על עמק היין החדש כבר שמעת?
12 יקבים, חוות סוסים ואוכל משובח מחכים לכם עכשיו ובכל עונות השנה בעמק יזרעאל, זה הזמן לתכנן נסיעה לצפון הקרוב
בשקט יחסי נפתחו בעמק יזרעאל יקב ועוד יקב ועוד אחד עד שהיה מי שחיבר את הנקודות וקרא לזה בשמו - עמק היין החדש של ישראל. המדובר במועצה האזורית הגדולה בארץ ויש בה אינספור אפשרויות לבילוי עם ילדים ובלעדיהם, בסתיו, בחורף ובטח באביב ובקיץ ועכשיו גם אפשר להיכנס לאחד ממרכזי המבקרים ביקבים הללו ולהרגיש טוסקנה במקום שהכי נראה כמוה בישראל.
לאינסטגרם שלנו כבר הצטרפת? זה הלינק
מה שותים?
גילוי נאות הכותבת לא באמת מבינה ביין אבל בלשמוע סיפורים טובים בהחלט כן ולכן בואו תשמעו סיפורים ותחליטו מה כדי לבוא לראות בעצמכם.
אבנר בן סימון, הייטקיסט, ושלומי אהרון, דוקטורנט בחקלאות מהישוב ציפורי הם חברי ילדות שהקימו יחד את יקב המצודה. כמו סטראטפיסטים אחרים, את היין שלהם הם החלו לייצר בגראז' המשפחתי. ליינות שהם מייצרים בגישת חקלאות בת קיימא הם קראו על שם הבנים הבכורים שלהם אסף ועומר. עוד בציפורי תמצאו את בן גילם גל יונה שפתח את יקב יונה ומקדיש אף הוא את זמנו ליצירת יין בזנים שתואמים לאלו שגודלו באותו המקום ממש לפני מאות בשנים. "אנחנו מלאים גאווה שאנחנו מחדשים מסורת אבות. הכרם שייוצר השנה אצלנו זה מאותו זן של ענבים שמצאו בחפירות ארכיאולוגיות מתעשיית היין העתיק."
הגן הלאומי ציפורי מהווה השראה גם עבור היקב השלישי והוותיק יותר ביישוב - יקב ציפורי. את היקב הזה הקימו עפרה ועמוס גוירצמן שהגיעו לפני 36 שנים ליישוב עם חלום לעסוק בחקלאות. המצב הכלכלי דאז לא איפשר זאת ועמוס פנה לעבוד בהייטק. לפני חמש שנים החליטו לחזור לחלום הישן, שיקמו את החורבה שהייתה במשק שלהם. ביקב הקטן שלהם יש בסך הכל 2.5 דונם של כרם, עם 8 חביות ליינות אדומים ועוד כמה מיכלי ענק ליינות לבנים שמייצרים 3000 בקבוקי יין בשנה. "אנחנו פה לתת חווית יין," מסביר עמוס ומרכז המבקרים שלהם אכן מספק את החוויה הזו. היין רוזה שלהם והגבורץ היבש (לא יכלו להתחמק מיין כזה עם שם משפחה שכזה) טעימים גם למביני עניין.
ביקב סריג ממושב מרחביה של משפחת סריג תוכלו למצוא יין שיראז, מרסלן ואחרים שנוצרו ביקב בוטיק משפחתי שקיים כבר מעל 15 שנה והופך בהדרגה מיקב בוטיק משפחתי לכזה שמספק 7000-8000 בקבוקי יין בשנה. גולת הכותרת מבחינתי היה הערק שהם מייצרים שם, ברכיבים טבעיים בלבד, במזקקת נחושת כפרית עם כוכבי אניס שעושים את דרכם כל הדרך מסוריה לישראל. שורף אש כמו שערק אמור להיות.
יקב סימון מקרית טבעון הוקם בשנת 2010 במרתף בית המשפחה אחרי מסע שערך אבי המשפחה, זאבי סימון באירופה. הוא ביקר ביקבים בצרפת, איטליה וספרד והקים את היקב לא לפני שהתמחה ביין אצל מיטב היננים בישראל. מאז הוא מייצר יין שיראז מאזור כרם בן זמרה, ענבי קברנה סוביניון, מרלו ומלבק מכרמים באזור בנימינה ועמק קדש. ויש כל כך הרבה אהבה ביין הזה, שאי אפשר שלא להיכבש בטעמו. השרדונה ששתינו שם לסיום סבב הטעימות היה הטעים מכולם, בין השאר בשל המפגש עם ירדן קידר, מנהלת היקב התוססת שסיפרה שהיא לומדת מקצועות הכרם והיין במכללת אוהלו- תרבות היין הישראלית הולכת ומתמקצעת.
איפה ישנים?
בחרנו לישון בכפר הנופש של קיבוץ מזרע. בכניסה לחדר חיכתה לנו שקית קלמנטינות שזה עתה נקטפו, ומידעון המקום שנקרע 'מידעל'ה מזרע'- צריך יותר מזה? כפר הנופש כולל 65 חדרים במבנים חדשים ומחודשים, קלאסי למשפחות אבל מסתבר שגם לתיירים מכל העולם שאוהבים את מרחבי הדשא והנוף. בכפר הנופש יציעו לכם לצפות וגם לקחת חלק בפעילות החקלאות של המקום - בנובמבר זורעים שם חיטה ואפונה, בפברואר כבר תוכלו לראות חיטה שמתחילה להשתבל (מלשון שיבולים) ולקראת הקיץ השדות מתחילים לפרוח חמניות, כותנה וכמובן חיטה.
גם ביישוב ציפורי 4 מתחמי צימרים בהיקף חדרים דומה ועם פעילויות שלא כדאי להחמיץ.
לאינסטגרם שלנו כבר הצטרפת? זה הלינק
מה עושים?
אז חוץ מלשתות יין ולשזוף את עיננו בנוף הנפלא של העמק, יש לא מעט בילויים ואטרקציות שמחכות לכם בעמק יזרעאל. הגן הלאומי ציפורי, גן לאומי תל מגידו , גן לאומי גן השלושה (הסחנה) וכמובן העיר נצרת על שלל כנסיותיה ומסגדיה נמצאים במרחק נסיעה קצר ממזרע.
אופציה אחרת היא נסיעה ברייזרים או רכיבה על סוסים. בחוות רנצ'ו מניס פגשנו את דורון מניס, המנהל של החווה, רכוב על סוסו בשעה שהוא והעובדים בחווה מכניסים 65 סוסים מהמרעה חזרה אל האורוות לארוחת הבוקר שלהם. כן, זה לא טעות, הסוסים בחווה הזו הם 'סוסי חופש', שמגיעים לחווה חזרה רק לשם מזון, שתייה וכמובן לקחת חלק בטיולי הסוסים החד יומיים ובבית הספר לרכיבה ורכיבה טיפולית שמתקיימים במקום.
מה אוכלים?
אולי החלק הכי חשוב בטיול שכזה, לא?
ארוחת בוקר אכלנו בהגשת נועם הגבינות בישוב ציפורי, שמגישים גבינות משובחות ולא פחות חשוב מזה אסתטיקה גלילית.
אז הנה המלצה רותחת על המטבח של השף דורון בראון במושב היוגב שכל דבר שאכלנו אצלו היה טעים באופן יוצא מן הכלל. מרק ארטישוק עם ערמונים, סלט מנגו ותירס, שקדי עגל עם שעועית ירוקה ורימונים זה רק חלק קטנטן מתפריט מופלא שאתם חייבים לעצמכם. במקום תפגשו גם את ענת אשתו ואת הבת איה כבר במדי שף הולכת בדרכי אבא, עוד נקודה לטובת המסעדה המשפחתית האיכותית הזו.
**
הכתבת הייתה אורחת המועצה האזורית עמק יזרעאל. עוד המלצות ניתן למצוא באתר המועצה בלינק הבא https://www.eyz.org.il/
לאינסטגרם שלנו כבר הצטרפת? זה הלינק