אדום, כחול ואפילו שחור: הגוונים השונים של חלב אם

שושנים הן אדומות, סיגליות הן כחולות, חלב הוא לבן. כך ידוע לכל מי שאכל פעם קורנפלקס בחייו, או לכל הפחות ראה פרסומת של קורנפלקס. כידוע, ובדומה לאחיו האפור, גם ללבן יש 50 גוונים. אבל מסתבר שכשזה מגיע לחלב אם, החלב יכול לחרוג גם הרבה מעבר לקשת הגוונים הלבנים ולהגיע לצבעים שמדהים לגלות שנוצרים ממש מהגוף שלנו.

ב-4 ביולי, יום העצמאות האמריקאי, אליזבת' אנדרסון סיירה פרסמה תמונה של שלושה בקבוקי חלב אם בצבעים שונים – האחד מלא בחלב כחלחל, השני בחלב לבן (אולי קצת צהבהב) והשלישי בחלב אדום. כחול, לבן ואדום כצבעי הדגל האמריקאי. דרך מקורית ובעיקר הזויה להביע את הפטריוטיות שלך, אבל על הדרך, סיירה לימדה אותנו דבר או שניים על חלב אם, נושא שמצליח לרתק ולהפתיע בכל פעם מחדש.

בפוסט שכתבה לצד התמונה, אשר פורסם בעמודי הפייסבוק והאינסטגרם שלה תחת השם "One Ounce at a Time", המוקדשים לאימהות ובעיקר להנקה, סיירה הסבירה מדוע החלב קיבל את הצבעים השונים הללו ומה משמעותם בנוגע לתכולתו.

 

תאמינו או לא, את כל שלושת הצבעים הללו אליזבת' ייצרה רק משד אחד ותוך סשן שאיבה אחד בלבד. היא פותחת ואומרת שחלב יכול לצאת במגוון רחב של צבעים, ורוב הצבעים השונים שאינם לגמרי לבן הם תקינים לגמרי.

החלב הכחלחל, לדבריה, הוא חלב מראשית השאיבה (באנגלית, Foremilk) – חלב אם מימי שקודם לחלב שבאמת משמש להזנת התינוק. "לחלב מראשית השאיבה יכול להיות גוון כחול, כיוון שחסרות בו כמויות השומן הכבדות יותר שיש בחלב ההנקה (Hindmilk). אם תאכלו מזונות עם צבעי מאכל, כמו גייטורייטד או ציפוי/זיגוג בצבעים, אתן עשויות לראות את הצבעים שבהם משפיעים על צבע החלב שלכן.

החלב האדום מכונה "חלב תות", אבל לצערנו, זה הדבר היחיד שמתוק בו. "החלב האדום בתמונה הזו נובע מתעלה סתומה שנחסמה עד כדי כך שהיא גרמה לכלי דם להתפרץ כשהתרוקנה", מסבירה סיירה, ובעצם מבהירה שהחלב מקבל את הגוון הזה ממש מדם. "את עלולה לראות דם בחלב שלך גם אם נוצר לך נזק בפטמה, אם יש לך רקמה פצועה בחזה, או פשוט אם דופן של כלי דם בשד שלך נחלש ולבסוף נפרץ".

מלחיץ, נכון, אבל לפי סיירה, מעבר לצבע יוצא הדופן והמחשבה על דם בחלב, אין באמת ממה לדאוג. "אל תבהלי אם את רואה דם בחלב שלך", היא מרגיעה. "אני יודעת שזה מבהיל. העריכי את הנזק ובדקי מה עלולה להיות הסיבה. אם הנזק הוא בפטמה, כדאי לבדוק אפשרויות לטיפול. אם הנזק הוא בתוך רקמת השד, נסי לעסות בעדינות, ולהשתמש בקומפרס קר או חם, תלוי אם את צריכה להוריד נפיחות או לגרום לחלב לצאת מהתעלות. הקפידי לשמור על תעלות החלב שלך נקיות ומרוקנות, דם עלול להקריש וליצור סתימות נוספות שיובילו לבעיות חמורות יותר".

חשוב לא פחות, סיירה מבהירה שגם אין סכנה בלהזין תינוק ב"חלב תות" שמכיל דם. "את יכולה לנקות חלק מהדם שיש בחלב אם תשאירי אותו לשבת קצת במקרר. הדם ישקע לתחתית ואת יכולה לשפוך את החלב לבקבוק אחר. את יכולה גם לערבב את 'חלב התות' עם חלב רגיל, כדי לדלל אותו עוד יותר, אם את עדיין מרגישה לא בנוח".

"חלב אם הוא באמת זהב נוזלי, ואנחנו עובדות קשה בשבילו", סיירה סיכמה. "זוהי מלאכת אהבה, דם, יזע ודמעות".

תסמכו על אליזבת', היא יודעת – הגברת מחזיקה מעל ל-140 קילו של חלב אם בביתה ומייצרת כ-6.5 ליטר חלב ביום(!), בגלל תסמונת ייצור החלב המוגברת שיש לה. היא תרמה מעל ל-2650 ליטר חלב אם עודף שייצרה. "זה פי שניים מהשיא העולמי", לדבריה.

 

האימהות שהגיבו לפוסט של סיירה סיפרו בעצמן על כל מיני גוונים משונים שהחלב שלהן קיבל:

"כשהייתי בתקופה ששתיתי המון מיץ גזר החלב שלי היה כתום והיה לו טעם של גזר. אבל העיניים וכפות הידיים שלי הפכו לכתומות גם כן, אז זה די הלחיץ אותי", סיפרה אחת.

"לחלב שלי יש גוון כחול כשאני שואבת אותו באמצע הלילה", העידה אחרת, ונוספת שאלה – "יצא לי הרבה מהחלב הכחלחל/ירקרק, אני מקווה שזה לא אומר שהתינוק שלי לא מקבל מספיק שומן?"

"היתה לי תסמונת הצינורית החלודה כשהנקתי את שלושת התינוקות האחרונים שלי", אחת האימהות שיתפה. "החלב יצא אדום במשך כמה שאיבות והאכלות, עד שהגוף שלי פתר זאת בעצמו".

רבות מהאימהות המגיבות הודו לסיירה על השיעור שהפוסט שלה לימד אותן. "היתה לי חוויה עם חלב תות, והתקשרתי לבכות לאמא שלי ולשאול מה לעשות. אם הייתי יודעת אז מה שאני יודעת עכשיו, לא הייתי מוותרת על הנקה", כתבה אמא אחת, מבין כמה שהעידו שחלב תות היה זה שהרתיע אותן וגרם להן להפסיק להניק.

הצבעים שעלולים להופיע בחלב אם הם: לבן, צהוב, שקוף, כחול, ירוק, ורוד, אדום, כתום, חום ושחור.

כן, באמת קשה להאמין. אבל לא כל הצבעים הללו הם תקינים. בניגוד לחלב הכחלחל והחלב האדום המותרים להנקה, עם חלב שחור למשל מומלץ להיזהר, שכן חלב שחור מעיד על שימוש באנטיביוטיקה מסוימת שאסור לצרוך בעת שאת מניקה.

אך למעט מקרי קיצון, אין סיבה להיבהל מצבע קצת שונה בחלב שאת מייצרת. גם הרופאים ממליצים שלא להילחץ, ודאי שלא לזרוק, חלב אדום שיש בו דם. כי כמו שסיירה אמרה, בכל זאת, מדובר בזהב נוזלי, ואת עובדת קשה מאוד בשבילו. חבל על כל טיפה, צבעונית או לבנה.

הנקהחלב אםתזונה