איך נתווך לילדים את המצב במדינה?
המציאות הישראלית עשירה בחוסר וודאות, בין אם בגלל המורכבות הפוליטית או בשל המצב הביטחוני. זוהר יעקב, יועצת משפחתית ומאמנת ילדים ומתבגרים בתחום החברתי-התנהגותי, עם המדריך לתיווך המצב לילדים שלנו
בחודשים האחרונים האווירה במדינה די סוערת, וזה לא משנה מה עמדותינו בנוגע לרפורמה המשפטית או להצעות החוק של הממשלה החדשה. האווירה סוערת לצד הזה, לצד השני וגם למי שנמצא בתווך. בנוסף לקלחת הפוליטית, המצב הביטחוני מתעתע ומוסיף חוסר וודאות למתח הנפשי. המתיחות הזו, אם נרצה או לא, עוברת לילדים שלנו, שחשים אותנו בכל רגע נתון, ויוצרת מתיחות גם בקרבם - מתיחות שאט אט מערערת את תחושת הביטחון שלהם.
אז איך נתווך להם את המצב ואיך נשדר למתבגרים ביטחון ואופטימיות? בדיוק לשם כך התכנסנו.
אני מאוד מאמינה בפתיחות, לא בטיוח, לא בהסתרה. כשמדברים על פתיחות אנו מדברים על פתיחות כנה ואותנטית, המבוססת קודם על עובדות ואז על הפרשנות שלנו. לכן, ממליצה לדבר עם איתם באופן פתוח וגלוי אך מותאם גיל. כדי לדבר על העובדות נדרשת הכנה מוקדמת. מהן העובדות? אם אנחנו מדברים על המצב הפוליטי - קחו מעין שיעור באזרחות, תלמדו לעומק מהי דמוקרטיה, מהי דיקטטורה, מהן הרשויות ומה קורה בפועל במדינת ישראל, שוב, להיצמד לעובדת היבשות. שתפו את המתבגרים שלכם על העובדות, מה שלמדתם על דמוקרטיה, על דיקטטורה, על הניואנסים הקטנים אך משמעותיים שהפכו רלוונטיים בתקופה האחרונה. אם אנו מדברים על המצב הביטחוני, ספרו להם על סדר ההתרחשויות והאירועים, ועל התרחישים שעשויים לקרות.
אחרי שהעליתם את העובדות, אתם מוזמנים לשתף את דעתכם בנושא, ומה אתם חושבים שנכון לעשות. הדבר הכי חשוב בשיח הוא לשדר ביטחון, שלא משנה מה קורה, יהיה בסדר.
גם אם אנחנו מרגישים שהקרקע נשמטה תחת רגלינו, או שאנו חווים רעידת אדמה, חשוב שהמתבגרים שלנו ירגישו את היציבות, את הביטחון. ערעור של הקרקע עבורם יכולה להביא לפחדים, חרדות, דכדוך, תחושת חוסר אונים ואף חוסר אמון בממסד. ובחיים כמו בחיים, אחרי כל משבר יש צמיחה והתפכחות, גם אם מדובר במשבר עמוק. וזה המסר שצריך לעבור אליהם.
אתם יכולים לתת דוגמאות מהטבע, גם כשיש התפרצויות הרי געש, רעידות אדמה גדולות, בסופו של דבר מתקיימת החלמה, צמיחה מחדש ופריחה. מעבר למה שציינתי עד כה, מזכירה לכם שאתם המודל של המתבגרים שלכם.
אתם הם אלה שהם לומדים מהם איך לתקשר עם הסביבה, איך להתנהג, איך לקיים שיח מכובד ולא פחות חשוב- איך להביע דעה ולבטא את הרגשות בצורה מקדמת ומקבלת, איך להקשיב ולא רק להשמיע, איך לקבל את האפשרות שלאחרים יכולות להיות דעות משל עצמם, מבלי להרגיש את הצורך לכפות את דעתנו- או בקיצור- להיות חכמים, ולא צודקים.
הטור נכתב על ידי זוהר יעקב, יועצת משפחתית ומאמנת ילדים, מתבגרים וצעירים בתחום החברתי-התנהגותי