אמהות, כך תצלחו את שיא עונת החגים
חודש ספטמבר הוא החודש המאתגר ביותר בשנה, כן, יותר מאוגוסט. איך לעבור אותו בצורה הטובה ביותר? עינב אלמלם רחמני, מטפלת רגשית לאמהות, עם העצות בשבילכן
למרות השיח הרווח על האתגרים הרבים של אוגוסט, חודש ספטמבר הוא הרבה יותר מורכב, כי כבר בתחילת החודש אנחנו מוצאות את עצמנו במלכוד בלתי אפשרי: מצד אחד עם לשון בחוץ, עייפות, אולי אפילו שחוקות ורק מחכות לרגע של שגרה שתיתן לנו נחת, ומצד שני רובנו מתמודדות עם אחת התקופות הרגישות ביותר עבור הילדים שלנו- כניסה למסגרות. למעשה אנחנו במצב שמבחינה רגשית ה"מיכל" הנפשי האישי שלנו ריק, ואיכשהו אנחנו עדיין מוצאות בעצמנו את הכוחות האדירים לעזור לילדים שלנו להסתגל למסגרות החדשות, ברגישות, באהבה, בסבלנות (שאנחנו בהלם שעוד קיימת בנו!), ובתשומת לב שדורשת כל כך הרבה אנרגיות כדי לוודא שהם בטוחים ורגועים.
למעשה אנחנו מתחילות את החודש הזה במינוס של אנרגיות, של שעות עבודה ושל פניות רגשית, שבוע- שבועיים לתוך החודש אנחנו מצליחות לחזור לאיזון ולמצוא את הקצב שלנו מחדש, ו...הופ, עוד שבוע החגים ושוב יציאה מהשגרה ומהקצב. כמו בכל תקופה מואצת של שינויים ויציאה מהשגרה, לצד היותנו נשים ואמהות טוטאליות המציבות לעצמנו רף גבוה של דאגה, תקתוק משימות, וניסיון לג'נגל בין המון כדורים, בתקופה הזו אנחנו חשופות במיוחד לשחיקה - בזוגיות, באמהות, בעבודה ובכלל. ע"פ מחקרים בתקופות של חוסר ודאות הסיכוי לשחיקה גדל בעד כ-%75!
לכן הדרך היעילה ביותר לעבור את החודש הקרוב על הצד הטוב ביותר, היא לפני הכל הקשבה מודעת ויזומה. עצירות של הקשבה לעצמנו, מודעות לרגשות שלנו, תשומת לב לנקודות ה-"רגע לפני" ותרגול השיח על הצרכים והרצונות שלנו. לכל אישה באשר היא, אני ממליצה בחום לבחור את הדברים שמרגישים הכי מדויקים, לשנות, לנסות ולדייק במהלך החודש כדי שלא להגיע לסופו שחוקה ומלאת רגשות אשם על כמה שונה הייתה החוויה שלך ושל המשפחה בפועל, מאיך שקיווית שהחודש ייראה וירגיש.
6 דרכים להגן על עצמך מפני שחיקה אימהית לקראת החגים
למה כל כך חשוב שתקבלי ותיישמי את הכלים האלה דווקא עכשיו? כי תקופות של שינויים, יציאה מהשגרה ואינטנסיביות מוכחות מחקרית כתקופות בהן אנחנו יותר "פגיעות" מפני שחיקה ונוטות לחוות אותה יותר.
- תרגול חמלה עצמית
יש המון דרכים לתרגל חמלה עצמית ולהכניס אותה באופן מודע יותר למערכת היחסים שלנו עם עצמנו, אבל בואי נתחיל מהדרך האינטואיטיבית והפשוטה ביותר: להיות פחות קשה עם עצמך ולשים לב כשאת מתחילה לבקר את עצמך ולעצור את זה בזמן. ככל שתתרגלי יותר את המשפט של "אני אנושית, מותר לי להרגיש ____" או "זה אולי לא היה מושלם, אבל זה הכי טוב שיכולתי באותו רגע", כך זה יתחיל לחלחל וישפיע גם על הפרשנות שאת נותנת לסיטואציות, כך שיהפכו להרבה פחות קשות ושוחקות עבורך.
- הצבת ציפיות ריאליות
כדי שנבין מה הן ציפיות ריאליות מבחינתנו ומבחינת הסיטואציה מסביב, חשוב שקודם כל נדאג להכיר בציפיות הקיימות שלנו, והדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא בעיניי דרך כתיבה. ברגע שתכתבי מה הן הציפיות שלך מאדם ספציפי או סיטואציה מסוימת, יהיה לך קל הרבה יותר לזהות את החלקים הפחות ריאליים ומשם להתאים את הציפיות שלך בצורה שמרגישה לך לא גבוהה מדי, אבל גם כזו שמכבדת אותך ואת הצרכים שלך.
- הכרת תודה
כולנו יודעות שכדאי להימנע מהשוואות, אבל כמה מאיתנו באמת מצליחות ליישם את זה בפועל? הדרך הכי טובה שאני יכולה להציע לך כדי להפוך את ההשוואה להזדמנות לצמיחה, היא לשלב את הכלים עליהם דיברנו כאן, יחד עם מודעות. נסי לזהות את הרגעים שבהם את "נופלת למלכודת" ומשווה את עצמך, לזו שהעלתה תמונה משפחתית מדוגמת ומושלמת מערב החג (בזמן שאת מלאה בכתמי בישול ורק מייחלת להספיק מקלחת זריזה לפני הארוחה), או לקרובת המשפחה שתמיד הכל אצלה מושלם. שאלי את עצמך מה ההשוואה הזו באה לסמן לך- מה הרצון שלך שמסתתר מתחת להשוואה הזו? מה הדבר שהיית רוצה לעצמך ואת מזהה אצל מישהי אחרת? זו נקודת התחלה נהדרת להציב לעצמך מטרות מדויקות לשנה החדשה ומשם למצוא את הדרך הנכונה עבורך כדי לפעול להשיג את המטרה הזו.
- עזרה כפינוק
אני יודעת שמה שאת הולכת לקרוא עכשיו הולך לעורר בך מיד את הקול של "אולי לאמהות אחרות יש את הפריווילגיה הזו אבל לי אין", או "אני לא מרגישה בנוח לעשות את זה". שמרי על ראש פתוח! הקונספט של בקשת עזרה כפינוק הוא כלי אימוני מעולה, כי הוא משרת אותך מכמה סיבות: את מתרגלת שיח על הצרכים והרצונות שלך, שחרור שליטה (וכמה שזה קשה!), גמישות בסדר העדיפויות שלך ועוד ועוד. דווקא בתקופה הזו כשכולם גם ככה פנויים יותר למשפחה, אפשרי לעצמך לבקש עזרה מבני משפחה, חברים, שכנים, בן הזוג או אפילו מהילדים אם מספיק גדולים, וקחי זמן לעצמך. לא כי את חייבת ואין לך ברירה, אלא כי את בוחרת ורוצה.
- תרגול הכרת תודה
מצנח החירום שיכול להציל אותנו מכל סיטואציה מאתגרת, ובכל פעם מחדש אני נוכחת לגלות את עוצמת ההשפעה שלו עליי ועל האמהות שאני מלווה. ברגע קשה ומציף, קחי לעצמך אפילו רק שתי דקות לבד, ותכתבי לעצמך (בטלפון, על דף, או ברשימה בראש) חמישה דברים שאת מודה עליהם בחיים שלך. אני מבטיחה לך שתופתעי מעוצמת ההשפעה שתהיה לתרגיל הקטן הזה על מצב הרוח שלך!
- הכנסת כיף והומור גם לרגעים המאתגרים ביותר
זה יכול להיות דרך בדיחה פנימית בינך לבין מישהו קרוב במיוחד, דרך מסיבת ריקודים באמצע טנטרום בו מרגיש שכולם רק רוצים לצרוח, או דרך מאמץ אמיתי להסתכל על הסיטואציה בעיניים מלאות אהבה והומור. וכן, אני יודעת כמה זה קשה ורחוק מהאוטומט שלך כשאת ברגעים בהם שום דבר לא הולך, זה כל כך פשוט וכל כך עוצמתי שאת חייבת לנסות!
מאת: עינב אלמלם רחמני, מטפלת רגשית לאמהות, מייסדת שיטת אִימּוּנִמָּא.