"את בית הראשונות הקמנו בדיוק במהלך הקורונה, בין הסגר השני לשלישי. בניגוד לכל היגיון בריא להקים עסק בתקופת הקורונה, הוא קם" מספרת מיכל סביון קושמרו, מנהלת המקום. ומה זה בעצם בית הראשונות? מעבר להיותו מרחב עוצר נשימה המשקיף על הנוף הירוק של עמק חפר, בית ראשונות הוא למעלה בית לקידום עסקים בבעלות נשית ושוויון מגדרי ולקידום קהילת עצמאיות, שנולד מתוך יוזמה משותפת של מועצה מקומית עמק חפר בראשות גלית שאול, של הסטרטאפיסטית ויו"ר קבוצת 19 וסופרסונה חנה רדו ושל מיכל.

"בית הראשונות קם כמרחב עבודה משותף, ובעצם במהלך הקורונה כולם עבדו מהבית. זו גם הייתה תקופה שאנשים נמנעו ממפגשים עם אחרים. בזמן הזה, אחרי חודשים שנשים היו סגורות בבתים הן שחיפשו מקום מפלט לפרוח בו, ובית הראשונות היה המקום לברוח מהסגרים ולמלא את הנשמה בהשראה, יצירתיות וחדוות עשייה" מספרת מיכל, ומוסיפה "וזה גם מה שאנחנו חוות עכשיו, אם בעבר זה היה נשים יחידות היום מגיעות חברות. מצאנו את האיון בין החברתי לעסקי, יש לנו גם תכניות לקהילת העצמאיות וגם תכניות לחברות".

'מקום לפרוח בו' הוא תיאור די מדויק של המקום, כי בשנייה שנכנסים אל 'בית הראשונות' מרגישים את ההשפעה של המקום. הנוף עוצר הנשימה אל מול קו האופק הירוק פותח את אופקי המחשבה ובהחלט ניתן להבין מדוע א.נשים מוצאים את ההשראה שלהם כאן. "אחד הדברים שלא ידענו בהתחלה הוא שבעצם המרחב הזה מאפשר להרבה דברים לקרות בו" מספרת מיכל. "בין אם זו מכירה של נשים מעצבות ויוצרות שמקבלות במה, ובין אם זה ימי השראה לחברות. זה יכול להיות סופרות, וזמרות, וזה יכול להיות סטרטאפיסטיות ונשות כלכלה, כולן מוצאות כאן מקום. מאז ההקמה עברו אצלנו כ-50 אלף נשים, שבזכות המקום והמרחב שבנינו כאן הצליחו לקדם את עצמן, את העסקים שלהן ואת היצירות שלהן", היא מסבירה.

בין הפרויקטים הרבים שנולדו ב'בית הראשונות' ישנן שתי תכניות יוצאות דופן ומרגשות במיוחד- אקסלרטור לסרטאפיסטיות וקורס 'הפיננסיות'. "הן תכניות משנות חיים שנולדו בבית הראשונות" אומרת מיכל בהתלהבות. "האקסלורטור הוא בעצם פרויקט שבו נשים שיש להן רעיון לסטרטאפ מגיעות אלינו כדי ליצור חממה למיזם שלהן. וקורס 'הפיננסיות' הוא קורס תכנון פיננסי, שבו נשים לומדות תכנון פיננסי". היא מסבירה. "הקורס התקיים כבר 8 מחזורים, ובו מעהש נשים למדו לתכנן את ההתנהלות הפיננסית שלהן לעשורים קדימה. הן למדות איך לנהל את הכסף ואיך נכון להשקיע, ובעצם הן הופכות להיות אלו שמשקיעות את הכסף בבית."

עוד מסבירה מיכל כי "נשים שולטות ב2% מההון בעולם. אחת המטרות שלנו היא שנשים ישלטו ביותר כסף, ועצמאיות יהפכו לנשים יותר מרוויחות, יותר בטוחות כלכלית, ובעלות יותר הבנה כלכלית. במפגשים הראשונים בקורס הן ממש מנפצות את הפחד הזה מלקרוא דוחות פנסיה ולהתעסק במספרים. ככה הן לומדות אוריינטציה פיננסית. ונכון, יש מלא קורסים כאלה, אך לא תמיד הסביבה מרגישה בטוחה מספיק לנשים לשאול שאלות, מבלי להרגיש שיפוטיות, וזה המקום של הקורס הזה. לתת סביבה מפרגנת ללמידה על התנהלות כלכלית."

ומה עם עוד 'סניפים' של בית ראשונות בשאר הארץ? זה בהחלט על הפרק, לפי מיכל. "כבר פנו אלינו גם מהדרום, מהצפון מהגליל, מהגולן, מהנגב וגם מאזור ירושלים. יש ביקוש מאוד גדול לשפכל את המודל שיצרנו עם המועצה בעמק חפר. ממש יש ביקוש להקים מרחב כזה בעוד מקומות בארץ" היא מספרת. "כדי שזה יקרה המועצה רק צריכה לרצות שזה יצליח, למצוא מקום מטריף שממלא בהשראה ואנרגיה, ומנהלת תותחית שקמה בשביל זה כל בוקר" היא מסכמת בקריצה.

החלום של מיכל, ושל שאר הנשים שעומדות מאחורי בית ראשונות הוא די פשוט. "היום אנחנו קהילה של כ-3.5 אלף נשים. היינו רוצות פשוט להמשיך בעשייה הזו ולהמשיך לקדם עסקים בבעלות נשית ולהגדיל את כמת העסקים בבעלות נשים בארץ. וכמובן שחלק מזה זה לשכפל את המודל הזה לעוד מקומות בארץ, ואולי אפילו בעולם" אומרת מיכל, ומוסיפה, "אם אני חולמת בגדול, אז החלום יהיה לארח את אירוע הכניסה לתפקיד של ראשת הממשלה של ישראל, יחד עם ראשות ממשלה נוספות מהעולם. נראה לנו שהוכחנו כבר שצריך יותר ויותר נשים בעמדה הזאת בכל רחבי העולם" היא מספרת.

על אף העובדה כי המקום מהווה בית אמיתי לנשים ולחברות בבעלות נשית, ולא רק, מיכל מסבירה כי יש עוד המון מקום לשיפור בעניין השוויון המגדרי בישראל. "מאז שסופרסונס הוקמה בשנת 2015, ומאז שבית הראשונות הוקם בשנת 2021, המצב בישראל הולך ומדרדר. בשנת 2024 יש עדיין מעט מאוד מנכ"ליות. יש פחות נשים בפוליטיקה ישראלית, פחות נשים בשוק הפיננסי, פחות נשים בעולם העסקי. היום אין אף מנכ"לית בבנקים, או במשרדי ממשלה, ויש אישה אחת שעומדת בראש חברה מתוך 125 החברות שנסחרות בבורסה. פורקה הרשות לקידום מעמד האישה, מעט שרות. ובאופן כללי מדינת ישראל נסוגה מגדרית. ולכן אנחנו קמות בבוקר עם עוד יותר מוטיבציה לעשייה. אנחנו מבינות שאנחנו צריכות לעבוד יותר קשה, אבל אסור לנו להתייאש."