מירי בלקין ממליצה: 4 מזונות שהם מאסט אחרי גיל 60
כוהנת ההרזיה ואורח החיים הבריא, מירי בלקין, עם הטיפים הכי טובים לשמירה על הגוף בגיל השלישי
במשך שנים, וכמו רוב בני האדם הרגשתי שאני מחוסנת. חשבתי שאני צעירה, אני צועדת ברגל, עושה פעילות גופנית ומשתדלת לאכול בריא, אבל אם הייתי יודעת לפני עשורים מה שאני יודעת היום, דברים היו נראים אחרת. הגיל השלישי אולי נשמע לנו רחוק, אבל הוא קרוב ממה שנדמה. הוא מוגדר כגיל הפרישה, אבל בפועל אפשר לחוש בסימני הגיל הרבה לפני. העצמות נחלשות בגיל השלישי, זה עניין הורמונלי, ולנשים זה קורה יותר מגברים. אני שמחה לגלות שהמודעות לכך עולה, ויותר ויותר נשים בגיל המעבר יודעות שהן צריכות כמות מספקת של סידן בכל יום. גם ילדים כמובן, גם גברים וגם נשים בהריון. אני כל הזמן מזכירה לה את זה.
מה קורה לסידן בתוך הגוף שלנו?
חלק מהסידן נספג, אבל לא כל הסידן שנאכל, ישר מועבר לזרם הדם. חלק מופרש בצואה, חלק בשתן ומסתבר שרק 20 אחוז מהסידן שאנחנו אוכלים נספג בגוף. לכן מוצרי החלב בייחוד בארץ, שהם מעולים ומכילים הרבה סידן וחלק מועשרים בסידן ובוויטמין די, מצוינים כחלק מהתפריט היומי. למרות שהשנים חולפות והגוף שלנו עובר בריחת סידן, עייפות ושינויים הורמונליים, אפשר להתמודד באמצעות הרגלים טובים. אחד הקשיים בסיפור הזה הוא להבין שמצד אחד אנחנו כבר מבוגרים אבל יש טיפול בהורים למי שיש הורים, מצד שני יש טיפול בנכדים למי שיש נכדים, ומצד שלישי את רוצה את הזמן שלך ואת השקט שלך. לקחת ספר ולקרוא בנחת, לשבת בבית קפה. מתוך הסיבה השלישית אפשר לומר שהאוכל הפך לסוג של בילוי.
אם פעם האוכל היה מעסיק אותנו במצבי לחץ או שהיו לנו בולמוסים של אוכל, אז בגיל השלישי הקטע הוא שפשוט אוכלים כי זה טעים לי וכייף לי. לא צריך סיבות רגשיות. אבל, אם יש נטייה להשמנה זה מסתכל, כי את כל פעם צריכה להיות מחושבת. כדאי לי? שווה לי? ולכן יש חובה להיות במודעות לשינויים באורח החיים בגיל השלישי. אני חושבת שהתחברות למסגרת, כמו מפגשי הקבוצות שלי, שאני מתייחסת לזה ממש כאל חוג, זה דבר הכרחי. זה מאוד עוזר. חוג לאיכות חיים.
השינויים בגיל השלישי יכולים להיות קריטיים לכאן או לכאן. אפשר לראות שיפור עם שינויים קלים. למשל, המודעות להוריד כמויות של נתרן וסוכר, הגברת שתיית המים במקום המוגזים וכמובן פעילות גופנית של הליכה ברגל, לפחות 40-50 דקות בכל יום. לכלול בכל ארוחה ירקות טריים ושמן זית, וצמצום הכמויות יכולים לעשות את ההבדל. הנה ארבע בצעות למזונות חשובים שעושים טוב בגיל השלישי, כי מה שחשוב באמת בגיל השלישי זה להאריך ימים, באיכות חיים.
אז מהן 4 ההמלצות שלי?
- גבינות: גבינות הן המוצר שמכיל את כמות הסידן הכי גבוהה, בלי להעלות במשקל. בריקוטה 5% יש 600 מיליגרם סידן, מחצית מכמות הסידן המומלצת ליום לגיל השלישי. לגבי מוצרי חלב באופן כללי, רצוי לאכול מוצרים עד 5% שומן, שחיוניים לספיגת הסידן אבל לא שמנים מידי. וגם לדעת שספיגת סידן מקסימלית הולכת עם ויטמין סי.
- פלפלים: הפלפלים האדום, הכתום והצהוב הם המומלצים ביותר. הם דלי קלוריות, עשירים בסיבים תזונתיים ומכילים הרבה מאוד ויטמין סי. תמיד כשרעבים אני ממליצה על חצי פלפל ממולא בגבינת ריקוטה. זה משביע ובריא. אני אומרת לאנשים שלי? גמרתם את כל התקציב היומי של הקלוריות ובלילה מאוד רעבים? אז חצי פלפל אדום עם כף גדושה ריקוטה, אני לועסת לאט, כוס מים, מצחצחת שיניים והולכת לישון, ובמיוחד כי ספיגת הסידן בלילה מקסימלית.
- תפוח: לא סתם התפוח נחשב לפרי גן העדן. הוא הפרי הכי הכי. תפוח עץ אחד ביום זה דבר שאני ממליצה עליו בחום, גם אני וגם בני משפחתי אוכלים לפחות תפוח אחד ביום. שפע של פירות יכולים לגרום להשמנה, ואם צריכים להגביל פירות בדיאטה של הרזייה ובריאות אז קודם כל הפרי המועדף הוא תפוח עץ. לא משנה איזה סוג ואיזה מין. המתיקות או החמוציות לא קובעים את הערך הקלורי של התפוח.
- שמן זית: אם לתבל ואם לבשל, מוכח לאורך ההיסטוריה כי שמן זית הוא השמן הבריא ביותר, הטעים ביותר שגם בו יש זנים שונים ואפשר למצוא את הטעם המועדף ביותר. אני ממליצה להשתמש בו במשך היום בסלטים ובבישול, כשהמגבלה היא שתי כפות שמן זית ליום.