ההצגה "מה כואב לך?!" נולדה מתוך כאבן של שלוש נשים – עדי דרורי, חן אוחיון ועדן עמור, המתמודדות עם מה שהן מכנות "המחלות השקופות", אותן מחלות כרוניות שאינן נראות כלפי חוץ, אך את כאבן מרגישים היטב עמוק בפנים. חן ועדן מתמודדות עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס - מחלות גניקולוגית שאחת מתוך 10 נשים מתמודדות איתה ומאופיינת בכאבי משתקים, ועדי עם פיברומיאלגיה - מחלת כאב כרוני מפושט שמאופיינת ברגישות עזה בגוף. " שלושתנו עברנו דרך ארוכה עד האבחון וההכרה במחלות שלנו" הן משתפות.

באינסטגרם שלנו כבר ביקרתם? לחצו כאן לעמוד שלנו!

מעבר למחלה יש לשלוש עולם שלם. חן, היא שחקנית, נשואה ומתגוררת ברמת גן, עדי שחקנית, זמרת ויוצרת שמתגוררת בקיבוץ געש, ועדן מורה לתיאטרון ומתגוררת בחוף הכרמל. בין שלושתן מחברת התשוקה לעולם המשחק והיצירה, ושלושתן מכירות היטב את כאבן של המחלות השקופות. וכך נולדה ההצגה. "שנים עבדו בלי הפסקה והיינו עסוקות בלהסתיר שכואב לנו. שיקרנו שאנחנו עייפות, המצאנו סיבות למה אנחנו לא יכולות להגיע לדברים ובעיקר לקחנו המון משככי כאבים" הן מספרות.

יום אחד ב2020 חן החליטה שהיא יוצאת לאור וכתבה הכל בפוסט. הוא מתחיל במשפט: "חשוף לי מאוד אבל אני מלמדת את עצמי לא להתבייש" ולאחריו שפכה חן איך נראים החיים מחלה כרונית. "זה לדעת שאף פעם אי אפשר באמת לתכנן תכניות כי לגוף יש תכניות משלו, להתנצל שלא הגעתי, שביטלתי, ששכחתי, שהבטחתי אבל כואב, לשלם ערימות של כסף על יוגה, דיקור, אוכל אורגני, תרופות צמחיות, שמנים וכל מה ששומעים שעבד למישהי מתישהו, לדלג בין תחושת עוצמה לתחושת אפסיות, להיות מוכרחה להאמין שמחר יהיה טוב" היא כתבה.

בזמן הזה עדי ישבה על הספה בבית הוריה, ליד אמא שלה שהורישה לה את הפיברו, גללה בפייסבוק ונתקלת בפוסט של חן, אותה הכירה מבעוד מועד. "לא הייתי מנחשת בחיים שגם היא חולה" היא מספרת. מיד החליטה עדי לכתוב לחן הודעה, בה כתבה: ״ עכשיו בא לי לשבת איתך לשיח חברות אמנותי לא מחייב על מחלות שקופות, דברי איתי אם מתאים לך, אוהבת", וכך היה. השתיים נפגשו בבית קפה ובסוף המפגש כבר הוחלט שיצא ממנו משהו אומנותי. הצגה. "עוד לא ידענו איך. הרגשנו שצריך עוד מישהי איתנו. צלע שלישית. לא ידענו איך להגיע אליה אבל האמנו שהיא תגיע אלינו." הן מספרות.

כמה ימים לאחר מכן, עדן חיפשה את המונח "אנדומטריוזיס" בגוגל, נתקלה בפוסט של חן, וכתבה לה הודעה. כך נפגשו השלושה ויצאו לדרך מרגשת ולא צפויה. "מצאנו את עצמנו מדברות על הדברים שלא דיברנו עליהם בחיים ובעיקר צוחקות ומזדהות, אחרי כמה שבועות קלטנו שיצרנו לנו מעגל תמיכה" הן נזכרות. "נתנו אחת לשנייה משימות כתיבה מתוך הדברים שעולים. יש הרבה דברים משותפים, אך זיהינו שלכל אחת יש נרטיב קצת שונה בנוגע לחולי שלה. שלושתנו מתמודדות עם מחלה כרונית אבל זה פוגש כל אחת מאיתנו במקומות שונים" הן מתארות את התהליך.

"ככל שהעמקנו מצאנו את עצמנו מדברות על הילדות שלנו ועל הבתים בהן גדלנו. לא היינו בטוחות שיש קשר אבל מצאנו את עצמנו חוזרות לשם שוב ושוב. עדן ילדת האולפנה שגדלה בבית דתי, חן שגדלה בפריפריה הרחוקה באילת, ועדי הקיבוצניקית הסוציאליסטית ששירתה בקרקל" הן נזכרות. השלוש אספו חומרים במשך יותר משנה, הגישו וקיבלו תקציבים, ולבסוף עלו לראשונה עם ההצגה שלהן בפסטיבל אישה בשנת 2022. מאז ההצגה רצה כבר שנה וחצי, מדי חודש בהבימה 4 וברחבי הארץ.

"אנחנו מצליחות להגיע ולגעת בהמון אנשים" הן מתארות. "זה מדהים אותנו כל פעם מחדש איך מפוסט אחד נוצר הפלא הזה. החשיפה של חן יצרה שרשרת של חשיפה, שבה אנחנו נחשפנו, ושאחריה הגיעו נשים לראות את ההצגה שלנו ונחשפו בפני הקרובים שלהן, או העזו לספר בפייסבוק שגם הן חולות ומזדהות. שרשרת עוצמתית של נשים שמעזות פתאום לשים את הכאב שלהן בחוץ" הן מספרות, ומוסיפות "אנחנו נדהמות מהאימפקט המטורף. הפחד שלנו שנחשף וזה יחליש אותנו התבדה לחלוטין. גילינו שכשאנחנו נחשפות זה רק הולך ומעצים אותנו".

"ההצגה הזכירה לנו שביחד זה כח" הן קובעות. "הרבה יותר קל להתמודד עם הקשיים, עם הכאב, עם קשיי המערכת כשאת יודעת שאת לא לבד. ההצגה הזאת הביאה לנו אינספור שיתופי פעולה שלא היינו מעזות לחלום עליהן. עם עמותת אנדומטריוזיס ישראל וגוונים של סגול, מול צוותים רפואיים, אפילו הוזמנו על ידי בית חולים איכילוב להופיע בתוך כותלי בית החולים. פתאום הבנו שאנחנו חלק מתנועה של נשים (וגם גברים) שלא מוכנות יותר להסתתר, שלא מוכנות להחביא את הכאב שלהן. שמבקשות חמלה. וככל שאנחנו גדלות ומעיזות להיות פגיעות אנחנו יוצרות שינוי אמתי בעולם".

ההצגה "מה כואב לך?!" תוצג בתאריך 14.7 ,יום שישי, בתיאטרון הבימה לרכישת כרטיסים לחצו כאן