האישה הראשונה של עולם המוסכים: "נשים שמגיעות למוסך חוששות שירמו וינצלו אותן"
אילה רולוב בילתה במוסך המשפחתי של הוריה מאז שהייתה ילדה, ולימים ניהלה אותו בעצמה. עכשיו היא מספרת על הסטיגמות שמלוות אותה במקצוע הגברי, השאיפה לייצר לנשים חוויית מוסך ידידותית וכיצד היא פועלת למשוך יותר ויותר נשים לתחום תחזוקת הרכב. " כשנשים ירכשו יותר ידע טכני על הרכב, הן ירגישו הרבה פחות מצוקה במוסך בדרכים"
בשנת 1986 הורי החליטו לפתוח מוסך, כשהייתי ילדה הם היו מביאים אותי איתם למוסך בחופשות מבית הספר וכשהיה לי זמן פנוי. אחרי שחרורי מהצבא, ביקשו ממני הורי להחליף באופן זמני מזכירה שיצאה לחופשת לידה, וכך יצא שהזמני הפך קבוע. במשך השנים למדתי עוד ועוד על תחום הרכב ועל הדרך, למדתי לנהל את המוסך.
לצערי, הסטיגמות לא איחרו להגיע, וניתן היה להרגיש באוויר את הציפייה והדמיון הגברי כשאני מדברת עם לקוחות חדשים בטלפון, הצפייה שיפגשו "מוסכניקית" כמו בסרטים, שמרימה את מכסה המנוע בבגדים מלוכלכים עם שמן מנוע וכתמים של גריז. לבסוף, לאחר מפגש פנים אל פנים, הם מופתעים לפגוש מנהלת מוסך שהיא אישה, אמא, משכילה וכן, גם מוסכניקית.
התגובות מהסביבה הקרובה אליי תמיד היו מפרגנות מאד. למשפחה שלי זה הדבר הכי טבעי בעולם שאני ממשיכה את העסק המשפחתי, תמיד אהבתי להיות במוסך לעבוד עם הלקוחות , לתת את השרות הכי אדיב, אמין ומקצועי שאפשר לתת. להראות ללקוחות שאפשר לקבל חווית שרות אחרת במוסך ושאפשר להרגיש בטוח. אני בטוחה שהאכפתיות מגיעה בעקבות הניהול הנשי.
באינסטגרם שלנו כבר ביקרתם? לחצו כאן לעמוד שלנו!
כחלק מהרצון שלי להתעמק ולמצוא זוויות ראייה נוספות בתחום, בחרתי ללמוד תואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה, בשביל לקבל עוד ידע תיאורטי, ובמהלך התואר התמקדתי בנושא השוויון המגדרי כלפי נשים בעולם הרכב בארץ ובעולם. התואר באוניברסיטה הפתוחה אפשר לי להתקדם גם מבחינת ידע והשכלה, ולא לעצור את הקריירה שלי. הדבר הכי בוער שמניע אותי ללמד נשים על הפן הטכני של הרכב הוא הידיעה שרוב הנשים שמגיעות למוסך, נמצאות במצוקה וחוששות שירמו וינצלו אותן בגלל חוסר הידע שלהן בתחום. לכן, שמתי לעצמי מטרה ברורה מאוד, להעביר את הידע ולהפיץ אותו לנשים בכל הארץ, בתקווה שזה ימשוך עוד נשים לתחום ויאזן את המצב הנוכחי.
בשנת 2017 נבחרתי להיות האישה הראשונה שנבחרה להיות חברת מועצה באיגוד המוסכים בישראל, ולאחר שנבחרתי החלטתי לפתוח פורום לקידום נשים בתוך איגוד המוסכים. הפורום נועד לקדם נשים בשני אופקים שונים. האחד, להפוך את המוסכים ל"ידידותיים" יותר כלפי נשים. שיהיו שקופים יותר, ברורים יותר, במטרה שנשים יבינו אילו תיקונים עושים ברכבן ולא ירגישו כאילו מרמים אותן או מדברים מעליהן. לדעתי כאשר נשים ירכשו יותר ידע טכני על הרכבן ועל העולם המוטורי בכלל הן ירגישו הרבה פחות מצוקה במוסך וגם בדרכים.
השני הוא יצירת משרות עבודה לנשים בתחום תחזוקת הרכב. ענף תחזוקת הרכב הוא לא זירה השייכת אך ורק לגברים, נשים צריכות לדעת ולהבין שגם הן יכולות להשתלב בענף וגם להן מגיעה הזדמנות שווה ללא אפליה מגדרית. גם נשים יכולות להגיע לתפקידים בכירים ומשפיעים. רוב פועלי באיגוד המוסכים נעשה על מנת להקטין את האפליה כלפי נשים שמעוניינות לעבוד בתחום וגם לגרום לנשים לרצות ללמוד ולהבין יותר בעולם המוטורי.
בשנה האחרונה פתחתי את סדנת "שוברות מוסכמות", סדנא להכרה בסיסית של הרכב לנשים בלבד. הסדנא מתקיימת כל פעם במקום אחר בארץ בה אני מעבירה לנשים טיפים להתנהלות מול המוסך והרצאות להכרה בסיסית של מערכות הרכב. בסדנא יש גם פן מעשי בו מתנסות נשות הסדנא בסיטואציות ופעולות שכיחות שנהגים ונהגות יכולים לפתור בלי להגיע למוסך.
הבעיה המגדרית אכן חוצה גבולות ותחומים, העצלנות שמוסללת במוחנו הקוראת לנו להמשיך ולבחור ברגיל ובמוכר מונע מאיתנו ללמוד לחקור ולהתפתח בתחומים שמעולם לא חשבנו עליהם כאופציה, כל זאת מכוח ההרגל. זו ההזדמנות שלי לקרוא לכלל הנשים,לא לפחד להגיע ולהתנסות להכיר תחומים שונים שכביכול מוגדרים ל"גברים בלבד" , אף פעם לא להפסיק לחלום ותמיד לעשות כל דבר אפשרי להגשמת החלומות כי מנסיוני הרב בחיים ההתמדה והנחישות בסופו של דבר תמיד משתלמת.