"האופנה הצילה לי את החיים": נשים מספרות כיצד האהבה לתחום השפיעה עליהן
עד כמה שזה נשמע שטחי, לפעמים בגדים, נעליים ומה שביניהם יכולים לשפר את ההרגשה ולהרים את מצב הרוח גם בתקופות קשות. שוחחנו עם שלוש נשים שהחיבור לאופנה שינה להן את החיים והצית מחדש את הנשיות שלהן
יש מקרים בהם התרפיה הכי טובה נמצאת לנו בדיוק מתחת לאף, תרתי משמע. דרכי ההתמודדות שלנו עם מירוץ החיים המשוגע משתנות מאדם לאדם וכוללות אלפי שיטות, מנטרות וגישות שונות ומשונות. המשפט fake it till you make it יכול לעבוד כמו קסם, ולחלץ אותנו מהשפל הכי גדול שהיקום מזמן אלינו. לא פעם אנחנו נתקלים בסיפורי השראה של נשים שניצלו מתופת על ידי חיזוק הנפש באמצעות עזרים חיצוניים. בחלק גדול מהמקרים, מדובר דווקא באופנה. עד כמה שזה נשמע שטחי לפעמים - בגדים, איפור וסטיילינג הם נחלת הכלל ויש להם כוח הרבה יותר גדול מאשר תמונות יפות באינסטגרם. האופנה, כשנותנים לה כוח ומשמעות, יכולה להיות הפסיכולוג הטוב ביותר והדרייב שאנחנו צריכות כדי לטפס חזרה למעלה.
"אהבתי אופנה עוד מילדות ועם הזמן התחלתי לאסוף מותגים יוקרתיים. היום הארון שלי מלא מותגים ואני שומרת את הכל בקופסאות המקוריות", מספרת קרין קאופמן, אשת שיווק בהייטק. "לפני שש שנים הרגשתי לא טוב במשך חודש שלם, התחושה הייתה כמו שפעת והיא לא עברה. אחרי היום שבו הלכתי לעשות בדיקות דם לא ראיתי את הבית שלי במשך שנה. גילו אצלי לוקמיה חריפה ואושפזתי מיד. הייתי חצי שנה בבידוד, עברתי השתלת מח עצם, ובמשך חצי שנה ההורים שלי סעדו אותי. פה קניית הבגדים שלי תפסה כיוון אחר. כל יום קניתי באינטרנט איזו מתנה יקרה או אפילו סתם משהו לעצמי. זה יכל להיות בגד של שאנל או בגד באלי אקספרס. המשקל שלי ירד בצורה דרסטית בגלל ההקאות. השיער, הריסים והגבות נשרו. הרגשתי שאני מאבדת כל צלם אנוש של אישה.
הציפייה לקבל לבית החולים כל יום חבילה נתנה לי סוג של ציפייה. כששהיתי בחדר בידוד עם כל המכשירים שהיו מחוברים אליי, נהניתי מהגזרה החדשה כביכול שנהייתה לי ואהבתי להסתכל על עצמי במראה, על אף הכל, ולחוות את חווית הרכישה והקניה. כמה זה אירוני שבדיעבד גססתי. חשבתי רק שאם יש לי כסף לקנות, ומחר יכול להיות ואמות, לפחות אני ממש אהנה מזה. ברוך השם הבראתי והדרך לא היתה קלה. עדיין לא קלה. בגלל השתלת מח העצם והכימותרפיה האגרסיבית, יש לי המון תופעות לוואי. אבל התשוקה לאופנה רק גדלה התפתחה ואני מאוד נהנת להתלבש ולהבין שזה נותן לי בטחון. אני ידועה כפאשינסטה בקרב המדיה החברתית, במיוחד באינסטגרם (kkbrunetta). כאחת שנעה מארבעים קילו וחזרה עכשיו למשקל הרצוי והטוב שלי, ברור שהמלתחה השתנה בכמה מידות. אבל היום כשאני בריאה ובמשקל נורמלי, אני מודה על כל התלאות שעברתי. מכיוון שהרבה מחמיאים לי על הסטייל, חשבתי להתעסק בזה כתחביב ולעזור לנשים אחרי טראומה פיזית לחזור לחיי שיגרה ולשנות את הארון ואת המחשבה על הדימוי גוף שלהן. בינתיים זו רק מחשבה".
אופנה בסל התרופות
האופנה היא הכלי האולטימטיבי שיכול לגרום לנו להרגיש טוב עם עצמנו כמו שאנחנו עכשיו. מהסיבה הזאת יש כאלו שחושבים שהיא אפילו צריכה להיות מוגדרת בסל התרופות ולהינתן במרשם לכל אחת שזקוקה לה. גם במקרה של דיאטות ובעיות בדימוי גוף, האופנה ממלאת מקום מרכזי ולעיתים היא אפילו חלק מהדרך לקבלה ואהבה עצמית. נעמה פרבר, יזמית בתחום האופנה במידות גדולות, בעלת הקבוצה "שוות מתלבשות עם נעמה פרבר" ומנהלת בקהילת הפייסבוק "אופנה מלאה ישראל", שמה לב לקראת גיל 30 שהיא אינה מרוצה מחייה: "כל הזמן חיכיתי לרגע שאחרי הדיאטה שישאיר אותי רזה ומאושרת. לא נתתי לעצמי לעשות את מה שאני רוצה ונמנעתי מלרוץ אחרי החלומות שלי", סיפרה.
"הייתי מתאכזבת עם כל דיאטה שלא צלחה ולאט לאט הבנתי שכל מעגל הדיאטות לא עובד לי. הייתי מאוד מתוסכלת עד שהתקרבתי לדרך חשיבה ששואפת לקבלה של עצמי בדיוק כמו שאני ואם מתעורר רצון לשינוי הוא לא מתוך שלילה, אלא מתוך רצון לשפר את איכות החיים. עשיתי תהליך ארוך אצל אופירה שאול שמנחה סדנאות וקורסים בשיטת 'חופש מאוכל'. הדרך הזו הובילה אותי לבחינה מחודשת של היחסים שלי עם הגוף שלי. נפתחה לי דלת לחיים הרבה יותר שמחים. יותר שביעות רצון וקירבה לשאיפות שלי ולגוף שלי. אופנה לא הייתה החלום שלי, אבל נתנה לי אפשרות להשפיע על עוד נשים לשפר את החיים שלהן. החברה שלנו מקדשת רזון, מרבית הייצוגים הנשיים הפומביים הן נשים רזות, גבוהות, עם מראה נערי. נשים שנראות אחרת מצופות להרגיש פחות שוות. אופנה איכותית במידות גדולות עוזרת לי להרגיש שווה, להיות אני בלי להתנצל ולקבל ולאהוב את הגוף שלי. אני מניחה שיש אנשים שחושבים שאופנה לא נועדה לנשים מלאות, אבל אחרי כמה שנים של פעילות בתחום, אני גאה בהתפתחות של הפלאסייז בארץ ושמחה שמעגל הנשים שאוהבות אופנה הולך ומתרחב (תרתי משמע)".
פרבר מוסיפה כי "התרפיה שבאופנה מגיעה כשאישה לובשת שמלה אחרי שנים ומתלהבת מהרוח שנתפסת בה, כשאישה מעלה תמונה לקבוצה ומקבלת תגובות שעוזרות לה לראות את עצמה באופן שונה. אין מהמם יותר מאמא שמבינה שיש לה אופציה לגדל את בתה עם דימוי גוף חיובי בעזרת שינוי היחס שלה עצמה כלפי גופה, ואמא שכותבת לי שאחרי שנים העזה ללבוש בגד-ים ולהיכנס עם ילדיה לבריכה. זהו בדיוק המודל הגופני שאנחנו רוצים להעביר הלאה לילדים שלנו".
הבגד כראי לנפש
"האופנה בכלל והבגדים בפרט הם לגמרי תחושה פנימית שבאה לידי ביטוי החוצה", אומרת קארין אזואלוס הלר, מאמנת ומלווה נשים בתהליכי שינוי וסטייליסטית אישית. "אני מתלבשת בבוקר עם תחושה והבגד מעביר אותה החוצה. זה מעלה אותי לאנרגיה יותר גבוהה. תמיד אהבתי סטיילינג, אבל לא היה לי את האומץ להתמקצע בתחום. ברגע שהלכתי ללימודי אופנה גיליתי עולם שלם של נשיות בכל מיני צורות".
"גיליתי שבאופנה יש את היכולת להביע את עצמך החוצה מבפנים", משתפת הלר, "זה לימד אותי את השיקוף של הבגד על האישיות של האישה שבתוכי. זה נתן לי את האומץ לפתוח את העסק ולהבין שיש עולם שלם של אופנה מכל כך הרבה היבטים. בזכות הסטיילינג נוצר שינוי גדול בחיים שלי, כי זה נתן לי את הקפיצה לעצמאות. משם נוצר והתחיל כל מה שאני עושה היום. כבר הרבה זמן שאני נמצאת במסע של ליווי נשים בשינויים בחיים. אני רואה אישה ואני רואה קודם את הנשיות שבה. לא משנה מה המשקל או האם היא יפה או לא. אני קודם כל רואה מה היא משדרת, מה האמירה שלה. לכן אני מאמינה שכל אישה יכולה להתלבש באופן שתואם לה, באופן שבו היא מרגישה שהיא במיטבה".
הלר מספרת שהרבה מהנשים שהיא מלווה נפגעו עלי ידי אמירות שפעם נזרקו לעברן על ידי אמא, חברה, או מוכרת בחנות "ומאותו רגע הן מתנהלות לפי אותה אמירה (למשל 'את חייבת לשים אודם כי השפתיים שלך דקות', 'את צריכה לאסוף את השיער כי לא מתאים לך פזור', 'לבן זה לא צבע שמחמיא לך' ועוד). כל דבר כזה יכול להשפיע לטווח הרחוק אם את לא שלמה עם עצמך. וכמובן שזה מוביל למקומות לא נכונים. הדרך שבה אנחנו מתלבשות צריכה לגיע מתוך חיבור פנימי. אני מאמינה שלבגד יש כוח שיכול להשפיע על היום יום שלנו ודרכו ליצור אומץ, תעוזה, אהבה ורכות".