כורכום: תוסף התזונה ששווה זהב

המטבח הישראלי אוהב מאד את תבלין הכורכום. הוא הגיע מאסיה וקיים אצלנו לא מעט שנים, בעל טעם דומיננטי במיוחד, ניחוח עשיר וצבע עז. בשנים האחרונות גדלה הבהלה לזהב הצהוב, שכן מעבר לחזותו האקזוטית מתברר כי הוא טומן בחובו פוטנציאל עצום לריפוי מחלות. אז מה באמת מסתתר שם, בצהוב הצהוב הזה?

"ראשיתו של הכורכום בהודו, אך כיום שיח הכורכום גדל בכל העולם, ועדיין נפוץ בעיקר ברחבי דרום אסיה ובתת היבשת ההודית", מספר שרון קוצר, הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בחברת ברא צמחים. "השורש של הכורכום משמש כאחד התבלינים החשובים במטבחי אסיה השונים, כאשר הוא נצרך מדי יום על ידי למעלה משליש מאוכלוסיית העולם. ובנוסף, הוא אחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואות המסורתיות של הודו, סין, ויטנאם, קוריאה, יפן ובכל רחבי דרום מזרח אסיה".

עשרות פעולות בתבלין אחד

נדמה שזהו הצמח שזכה בכל הקופה – מיוחסים לו תכונות ריפוי ושלל סגולות, כשעיקרן הן יכולות מניעת דלקות ופעילות אנטי סרטנית. אבל הפרחים והשבחים צריכים להגיע לא לכורכום כי אם ספציפית לכורכומין, הרכיב הפעיל בצמח.

"מתוך המחקרים הרבים שנעשו על הפלא הצהוב, ידוע כי לכורכומין ישנה פעילות ישירה לעיכוב מנגנונים דלקתיים שונים בגוף. בנוסף, לכורכומין ישנן תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי פטרייתיות ואנטי ויראליות, והוא הראה גם השפעה רפואית חיובית במאות מנגנונים ביולוגיים שונים הקשורים בתהליכים דלקתיים בכבד, כמו גם שיפור תפקוד המערכת החיסונית ואף סיוע בטיפול במחלות אוטואימוניות". קוצר מציין כי הכורכומין בעל ערך רב בטיפול ובמניעה של מחלות דלקתיות קלות וכרוניות, דוגמת דלקות מפרקים, דלקות בדרכי השתן ואף דלקות גרון.

תמונה: Shutterstock

"הכורכומין התגלה גם כמעודד פעילות אנטי סרטנית משמעותית ופעילות נוגדת חמצון רבת עוצמה, ופעילותו תועדה במחקרים ופרסומים מדעיים רבים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות אודות הכורכומין, הראו כי הוא משפיע על קומפלקס חלבוני הקרוי NF-kappaB, זהו קומפלקס חלבוני השולט בשעתוק של מולקולות DNA בתא והוא מהווה גורם חיוני להתפתחותם של מנגנונים דלקתיים וסרטניים בגוף האדם. ככל הנראה זוהי נקודת המפתח בהשפעה האנטי סרטנית של הכורכומין".

טיפול 10,000 למערכת העיכול

על פי קוצר, לכורכומין מיוחסת גם השפעה רבה על מערכת העיכול, על שיפור תהליכי עיכול וספיגה, הגברת הפרשות מיצי עיכול ומרה, המרצת חילוף חומרים בכבד, חיטוי רב עוצמה של מזהמים במערכת העיכול ועוד. "כורכומין ניתן לטיפול במגוון רחב של בעיות עיכול נפוצות ובדלקות של מערכת העיכול, כמו גם לטיפול בהפרעות מטאבוליות המשויכות לכבד ולכיס המרה. עקב פעילותו האנטי דלקתית המוכחת מחקרית של הכורכומין, ניתן לראות גם את השפעתו בעיכוב מנגנוני דלקת גם במחלות דלקתיות של מערכת העיכול כמו קרוהן וקוליטיס".

איך תרצו את הכורכום שלכם?

השתכנעתם? גם אנחנו. אבל לפני שאתם ממהרים לשפוך כמויות של כורכום על כל דבר שאתם אוכלים, כדאי שתחכו עם זה רגע. "כאשר אנו מתבלים את מאכלינו בכורכום, אנו משתמשים בכמות מועטה ביותר של כורכום (ככפית), בתוך הכורכום יש כ- 3% של חומר פעיל – הכורכומין, כך שכמות החומר הפעיל שאנו נוטלים בצורה זו היא מועטה. בהודו, לדוגמא, אדם צורך ליום כ- 5 גרם כורכום כתבלין – ולכן גם כמות הכורכומין גדלה".

על מנת לקבל את הכמות הדרושה, יש בשוק לא מעט תוספי מזון, בהם ניתן למצוא את החומר הפעיל כורכומין מעורב עם פוספוליפידים, הגורמים לספיגה מירבית של הכורכומין בגוף."הכורכומין איננו נספג היטב במערכת העיכול משום שאינו מיטיב להתמוסס במים או בממיסים אורגניים אחרים, מה שעלול לפגוע בתועלת הרפואית מהצמח", מסביר קוצר. "עם זאת, הוא מסוגל להיקשר היטב לרכיבים פוספוליפידים שונים – רכיבים בעלי מבנה מולקולארי מיוחד, המאפשר להם להיות הידרופיליים (מסיסי מים) והידרופוביים (מסיסי שמן) בעת ובעונה אחת. הפוספוליפיד למעשה מעצים את יכולת הספיגה והזמינות הביולוגית של הצמח".

כתוסף מזון, יכול הכורכום להגיע או כתמצית הלוקחת את כל רכיבי הצמח ומפיקה ממנו את המיצוי השלם, או כמוסות המכילות את אבקת הכורכום בתוכן. יש לציין כי נטילת כורכומין, כמו כל תוספי התזונה, ביחד עם תרופות נוספות, או בקרב נשים בהריון או מניקות – דורש היוועצות ברופא לפני השימוש.