מאותגרים טכנולוגית? כך בכל זאת תגנו על הילדים שלכם מפני סכנות ברשת
כשם שהטכנולוגיה מתפתחת בטור הנדסי, כך גם השפה הדיגיטלית מתחדשת ברמה יום יומית. "אווטאר", "סקין", "סינכרון" ו"ביט קוין", הם רק דוגמאות בודדות מתוך אלפי מילים וביטויים שנכנסו לחיי ילדינו. מוזמנים להכיר את מילון המונחים השלם (לרגע זה)

מי מאיתנו המבוגרים, לא נקלע לשיח בין צעירים ולא הבין מילה ממה שנאמר למרות שהם דיברו בעברית? כמה פעמים קרה לנו שהזאטוט חזר מבית הספר עם אוצר מילים חדש שנשמע לנו כשפה זרה לחלוטין? נמצאים ביננו אנשים רבים שבמהלך חייהם לא נדרשו כלל למילים כמו "לינקדאין", "אבק דיגיטלי", "בלוג", "האשטג" ואפילו לא אינטרנט. ובואו נודה על האמת, לא כולנו יודעים מה זה "דיסקורד", "דארקנט" או "קיק". במציאות שבה אנו חיים, על מנת להיות רלוונטי - בעיקר בעולמם של הצעירים מדור ה-z ודור האלפא - אנחנו נדרשים להתעדכן ללא הרף וללמוד את השפה העדכנית שבה הם משתמשים. אבל טכנופוביה (פחד מפני טכנולוגיה) איננה באה לידי ביטוי רק בהימנעות משימוש בכלים הדיגיטליים, אלא גם ברתיעה משימוש בשפה הטכנולוגית המתחדשת.
הורים רבים מתמודדים עם מציאות מורכבת, שבה ילדיהם הצעירים מכירים את העולם הדיגיטלי ושולטים בטכנולוגיה טוב מהם. אחת התופעות המוכרות היא בקשת עזרה מהצעירים לביצוע מטלות דיגיטליות כמו הורדת אפליקציות, תשלום חשבונות ברשת או ביצוע קניות מקוונות. לעיתים אותה
"הישענות דיגיטלית" גורמת למבוגרים אפילו לחוש כי הסמכות ההורית שלהם נפגעת.
ההכרה בכך שהצעירים חיים את העולם המקוון כילידים ולא כמהגרים דיגיטליים כמונו, היא הבסיס לפתיחת דיאלוג משמעותי בין הורים לבין ילדיהם ולפיזור עננת הפחד סביב הנושא הטכנולוגי. שיח פתוח ומשתף יכול מצד אחד לתת להורים מענה על שאלות כמו מה עושים הילדים או המתבגרים ברשת, מה מרגש ומה מפחיד אותם? ומצד שני יאפשר לאותם מבוגרים להציף את החששות שלהם ביחס להתנהלותם של הילדים ובני הנוער במרחב הווירטואלי. זו גם הזדמנות מצוינת לצייד את הילדים בכלים שיסייעו להם להתנהל ברשת באופן בטוח יותר ולחזק את הסמכות ההורית הכל כך חשובה לתחושת הביטחון האישי שלהם.
הורים לא חייבים להעלות בעצמם תמונה לאינסטגרם כדי להסביר לילדים, שלשיתוף תמונה ברשת יש משמעות והשלכות לטווח רחוק. הורים לא צריכים לשחק במשחקי רשת אלימים כדי להעביר את המסר שהמציאות שונה לחלוטין וכי חשוב לשמור על גבולות בין מציאות לבין דמיון. הטכנולוגיה והשפה כרוכות זו בזו ולא ניתן להפריד ביניהן. כדי להכיר לעומק את הטכנולוגיה אנו נזקקים להכיר את השפה, כי כשם שהטכנולוגיה מתפתחת בטור הנדסי, כך גם השפה הדיגיטלית מתחדשת ברמה יום יומית. "אווטאר", "סקין", "סינכרון" ו"ביט קוין", הם רק דוגמאות בודדות מתוך אלפי מילים וביטויים שנכנסו לחיינו והפכו לחלק בלתי נפרד מהם.
הבנת חשיבותה של השפה המתחדשת בעולמות התוכן המקוונים, מיפוי הצרכים בשטח והרצון להנגיש מידע חיוני לציבור, הביאו לכתיבת מילון מונחים מותאם, שמטרתו להקל על הנחלת השפה הטכנולוגית ועל השימוש הנכון בה. שיתוף פעולה בין המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת -105 לבין איגוד האינטרנט הישראלי וגופים נוספים, הוביל לכתיבת מילון עדכני: "המרחב המקוון – מילון מונחים מקצועי", על מנת לסייע לכל מי שחפץ להכיר טוב יותר את השפה המקוונת ולהנגיש כלי עבודה לאנשי מקצוע בתחום. המילון מכיל כמאתיים מונחים מבוארים. את המונחים ניתן למצוא גם בערבית ובאנגלית. הכוונה היא לשמור על המילון ככלי חי ומתעדכן, בהתאם להתפתחות השפה בעולמות תוכן אלה. המילון מפורסם באתר המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - 105 ובאתר איגוד האינטרנט הישראלי.
ד"ר נאוה כהן-אביגדור ראשת האגף האזרחי 105 במשרד לחיזוק קהילתי ואורנה היילינגר מנהלת המיזם אינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי
**ד"ר נאוה כהן-אביגדור היא ראשת האגף האזרחי 105, המשרד לחיזוק וקידום קהילתי.
**אורנה היילינגר, היא מנהלת המרכז לאינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי