פירות יבשים: מכילים בעיקר סוכר או ערכים תזונתיים?

יש מי שאוהבים לציין את ט"ו בשבט בטיולים בחיק הטבע ובנטיעת עצים ויש מי שדבק במסורת אכילת פירות יבשים. רגע לפני שאתם בולעים את הפירות בזה אחר זה כמו גרעינים, בואו נכיר אותם מקרוב.

 

הפירות היבשים הם פירות שעברו תהליך ייבוש. ניתן לייבש אותם באופן טבעי ע"י חשיפה ארוכה לשמש או באמצעות מיכון תעשייתי. אורך חיי המדף של הפירות היבשים הוא שנה מאחר והייבוש שומר על הפירות ולכן הם משמשים אלטרנטיבה מעולה לפירות טריים בהעדר קירור. לחלק מהפירות (בעיקר משמשים וצימוקים) מוסיפים גופרית דו חמצנית כדי לשמר את צבע הפרי – מה שמזיק במיוחד לסובלים מאסטמה. פירות יבשים אורגניים מיוצרים בלעדיו ולכן צבעם כהה יותר.

.

פירות יבשים עשירים בוויטמינים (במיוחד מקבוצת B), במינרלים ובסיבים תזונתיים. מצד שני ריכוז הסוכר בהם גבוה הרבה יותר מזה שבפרי טרי, כך שהם גם מקור לאנרגיה. גם לפירות המסוכרים כמו: אננס, בננה ופפאיה מוסיפים בתהליך הייבוש סירופ סוכר, שמעשיר את הפרי באנרגיה וסוכר וערכם התזונתי דל יותר.

 

כמות הקלוריות בשתי יחידות פרי יבש (לדוגמא 2 תאנים) שוות ערך לכמות הקלוריות בפרי בינוני (לדוגמא תפוח-עץ). אם לא השתכנעתם עד כה למתן את צריכת פצצות הקלוריות הקטנות הללו אתן לכם דוגמא נוספת:בכוס אחת של ענבים טריים יש 60 קק"ל בעוד שבכוס אחת של צימוקים יש כ- 500 קק"ל!

 

אז אחרי שקיבלנו פרופורציות בנוגע לכמות הקלוריות שהם מכילים, הנה סקירה קצרה של הרכיבים התזונתיים בפירות היבשים:

 

תאנים מיובשות– בעלי תכולת הסיבים הגבוהה ביותר, שתורמים לפעילות מעיים תקינה, מאזן הסוכר והכולסטרול בדם ולהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס.

התאנים עשירות גם במינרלים כגון סידן (מומלץ למי שסובל מירידה במסת צפיפות עצם ולנשים בהיריון), אשלגן (מומלץ לשמירה על לחץ דם תקין) וברזל (מומלץ לצמחונים ולמי שסובל מאנמיה).

בנוסף, מכילים נוגדי חמצון באיכות גבוהה (מסייע בהאטת הזדקנות ומניעת מחלות). ובתקופות קדומות האמינו בכוחה של התאנה לעורר תשוקה מינית (מומלץ לכולם)..

 

שזיפים– מכילים סיבים תזונתיים, כמות גדולה של ויטמין K החשוב לתהליכי קרישת הדם.מצוינים למצבי עצירות – יש להשרות כ- 3 שזיפים במים חמים במהלך הלילה ולשתות את המים בבוקר על קיבה ריקה.

 

 

צימוקים– בצימוקים תכולה גבוהה של נוגדי חמצון חשובים המסייעים לשמירה על בריאות הלב. בצימוקים יש סוגים של סיבים תזונתיים פרה-ביוטים החשובים לבריאות המעי הגס.

 

 

תמרים– התמרים עשירים באשלגן (מסייע למי שסובל ממחלות לב וכלי דם) ובמינרלים נוספים כגון סידן, ברזל ומגנזיום.יש בתמרים תכולה גבוהה של טנינים  – חומרים מכווצים היעילים בניקוי וחיזוק מערכת העיכול. ברפואה העממית הם משמשים להקלה על בעיות במערכת העיכול ובמצבי דלקות בדרכי השתן.

 

משמשים– מכילים בטא קרוטן החשוב למערכת החיסון, גדילה תקינה ולראיית לילה טובה. בנוסף הוא מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון המומלץ כאמור במניעת מחלות והאטת הזדקנות.

 

חרובים– מכילים ריכוז גבוה של מינרלים כגון סידן, זרחן ואשלגן. מכיל ויטמיני B ו- C. ברפואה העממית משמש  כמניעה במצבים של שלשולים, כאבי בטן ותסמונת המעי הרגיז.

שוקולד החרובים משמש תחליף מצוין  לשוקולד. לעומת השוקולד הוא אינו מכיל קפאין.

 

חמוציות– עשירות בויטמין C , פחמימות וסיבים תזונתיים. הן מכילות חומרים ייחודיים המסייעים במניעת דלקות בדרכי השתן. בנוסף עשירות בנוגדי חמצון, נוגדי דלקות ונוגדי קרישה – מומלץ במיוחד לסובלים ממחלות לב.

 

 

קבוצת האגוזים– עשירים באנרגיה, חלבון, מינרלים כגון ברזל וסידן וויטמינים מקבוצת בי. בנוסף הם מכילים בעיקר שומן, אך מ"הטובים" – שומן בלתי רווי המסייע להורדת רמות גבוהות של שומנים בדם.

 

שקדים– עשירים בחלבון ושומנים בלתי רוויים (ראה ערך אגוזים..). בנוסף מכילים ויטמין Eהמשמש כנוגד חמצון ומסייע לסובלים ממחלות לב ורמת שומנים גבוהה בדם. מומלץ לאכול את השקדים כשהם אינם קלויים..

תגובות (0)
הוסף תגובה