשלוש ארוחות גדולות.
עוד באון לייף:
לפני שאתם רצים בשמחה לפתוח עוד שקית במבה, אסנת בוברוב, דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, מזכירה שכדאי לקרוא היטב גם את האותיות הקטנות של המחקר: "שימו לב שהדגש הוא על ארוחות קטנות ולא על אכילה נשנשנית. יש הבדל אדיר בין השתיים", היא מזהירה. המחקר נעשה בקרב 2,700 נשאלים, שהתבקשו לפרט מהם הרגלי האכילה שלהם. בניתוח התשובות עלה שהם פשוט אוכלים ארוחות קטנות ורבות יותר מאשר אנשים בעלי עודף משקל. "אפיין את הרזים דפוס אכילה חדש ולאו דווקא הדפוס הישן של שלוש ארוחות גדולות ושתי ארוחות ביניים".
על פי בוברוב, המגמה של ארוחות קטנות לאורך היום, הולכת ומשתרשת בעולם התזונה, ולא בכדי. "נימוק אחד לסיבה שבגללה יש להעדיף ארוחות קטנות, הוא שהגוף צריך להשקיע יותר אנרגיה בפירוק המזון ובעיכולו, ולכן הוא שורף יותר קלוריות לאורך כל היום", אולם לטענתה של בוברוב, זהו רק הסבר חלקי. ההסבר המהותי יותר הוא שבחירת תזונה כזו מייצרת תחושת שובע לאורך כל היום, זאת מבלי להרגיש כובד ועייפות. "לכן, למשל, אני ממליצה על ארוחת בוקר קלה, שכוללת ירקות, פירות ודגנים, ולא ארוחת בוקר גדולה ומכבידה", אומרת בוברוב.
זה נקרא קטן או גדול? צילום: Shutterstock
לצד שש הארוחות הקטנות, מצביעה בוברוב על הבדלים נוספים ומשמעותיים לא פחות, שלדעתה משפיעים על משקל הגוף: "הנשאלים הרזים דיווחו שאינם אוכלים מול הטלוויזיה ומול המחשב. וכאן, לדעתי, טמונה הסיבה האמיתית להבדלים בין רזים לבין בעלי משקל עודף. אנשים שנוטים לאכול תוך כדי עיסוקים אחרים, חוטאים באכילה לא מודעת. אלו שאכלו מול המחשב לא 'זכרו' שאכלו ולא שבעו".
בוברוב גם מדגישה שהחכמה היא לא רק לאכול ארוחות קטנות, אלא גם, ואולי בעיקר, לבחור באוכל הנכון. "יש אנשים שכל הזמן חוטפים – פעם חופן אגוזים, פעם כריך, פעם שוקולד – ומי שזהו דפוס האכילה העיקרי שלו, עלול אפילו להגיע השמנה קיצונית. ובכלל זה דפוס בעייתי כשמדובר בהתנהלות יומיומית כזו".
אז מה אוכלים כדי להישאר רזים?
"חשוב שכל ארוחה תכלול ירקות ופירות בצורות מגוונות (שייק, סלט וכדומה). אני מציעה לשלב דגנים בכל ארוחה, וכשיש לחץ של זמן או חשק למתוק, לבחור בחטיף אנרגיה כארוחה קלה. תפריט של ארוחות קטנות יכלול מבחינתי סלט עשיר עם קטניות ו\או דגנים; דייסת שיבולת שועל; סלט פירות; גרנולה עם יוגורט; חטיף אנרגיה; וכדומה".
בוברוב מסבירה שלחטיף אנרגיה יש כמה יתרונות בולטים ובראשם הגודל המוגדר מראש. "חטיף כזה הוא מנה מוגדרת, בניגוד לשורה של שוקולד שנוטה להפוך ליותר משורה. החטיף ארוז ומדוד ויש בו 20 גרם, כך שגם הסוכר בו במינון נכון. יתרון נוסף הוא חסכון בזמן התארגנות והכנה יקר, שלעתים הוא זה המוביל לאכילה נשנשנית לא מודעת. כך קל לנו לעמוד בכמות. מומלץ לצרוך חטיף-שניים ליום כדי להישאר בגבול הטעם הטוב", היא מסכמת.