"אחרי שהרעיון של 'ענבר'- בית ספר הייחודי לתלמידות בגילאי חטיבה, התחיל לצאת לתקשורת, א.נשים רבים שמעו עליו ופנו אלי כדי להתייעץ.  מספרת הדס רייס, מחברת הספר 'עד היעד הבא' שיוצא לאור בימים אלה בהוצאה עצמית דרך קמפיין מימון המונים. "מצאתי את עצמי נפגשת אחת לשבוע, לפעמים יותר, לפעמים פחות עם יזמות ויזמים שרצו לקדם נושא, לרוב מהעולם החברתי" היא מסבירה. השיחות הרבות שקיימה הביאו את הדס להבנה שיש צורך ועניין בספר שמביא פרספקטיבות שונות של יזמות חברתית. "הפגישות הרבות המחישו לי עד כמה גדול הפער בין החלום לבין מה שנדרש על מנת להגשים אותו. נוכחתי שוב ושוב שאם לא מבינים מה התהליך הזה דורש, הסיכוי לאכזבה ולאי הצלחות גדל בהתאמה. מעטים אלה שיש בהם את הניצוץ היזמי, היכולת ובעיקר המוטיבציה, האמונה והאופטימיות כדי להמשיך הלאה מעבר לתיאור של החלום." 

דרך סיפור היזמות האישי שלה, ששיאו בהקמת בית ספר ענבר, בית ספר ייחודי לתלמידות בירושלים מבית האגודה לקידום החינוך (שנוסד בשיתוף מרים ליבוביץ-אשרף, המובילה והמנהלת של ביה"ס כיום), הדס מביאה ידע, כלים והשראה לתהליכי יזמות בכלל ויזמות בעולם החברתי בפרט. "בנקודה מסוימת הבנתי שאני מביאה זווית אישית והיה לי חשוב להרחיב את הלמידה לזוויות נוספות. ראיינתי 16 יזמיות ישראליות ששיתפו אותי בסיפור היזמות שלהן וכל סיפור כזה הפך לנרטיב שפותח את אחד הפרקים בספר."

אחת מאותן נשים שראיינה הדס היא רחלי טדסה מלכאי, מייסדת ומנהלת של עמותת "נשים אתיופיות מעצימות", זיהתה צורך במרחב בו נשים אתיופיות יוכלו להתקדם והקימה קבוצת פייסבוק שיהיו בה נשים מובילות ומצליחות שיתמכו וידרבנו את כל מי שמהססת ורוצה להתקדם. המיזם הצליחה ועם השנים הקימה עמותה שתסייע לקדם נשים מהקהילה. היום יש להם 25 קהילות ברחבי הארץ. "אמא שלי לא ויתרה וכל הזמן אמרה לי: "רחלי, את צעירה ומבינה את השפה, למה את לא עושה שום דבר עם עצמך? לכי ללמוד. ידע זה כוח!" מספרת רחלי. "הסיפור שלי אִפשר לי להאמין לא רק בעצמי אלא בכל אחת. הכול מגיע מהשיחות עם אמא שהיא ההשראה שלי. היא זאת שהשפיעה עלי ואמרה לי שהשינוי צריך לבוא ממני, שאני צריכה לקום ולעשות, להאמין בדרך שלי."

רחלי טדסה מלכאי, מייסדת ומנהלת של עמותת "נשים אתיופיות מעצימות"- איירה מיכל ורדיגר miss grilanda

יזמית נוספת היא מאיסה אלשייך, שהקימה את "לוטוס", מרחב תעסוקה מקצועית איכותית לנשים ערביות ודרוזיות, שגרות בפריפריה הישראלית, ואינן מורשות, עקב המסורת, לנהוג או לעבוד מחוץ לגבולות הכפר, ובסביבה מעורבת מגדרית. "אין התנגשות בין להיות אישה דתייה, תושבת עוספייה ובעלת משפחה ובין להיות בעלת קריירה", אומרת מאיסה, "ולכן היה לי חשוב לנסות ליצור את השילוב הזה בצורה שתתאים לנשים דרוזיות דתיות."

בעמותה של מאיסה עובדות כיום יותר מ-80 מפתחות תוכנה ב-12 חברות הייטק. השלב הבא הוא הרחבת לוטוס לגליל ולגולן, ליצור מרחבי תעסוקה איכותיים לנשים נוספות ולהגדיל את האימפקט אליו העמותה מכוונת. "כשאני חושבת על עצמי כיזמת", היא מסבירה, "ברור לי שאם הנושא הזה לא היה נוגע בנקודות שכואבות לי, לא הייתי עומדת בדרך המורכבת הזאת. למדתי הרבה על עצמי במסע הזה, ואחת התובנות הכי משמעותיות שלי היא שתפקידי הוא להיות גשר, להמשיך לשאוף קדימה ולמצוא את הדרך הנכונה להגיע ליעד."

מאיסה אלשייך, מייסדת "לוטוס", מרחב תעסוקה מקצועית איכותית לנשים ערביות ודרוזיות- איירה מיכל ורדיגר miss grilanda

מאיה טולדו, יזמית נוספת שסיפורה מסופר בספרה של הדס, מומחית למנהיגות אישית וקבוצתית, עבדה בתחום הייעוץ שנים רבות, אך כשבנותייה הודרו ממשחקי הכדורגל שכה אהבו, היא החליטה להקים קבוצה שתתאים לרצון העז שלהן לשחק כדורגל. "הבנתי שלא מספיק שנערות יתאמנו וישחקו בכדורגל. הן צריכות ללמוד מיומנויות שיאפשרו להן להשפיע בסביבה שלהן", אומרת מאיה. "לכן בקבוצות שהקמתי התקיימו אחת לשבוע מפגשי מנהיגות, נוסף על שיעורי הכדורגל."

"התמודדתי ואני עדיין מתמודדת עם שפע של התנגדויות" מאיה מספרת. "היו כאלה שטענו שילדות לא צריכות לשחק כדורגל כי הן ייעשו גבריות, היו כאלה שאמרו לי שאני מתעסקת בשטויות. היו גם כאלה שאמרו לי, "תשאירו לנו את הכדורגל, כל דבר אתן הפמיניסטיות צריכות לקחת?" כיום כבר יש קבוצה ראשונה בליגה הרשמית של ההתאחדות לכדורגל, והן פועלות במגמת צמיחה לעבר פריסה ארצית.

מאיה טולדו - איירה מיכל ורדיגר miss grilanda

הספר הפך למיזם שיתופי שמעניק במה ליזמיות ישראליות מגוונות ויוצר חיבורים שמתהווים כבר מעבר לעצם הספר. השריר היזמי של הדס נכנס לפעולה גם בזירת הפקת הספר, שיוצא בהוצאה עצמית דרך קמפיין מימון המונים שייסגר מחר. גם תהליך מימון ההמונים, כמו תהליך יצירת הספר, שגם הוא סיפור מרגש של חיבורים וכוח נשי, הוא תהליך שיתופי שבו מחברת הדס בין בעלות מקצוע ויזמיות מגוונות דרך תשורות ושיתופי פעולה. רגע לפני, כשהיא פסע מהגשמת היעד היזמי שהציבה לעצמה ביצירת הספר והפקתו, משתפת הדס: "תהליך ההדסטארט לא בא לי בקלות. הוא מאתגר את אזורי הנוחות, מרגש, מפחיד ומשמח במקביל. אבל אני מאמינה בספר, בערך שלו ובתהליך המשמעותי שעומד מאחוריו, וזה מה שמוביל אותי."

היזמיות שמשפיעות על החברה הישראלית. איירה מיכל ורדיגר miss grilanda

בספר ניתן למצוא גם את סיפור היזמות של יעל יחיאלי יזמת 5050 לשוויון מגדרי, אלקס ריף לובי המיליון, מיכל ברקאי-ברודי הסיסטרהוד, ציפי קרליק DoStories365, קרין עובדיה רדיו פוקוס, מעיין שניר דף day job המקום לנשים עסוקות, אסנת מירון סרנדיפיטי, מיכלי שולמן סטארטאפקידס, חדווה קלינגהנדלר Rooms & Words, אריאלה דודו Newborn סבתא, ניב סופר ladies don’t play games, יהודית זיכלין-סידקמן אל הלב וד"ר ליה נאור מרחב מרפא.

לתמיכת בפרויקט ההד סטארט ולרכישת הספר לחצו כאן