'תסמונת המתחזה': איך תתגברי על החשש מהצלחה?
מה משותף לגל גדות, ג'ף בזוס ואליך? כולם חוו בשלב כזה או אחר בחיים מאותו התחושה: אז אם גם את מרגישה לפעמים שיעלו עליך או שאת לא מספיק טובה- יש לזה שם, וכן, גם פתרון! אורטל גנות אפלבוים, מרצה, יועצת ובעלת סוכנות הדיגיטל "בדיוק בזמן", מסבירה
מכירה את זה שרגע לפני צעד גדול בעבודה או בעסק יש לך את התחושה הזאת, את הקול הקטן הזה שאומר לך "עזבי, את לא מספיק טובה" או "באמת? את הולכת על זה? אבל יש טובים יותר/ יודעים יותר- כדאי שתוותרי, שלא יעלו עליך שאין לך מושג" או האהוב עלי" צאי מזה, אל תביכי את עצמך, תוותרי לפני שיעלו עליך"?
אז עזבי, מה שאת מרגישה זה ממש מוכר וידוע, והאמת, שזה באמת קורה לכולם ולכולן- ולא רק זה, יש לזה אפילו שם: "תסמונת המתחזה". תסמונת המתחזה, היא תופעה פסיכולוגית נפוצה- מעל 70% מהא.נשים חווים או חוו אותה לפחות פעם אחת בחיים. לרוב, היא המתרחשת בקרב א.נשים מצליחים/ות ומוכשרים/ות שמרגישים/ות לא ראויים/ות להצלחה- ורק במקרה לא "עולים עליהם", וכן, רוב הזמן הםן מצליחים/ות להסתיר את התחושות הללו מסביבם ופועלים/ות בביטחון (או לפחות מציגים חזות של ביטחון).
רוב הא.נשים שחווים את התחושה הזאת מתרצים ומתעלמים לרוב מההצלחה/ קידום שלהם כ"מקרה", "טעות" או רק "מזל" וכי עוד מעט כל הא.נשים שמסביבם יגלו את השגיאות והטעויות שלהםן.
התסמונת מתקיימת לרוב בארבעה מישורי חיים בשלב ההתחלה: לימודים, עבודה, מערכות יחסים ואינטרקציות חברתיות חדשות.
View this post on Instagram
בשנת 1978 החוקרים ד"ר סוזן אימס וד"ר פאולין רוז קלאנס עשו מחקר על 150 נשים משכילות ומוצלחות שהגיעו להישגים אישיים בזכות ההשכלה והצטיינות במקום עבודתן. מטרת המחקר הייתה לבדוק את החוויה הפנימית של תחושת הזיוף". כך ראו שלמרות שקיבלו אימות חיצוני (ממנהלים וקולגות) על ההצטיינות שלהן בעבודה, לא הייתה להן הכרה פנימית בהצלחות ובהישגים, והאמינו בלב שלם כי העריכו אותן יתר על המידה בנוסף לחרדה כללית, חוסר ביטחון עצמי, דיכאון ותסכול הקשורים לחוסר יכולת לעמוד בסטנדרטים של הישגים שכפו על עצמן.
למאמר שיצא בעקבות המחקר קראו "תופעת המתחזה בנשים בעלות הישגים גבוהים: דינמיקה והתערבות טיפולית".
בהתחלה, חשבו כי מדובר בתסמונת שרווחת בעיקר בקרב נשים, בעיקר שרק נשים דיברו והציפו את החששות שלהן בקול, אך מחקר המשך משנת
אז איך מתגברים על תסמונת המתחזה?
קודם כל מורידים לחץ ומבינים שמדובר בתחושה שיש לכולם ולכולן, בכל התפקידים, בכל המקצועות, מימין, משמאל, משכילים יותר ופחות, נשים וגברים. התחושה הזאת נמצאת אצל כולםן ממש, ההבדל היחיד בין הא.נשים השונים- זה המודעות לתסמונת ודרכי התמודדות עם הפחד מהצלחה וכישלון. אחת הדרכים הוא כמובן שיחה ועבודה על הכרת והפנמת ההצלחות האישיות והכרתן, כלומר, לראות ולהכיר בהצלחות, להבין ולהתמודד עם החשש, אפשר על ידי טיפול וגם על ידי שיחה עם חבר/ה/ קולגה או על ידי ליווי מנטורי או פסיכולוגי.
View this post on Instagram
דרך נוספת היא לאמץ את המשפט ולפעול לפי "Face it till you make it" גם אם יש לך את החשש הזה, פשוט תתנהגי כאילו את הכי יודע, הכי בטוחה (ואז תגזימי עוד טיפה), תעלי בביטחון, תשנני לעצמך בראש שאין עליך בכלל, ושאת יודעת הכי טוב- אחרת לא היו לוקחים אותך, נכון?
והטריק שלי? הוא לאמץ את הפרפרים והחשש, באופן אישי זה משאיר אותי עירנית וחדה, הופך אותי למבקרת הכי גדולה שלי עם ואל עצמי וזה גורם לי להיות יותר, יותר טובה, יותר חדה, ביקורתית יותר ומצליחה יותר.
גם כתיבת המאמר הזה, הוא חלק מהעבודה שלי על עצמי- הרי אני יודעת על מה שאני כותבת, ופה התגברתי על החשש שהיה לי לפני שפניתי לעורכת.