"אהבה גאה": כך נראה הארכיון הלהטב"קי הראשון בישראל
מיכאל ליאני עובד כבר למעלה משלוש שנים על יצירת ארכיון צילומים שמציג אהבה גאה על כל גווניה וצורותיה. כעת, לאחר שצילומיו הגיעו לvogue, הוא מספר מדוע לדעתו ארכיון אהבה גאה הוא כלי חשוב בדרך להשגת לגיטימציה: "הנראות היא התנאי הראשון לקבלת האחר"
מבט חטוף לצילומי הספר 'אהבה גאה' שצילם ואסף האמן והצלם מיכאל ליאני, וכבר תמצאו את עצמכם נשאבים לעוד תמונה, ועוד אחת. הגיוון, האסתטיקה, הדיוק, והניואנסים, אך בעיקר הרגש הרב שיוצא מהמימד החזותי כמעט מיד, כל אלו פשוט עושים את העבודה. ליאני עובד בימים אלו על הוצאת ספר הצילום 'אהבה גאה' שמאגד בתוכו 150 צורות של אהבה. בשיחה איתו הוא מספר על תהליך היצירה ועל למה בעיניו, הספר הזה יכול להיות הכלי היעיל ביותר במלחמת התודעה על הלגיטימיות של חברי הקהילה הלהט"בקית.
"במשך יותר משלוש שנים אני מצלם צורות של אהבה גאה ברחבי הארץ ובונה מעין ארכיון" הוא מספר. "את סדרת הצילומים ״אהבה גאה״ צילמתי מתוך כוונה אבסולוטית ליצור ארכיון להטבקי. עד כה, לא תועד ארכיון אהבה גאה במגוון כזה ובייחוד בנוף הישראלי. אני רוצה להשיק ספר צילום, ראשון מסוגו, שיכנס להיסטוריה ולזיכרון הישראלי. שיראו כמה אהבה יש לנו פה, ואף אחד לא יוכל לומר אחרת".
התהליך עצמו, מסתבר, לא היה קל. "בתור צלם שלא מצלם כאלה מסות של בני אדם, היה לא פשוט בכלל, אבל אני והמצולמים קילפנו את האגו ואת הבושה למען המטרה החשובה של לגיטימיות ויזואלית ברשתות החברתיות, והיום אני רוצה לאסוף את זה לכדי ספר שיעשה היסטוריה. כל אחד ואחת מהמצולמים הם עולם ומלואו. הדימניקה כ"כ שונה בין זוג לזוג, אבל אהבה עצומה הם נתנו לי, ואני להם בחזרה, אז אני מרגיש שטוויתי סוג של רשת של אהבה בין כ"כ הרבה אנשים וזה כ"כ משמעותי בעיני."
מה הניע אותך ליצור ארכיון שכזה?
"אני חושב שהמוטיבציה הייתה לחקור ויזואלית - מהי אהבה אחרת? מהי בעצם אהבה גאה? איך זה נראה בכלל? ולמה היא מקבלת כזה יחס שלילי ואסור. אני אדם מסורתי, ולקח לי הרבה זמן להבין שזה בסדר ולא פסול. הפרויקט הזה גרם לי להבין כמה אהבה יש ובעצם שהיא האמת והתמצית של הכל. כמו שאת יודעת, ועוד בזמנים כאלה במיוחד, יש הרבה חושך ובורות, מחליטים לאנשים איך לאהוב ומה, וזה הורס חיים של רבים אחרים. הקללה של הקהילה תמיד הייתה שיסיימו את חייהם ערירים ולבד. רציתי להוכיח אחרת."
לאט לאט ליאני צילם 150 צורות של אהבה. "הספר עב הכרס והמושקע מתפרס על פני למעלה מ-200 עמודי צבע ושמורים בו סיפורים מצולמים. בשנה האחרונה חברתי להוצאת הספרים 'שטרנטל' שלקחו על עצמם לעצב, להפיק ולהפיץ את הספר בארץ ובעולם. חלמתי בגדול, ואני חולם בגדול, והפרויקט הגיע לווג, id, ווינט, מאקו, הארץ, The Times of Israel, ועוד ועוד. החלום שזה יגיע לכל מקום וייתן דוגמה והסברה טובה לאהבה שהיא קצת אחרת."
איזה מקום אתה מרגיש שיש לפרויקט כזה בתרבות הישראלית, בייחוד לאור המצב במדינה?
"את הפרויקט התחלתי לפני שנתיים בערך, והיום בגלל המצב הפוליטי הוא תופס תאוצה גדולה בגלל המלחמה על דעת הקהל. דעת קהל מעוצבת מדימויים, ולכן החלטתי לבנות ארכיון כנה ולא סלקטיבי של אהבה אחרת וגאה. הנראות היא התנאי הראשון לקבלת האחר. יש חושך לפעמים, אבל אני מאמין באהבה ואור, אי אפשר לבטל את זה."
"הקהילה ממש חזקה ומשמעותית במדינה, ואני רוצה להראות זאת. כאמן, ארכיון וזיכרון הם נושאים שמרתקים אותי, אני חוקר אותם, משבש אותם ובונה מחדש. היום, הכוח הוויזואלי- תרבותי חשוב ומשמעותי לעיצוב זיכרון ודעת קהל. חשיבות של פרויקט כזה מתעצמת בקונטקסט הפוליטי העכשווי, בו הזכויות שלנו בסיכון. אנחנו נלחמים רבות על כך שיראו באהבתנו שווה ועל זכותנו למשפחה, הרי קל לאנשים להסתכל עלינו כפרובוקציה של מצעד, ואולי הספר הזה הוא הפתרון."
מה יהיה הפרויקט הבא?
"שאלה טובה, אני ממש פתוח לכל מה שמגיע אליי, אני אוהב שמאתגרים אותי. אולי עוד לגוון מגזרית וצבעונית. יש חשש גדול יותר בקרב הקהילות האלה, ואני ממש מכבד."
פרויקט ההד סטארט של מיכאל ליאני נמצא במצית הדרך, לתמיכה לחצו: