7 התרופות שצריכות להיות איתכם בכל חופשה
טסים לחו"ל? איזה כיף! רק אל תשכחו לארוז את התרופות. הכנו לכם רשימה של כל הדברים שחייבים להיות אצלכם בתיק התרופות לפני שאתם נוסעים, כדי שתהיו ערוכים לכל צרה שלא תבוא. לגזור ולשמור
הזמנתם כרטיסי טיסה ומלונות, תכננתם לפרטים את כל הדברים שאתם הולכים לראות ולעשות, סיימתם את כל הסידורים שלפני הטיסה והנה מגיע הרגע הנכסף – אתם טסים לחופש! איזה כיף לכם. אבל רגע לפני שאתם סוגרים את המזוודות, יש תיק אחד שחשוב לוודא ששמתם בו הכל, אבל ממש הכל – תיק התרופות.
אז מה חייב להיות בתיק התרופות לפני שיוצאים לחופשה כדי לחסוך מכם את כאבי הראש וגם הרבה מעבר? להיתקע עם מחלה או כאבים הרחק מהבית מעבר לים זו ללא ספק באסה רצינית, אבל עם מספיק היערכות מוקדמת, ברוב המקרים תצליחו לפחות לרכך את המכה – מבלי לראות רופא ולהשיג מרשם לפני. התייעצנו עם ד"ר רוני הורוביץ, מומחית ברפואת משפחה במכבי שירותי בריאות, כדי לעזור לכם להרכיב את תיק התרופות המקיף ביותר לחופשה המושלמת.
1. משככי כאבים וחום
הדבר הראשון שחייב להיכנס לתיק התרופות. תרופות המכילות איבופרופן, פרצטמול או כל תרופה אחרת שפותרת אתכם בדרך כלל מכאבי הראש, המחזור, הבטן וכל כאב אחר – אפילו מכאבי אוזניים בטיסה, לדברי ד"ר הורוביץ. "הכדורים האלו לרוב לא נותנים מענה למקור הבעיה, אבל במצבים בהם אין גישה לטיפול רפואי וצריך להוריד חום או לשכך כאב כדי לפתור את הבעיה זמנית, זו בהחלט אופציה שחשוב שתהיה".
2. תרסיסים להקלת גודש באף
כולנו מכירים (מקרוב או פחות) את כאבי הלחץ באוזניים המעיקים שמתלווים לעיתים לטיסות, כאשר אנשים שעולים למטוס מקוררים או עם בעיות בסינוסים מועדים לסבול מהם יותר. "במידה ואתם עולים לטיסה בעודכם סובלים מהתקררות או סינוסטיס, ניתן לקנות בבית המרקחת ספריי נוגד גודש באף, שייפתח את התעלה המחברת בין חלל האף והפה לבין האוזניים", מציעה ד"ר הורוביץ. "מומלץ להשתמש בספריי לפני ההמראה ולפני הנחיתה, להצטייד בטישו ולסבול פחות משינויי הלחצים. לילדים ניתן להשתמש גם בתרסיס מי מלח, שיש לו השפעה דומה.
3. כדורים נגד צינון
מה יותר מבאס מלהיות מנוזל ואומלל בזמן החופשה? ומסתבר שהדרך לחופשה עלולה לסכן אותנו בצינון במיוחד. "כל שהות ממושכת במקום סגור (למשל מטוס) שיש בו אנשים חולים מגבירה את הסיכון שלנו להדבקה, וכמובן, אם טסים למקום בו יש כרגע חורף סיכויי ההיחשפות לווירוסי הצטננות גבוהים יותר", מפרטת ד"ר הורוביץ. לכן גם אם אתם טסים בשיא הקיץ, מומלץ להצטייד באחת התרופות הנמכרות ללא מרשם בבתי המרקחת להקלה בתסמיני התקררות וצינון.
4. כדורים נגד אלרגיות
מסוג הדברים שתמיד כדאי שיהיו בהישג יד, כמובן אם ידוע לכם על אלרגיות או רגישויות מיוחדות. "כיוון שמדובר בסביבה חדשה, אפשר להצטייד בכדורים נוגדי אלרגיה ואנטיהיסטמינים, שניתן להשיג בלי מרשם בכל בית מרקחת, כדי לטפל בתופעות שונות שלעיתים צצות בתנאי מזג אוויר וסביבה שונים – גרד, רגישויות בעור ואפילו עקיצות מדוזות - בעיקר אם התגובה העורית חריפה או לא מגיבה למשחות מקומיות".
5. תרופות להסדרת יציאות
עצירות או שלשול הם אף פעם לא מצבים שנעים להיות בהם, על אחת כמה וכמה בחו"ל. "יש הרבה אנשים שנוצרת אצלם בעיה ביציאות כשהם מגיעים למקום חדש, בעיקר אצל נשים, אבל לא רק", לדברי הורוביץ. על כן, כדאי להצטייד בתרופות זמניות שיוכלו להקל על עצירות או שלשול במידה ויופיעו. "עצירות יכולה להכאיב ולהפריע להנאה מהנסיעה, ונרות גליצרין לשימוש מקומי הם פתרון טוב ומהיר עבורה", לדברי הורוביץ. "לחלופין, אם סובלים משלשול במהלך נסיעה או לפני טיסה ממושכת, תרופות נגד שלשול על בסיס לופרמיד שיורידו את תדירות השלשול יכולות לעזור ולו בכדי שניתן יהיה לעמוד במשימה (שימו לב שתרופות אלו אינן מיועדות לילדים). זה לא פיתרון מקיף, אבל זה כן פיתרון זמני שיכול להוריד תדירות ולהקל".
6. משחות להרגעת העור
האלוורה היא חברתו הטובה של האדם, בייחוד למי שמבלה הרבה בשמש או בטבע. עקיצות, גירויי עור, כוויות שמש ועוד אמנם לא ייפתרו כליל בעזרתה, אך בהחלט יירגעו וייתנו קצת נחת. הנעקצים המנוסים שבכם יכולים להיעזר במשחות אנטיהיסטמיניות, שלעיתים מספקות אפקט מרגיע חזק יותר. אף פעם לא מזיק להסתובב עם משחה להרגעת העור בתיק, בחופשות במיוחד. ואם אתם מתכננים לבלות הרבה בים, בקבוקון קטן של חומץ יכול לעזור לכם עם צריבות של מדוזות.
7. משחות לפציעות קלות
תמיד כדאי להיערך למקרה של חתך או פציעה קלה, בעיקר אם אתם מתכננים לצאת למסלולים שונים, וזה גם לא דורש הרבה. "משחות לחיטוי פצעים וחתכים ללא מרשם מספקות חיטוי מיידי במידה קלה. הן לא אנטיביוטיות, אבל הן עוזרות ומרגיעות במקרים של חתכים ושפשופים קלים", נוסף על שטיפה במים וסבון בתור התחלה. דבר נוסף שד"ר הורוביץ ממליצה להצטייד בו הוא בקבוקון יוד נוזלי, שמספק חיטוי ראשוני לכל פציעה שהיא, לא עלינו.
בונוס: תרופות מרשם למתקדמים
על מדפי בתי המרקחת אפשר למצוא את רוב התרופות והתכשירים הנחוצים לחופשה שגרתית מעבר לים. עם זאת, לטיסות עם ילדים שעלולים לסבול מרגישויות מיוחדות, או לטיסות לאזורים פחות מתויירים או מתקדמים, כדאי להצטייד בתרופות נוספות ואף להתייעץ עם רופא כדי לקבל מרשם במידת הצורך:
לילדים קטנים
1. טיפות אוזניים: לילדים עם אוזניים רגישות, טיפות להקלה מקומית בכאב אוזניים יכולות לעזור לכאבים הנלווים להמראות ונחיתות וללחצי אוזניים בכלל. אם אתם מתכוונים לבלות הרבה זמן בים או בבריכה ולילדים יש נטייה לדלקות אוזניים במים, כדאי לבקש ספציפית טיפות אנטיביוטיות המיועדות לדלקת אוזן חיצונית. גם למבוגרים שלוקים בדלקות חוזרות אחרי שחייה מרובה כדאי להצטייד מראש בטיפות אנטיביוטיות למידת הצורך.
2. נגד תולעים: אם ידוע על נטייה לתולעים, כדאי לבקש או להתייעץ עם רופא אם יש צורך להצטייד בתרופה מתאימה.
3. אלרגיות: אם הילדים רגישים במיוחד לגירויים בעור, או שידוע על אלרגיות, מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי טיפות נוגדות אלרגיה במרשם.
לנערות ולצעירות
1. דלקות שתן: אם יש נטייה לדלקות בשתן, מומלץ לבקש מהרופא מראש אנטיביוטיקה ייעודית. זו תרופה שרופאים בהחלט נותנים לשם היערכות מראש.
2. פטרת וגינלית: את הבעיה הזו ניתן אף לפתור בלי מרשם רופא, ויותר ממומלץ להיערך אליה מראש. אם ידוע לכן על נטייה לפטרת וגינלית, הצטיידו במשחה לפטרת בלבד או בערכה של משחה ונרות.
למרחיקי הלכת
1. חיסונים: אם אתם נערכים לטיסה ליעד אקזוטי, כמובן שמדובר בהיערכות רחבה הרבה יותר הדורשת גם חשיבה מראש. חשוב מאוד להתייעץ עם מרפאת מטיילים לפחות חודשיים מראש כדי לברר על החיסונים הנדרשים לפי יעד הטיסה.
2. אנטיביוטיקה: מעבר לחיסונים, כדאי לשקול ולהצטייד גם בתרופות מרשם מראש. "כדאי לבקש מרשם לאנטיביוטיקה עבור זיהומים בחלק התחתון של הגוף, כמו שלשול מטיילים או דלקת בדרכי השתן, ואולי לשקול בייעוץ רופא גם אנטיביוטיקה לזיהום עליון – סינוסיטיס, דלקת גרון, או אפילו תרופה אחת שתהיה רלוונטית לשניהם", לדברי הורוביץ.
3. חצבת: דבר נוסף שמומלץ לשאול לגביו הוא הצורך בחיסון נגד חצבת, תלוי ביעד הטיול שלכם.
לעמוד הפייסבוק של מרפאתה של ד"ר הורוביץ
בון ווייאג'!