"הקלין איטינג ( (Clean Eating) היא מהפכה חברתית לכל דבר, מהפכה שתשדרג אותנו לקראת העתיד. אנשים היום מבינים שהמזון שהם מכניסים לפה משפיע על אורח החיים שלהם, על הבריאות, המראה ומצב הרוח שלהם, ולכן כולנו רוצים לשנות דפוסי אכילה ולאכול מזון טבעי כמה שרק ניתן, וזו הסיבה שמהפכת המזון הנקי הולכת ומתפשטת. מדובר באורח חיים פשוט ולא תובעני מדי שלמעשה שמתאים לכל אחד ואחת", אומרת וונדי מה, שפית ופרופסורית לקולינריה מאוניברסיטת George brown.

שיטת אכילה שתשנה את העולם

מה הקנדית הצטרפה למהפכת הקלין איטינג בעקבות עבודת הגמר שלה על "מזון איטי"( slow food), מזון שבא לתת חלופה למזון המהיר, ושואף לשמור על המטבח המסורתי ומתבססת על מזון טרי היישר מהאדמה. מייסד תנועת הסלואו פוד, קרלו פטריני, האמין במוצרים טריים נקיים מרעלים וקרובים לטבע ומשם הדרך לקלין איטינג כבר הייתה סלולה. "נשביתי בקסמיה של התזונה הזו שדוגלת באכילת מזון בריא, שלא נעזר בריסוס או בכימיקלים או במזון מתועש שמזהם את הסביבה, רק תזונה שכזו תגרום לנו להיות בריאים וחזקים יותר" אומרת וונדי.

 

מבחינת מה, המשמשת גם כסגנית אגודת Slow Food Toronto, בשורת הקלין איטינג צריכה להיות מונגשת היישר לתוך מערכת החינוך. לדבריה, הן בקנדה והן בעולם צצים בשנים האחרונות יותר ויותר פרויקטים של קלין איטינג והמודעות הציבורית בנושא עולה בקצב מסחרר. "בקנדה ובעולם יש המון פרויקטים ופסטיבלים של קלין איטינג כמו למשל  -"Chefs for Change" אירוע אליו מגיעים שפים מכל רחבי קנדה ומציגים מאכלים משלהם על בסיס הקלין איטינג. בקנדה ישנו גם מרכז קולינרי שמוקדש כולו לקלין איטינג ומגייס כספים לקידום המודעות לתזונה שכזו, ובנוסף מתקיימים לאורך כל השנה אירועים וכנסים שמיודעים לעידוד המעבר לתזונת הקלין איטינג.

מה מספרת על השינוי שהחשיפה לקלין איטינג גרמה בחייה: "פתאום הבנתי כמה שליטה יש לי על מה שנכנס לי לפה וכמה כח יש למזון שאנחנו אוכלים. מעבר להשפעה על הבריאות והמראה שלנו, ע"י אכילת מזון נקי אנחנו משנים את החיים בעולם הזה, אכילה נקיה מאפשרת התמזגות מלאה ונכונה יותר עם הטבע ואיזון בין האדם לטבע", היא אומרת.

קלין איטינג - what you see is what you get

מעבר לעובדה שתזונת הקלין איטינג מורכבת ממזון טבעי וקרוב לטבע היתרון הגדול שלה זה שהיא מבוססת על אוכל בריא, עונתי, עכשווי שניתן לגדל בכל מקום ואפילו במרפסת הבית שלכם. "המעבר לאכילה נקייה הוא יחסית פשוט וגם מהנה, אם זה ביצירת ערוגה אישית בבית או כל צורה אחרת של גידול עצמי של מוצרים כאלה ואחרים. גם הבישול של הקלין איטינג הוא פשוט וידידותי למשתמש וישנם מאות מתכונים טובים ברשת ככה שבאמת כולם יכולים לבשל לפי עקרונות השיטה, ולראות את התוצאות בתך כמה חודשים. אם זו ירידה במשקל, השתפרות מצב עור הפנים, עלייה במצב רוח ובאנרגיה הכללית, ובאופן כליל, זה כמו לנקות את הגוף מרעלים מיותרים", היא אומרת.

"יתרון נוסף של הקלין איטינג זה שאתה שולט בטיב ואיכות האוכל שנכנס לך לפה, אתה  יודע בדיוק אילו תהליכים האוכל עבר, הקציר והגידול של המזון, אופן הבישול שלו, המרכיבים הנלווים אליו הכל בגישת הwhat you see is what you get -  מה שרואים זה מה שאוכלים".

מה מציעה 5 טיפים ל- לclean המתחיל:

  • להתחיל בקטן – קנו מוצרים מקומיים מחקלאים וכמה שיותר אורגני
  • שאלו שאלות - – אילו מוצרים עונתיים קיימים בכל רגע נתון בארץ, איך אני משיגה אותם ומה אבשל מהם?
  • אכלו כמה שפחות בשר ואם כבר בחרת בבשר אז יש לברר את המקור שלו ולוודא שהוא לא עבר תהליכים כאלה ואחרים
  • חלקו מתכונים עם אחרים – כדאי להעביר את המידע הלאה ולהחליף מתכונים.
  • אמצו לכם חקלאי - צרו קשר עם חקלאי אמין וקרוב לביתכם או שתהפכו בעצמכם לחקלאים עירוניים שמגדלים בגינה או במרפסת את מה שניתן.

ואם חפצתם במתכון פשוט וטעים שכולו קלין איטינג, מה מעניקה לנו מתנה לסיום:

פסטה קרבונרה

מצרכים:

400 גרם פסטה ספגטי ארוכה, רצוי עבה (Bucatini).

6 כפות של שמן זית

180 גרם בצל ירוק חתוך

4 חלמונים (מביצים בגודל L)

4 כפות שמנת מתוקה 35% שומן

100 גרם גבינת פקורינו מגורדת

להוסיף מלח+פלפל לפי הטעם.

אופן ההכנה:

  1. לבשל את הפסטה עד שהיא הופכת ל al dente, חשוב להוסיפה למים רק אחרי שהם רתחו.
  2. חממו את השמן במחבת ולהוסיף לתוכו את הבצל הירוק עד שהוא נחרך קלות.
  3. הקציפו את החלמונים, השמנת מתוקה,ומחצית מכמות הגבינה עד לקבלת בלילה אחידה.
  4. הקציפו פנימה גם את השמן זית.
  5. יבשו את הפסטה המוכנה היטב והניחו אותה בקערה גדולה.הכניסו פנימה את בלילת החלמונים, שמן זית, והשמנת מתוקה.
  6. ערבבו הכל יחדיו עד שהרוטב מכסה את כל הפסטה.
  7. הוסיפו מעל הבלילה את המחצית השניה של גבינת הפקורינו והגישו לשולחן
  8. ניתן להוסיף לתבשיל כל ירק עונתי וטרי לפי טעמכם האישי.