קייל: מה אנחנו יודעים על מזון העל החדש?

לאט לאט, וכמעט מבלי שנרגיש, הפך הקייל משחקן אנונימי בגינת הירק למצרך הכי חם בסלט. מוסיפים אותו לשייקים בכל דוכן בקניון, שפים משלבים אותו במנות גורמה, שוחרי בריאות מהללים את סגולותיו וחקלאים בכל הארץ שותלים אותו כדי לספק את הביקושים הגואים בשוק. אבל מה יש בו, באותו צמח בעל עלים ירוקים גדולים, שכולם כרוכים אחריו?
 
עוד באון לייף: 
 
 
הקייל אולי הוא שם חדש בזירה הבריאותית-קולינרית, אולם הוא צמח, המכונה לעתים כרוב-על, שתורבת לפני יותר מ-2,000 שנה באירופה. יש הטוענים שהוא היה הירק הירוק הנאכל ביותר עד לתקופת ימי הביניים. בהמשך תפס את מקומו הכרוב. הקייל שולב בתזונת היום-יום בעיקר באירופה ובארצות הברית, ובשנים האחרונות החל לככב ברשימות כמזון-על. לדברי אסנת בוברוב, דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, הקייל שייך למשפחת המצליבים ויש לו כמה זנים. בארץ אפשר למצוא לקנות קייל ירוק, קייל אדום עם קצוות עלים מסולסלים, וקייל בעל עלים קטיפתיים בשרניים ירוקים כהים והוא גס ומחוספס יותר לעומת שני הזנים האחרים, הנחשבים עדינים יותר. אגב, יש אפילו יום הקייל הבינלאומי המצוין ב-1 באוקטובר. 
 
בוברוב מסבירה שהמיוחד בקייל הוא רמות האנטי-אוקסידנטים (נוגדי חמצון) הגבוהות שיש בו. האנטי-אוקסידנטים, למעשה, נלחמים ברדיקלים החופשיים – אלקטרונים שפוגעים ב- DNA של תאי הגוף, ועלי ידי כך גורמים להזדקנות התאים, היחלשות המערכת החיסונית, הופעת סימני ההזדקנות ומחלות (בהן גם סרטן). על פי בוברוב, בקייל יש "ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ולכן יש לו יכולת נטרול גבוהה מאוד. ליכולת הזו השפעה מבורכת בכל הנוגע לאנטי-אייג'ינג, שכן היא מסייעת בעיכוב ההזדקנות ברמה התאית. ההשפעה של זה היא גם בריאותית וגם אסתטית, משום שתהליך הזקנה של הגוף ושל העור עשויים להתעכב". 
 
איך ההשפעה באה לידי ביטוי?
"למשל קרני ה-UV מן השמש מפחיתות מהאלסטיות של תאי העור שלנו וגם יוצרות קמטוטים. הקייל עשוי לעזור ולמתן את נזקי הקרינה, משום שהוא מנטרל חלק מנזקי החמצון בתאים", מסבירה בוברוב. 
 
מה יש עוד בקייל?
"יש בו כמות גדולה של פרו ויטמין A. פרט לתרומת פרו ויטמין A לראיית לילה, הוא גם עוזר להפחית הידבקויות בדלקות בדרכי השתן. בקייל יש גם פחות אוקסלטים, חומרים שנמצאים במאכלים שונים, בהם עלים ירוקים כמו פטרוזיליה, עולש וסלרי. החומרים האלו מפריעים לספיגה של סידן ובנוסף גם שותפים ביצירת אבנים בכליות. כאשר האבנים הללו גדולות ולא יורדות עם השתן, הן גורמות לכאבים ואפילו לחסימה בדרכי השתן. בקייל, בניגוד לעלים ירוקים אחרים, אין הרבה אוקסלט". 
 
אבל לא פה מסתיימים היתרונות של הקייל: בנוסף לכל אלו יש בו גם שורה מרשימה של ויטמינים ומינרלים (A,K,C, חומצה פולית, מנגן, אשלגן, סידן, אבץ ואחרים), וסיבים תזונתיים המסייעים בהגברת תחושת שובע והפחתת כולסטרול. "יש הטוענים שיש בכוס של שייק קייל כמות סידן הגבוהה מזו שיש בכוס חלב", מוסיפה בוברוב.
 
 
תמונה: Shutterstock
 
השתכנעתם שהקייל הוא הסופר פוד שאתם חייבים להכניס לתפריט שלכם? הנה שתי אופציות טעימות במיוחד לעשות את זה: 
 
מתכון לסלט קייל מרענן לקיץ
מבשלים כוס עדשים שחורות בשתי כוסות מים (שימו לב – לבישול קטניות לא מוסיפים מלח כי זה מקשה את הקטנית), מבשלים סלק מקולף במים עם לימון, קורעים עלי קייל טרי צעירים (שהם פחות מרירים) ומוסיפים להם עגבניות תמר, חמוציות, עלי בזיליקום ואת העדשים והסלק המבושל חתוך. מתבלים בשמן זית, מעט מלח והרבה לימון. 
 
רוטב לפסטה עם קייל, בצל ועגבניות טריות
מאדים בצל קצוץ על מחבת עבה, בינתיים חותכים עגבניות וקייל ומוסיפים לבצל המאודה. את התערובת אפשר לתבל עם אורגנו, פלפל שחור (עדיף טחון טרי) ומעט מלח. מטגנים עד שהעגבניות והקייל מתבשלים. את הרוטב אפשר לטחון ולערבב עם הפסטה או להשאיר כמתבל טעים לירקות טריים או כממרח מעל פוקצ'ה או לחם. 
תגובות (0)
הוסף תגובה