בין המצרכים הכי חשובים שיש במטבח, בכל סוג של מטבח, תמיד יבלטו עשבי התיבול. פשוט אי אפשר בלעדיהם, ולעיתים קרובות הם אלו שעושים את כל המנה. הם יוסיפו למנה טעמים וניחוחות מיוחדים, אפילו חריפות או חמיצות, ובעיקר המון רעננות.

תמצאו אותם בכל מטבחי העדות השונות, וגם בכל העדפות התזונה השונות – החל מתזונת פלאו, צמחונות, טבעונות ואפילו Raw Eating, כולם באופן גורף ימליצו לכם על שילוב עשבי תיבול בתפריט היומי שלכם, וכמה שיותר מהם.

בישראל, עשבי התיבול הנפוצים הם פטרוזיליה, נענע, כוסברה, שמיר, בזיליקום, אורגנו, טימין, רוזמרין ונוספים. בניגוד לעבר, כיום כבר ניתן למצוא כמעט את כל עשבי התיבול בצורתם הטריה ואפילו לגדלם לבד בגינה או בעציץ על אדן החלון. כמובן שלעת הצורך, ניתן להשתמש גם בעשבי התבלין היבשים.

עשבי התיבול מתפקדים בגוף כמעיין מטאטא, בשל הסיבים התזונתיים שבהם והוויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון בהם הם עשירים. בשל תכונות אלו, עשבי התבלין משמשים גם בקוסמטיקה/רפואה טבעית ולעיתים משולבים גם בניחוחות ובתחום הבישום.

במטבח הם משמשים כמעט לכל דבר: בבישול, באפייה, בחליטות תה, ברטבים, בממרחים, במרקים, בתבשילים, כמעט בכל מה שעולה על הדעת.

הדרך הטובה ביותר לצרוך את עשבי התיבול היא בצורתם החיה – ללא כל בישול או חימום. בכדי להגביר את צריכת עשבי התיבול בצורתם הטרייה, כדאי לשלב אותם בסלטים עם פירות וירקות, בשייקים ירוקים ובמיצים בסחיטה איטית.

לרגל יום עשבי התיבול, ובהתאם לחודשי הקיץ החמים, הנה מתכונים עשירים בעשבי תיבול טריים, לסלט ולשייק, שירעננו אתכם גם בשיא החום:

 

סלט שוק עשיר בעשבי תיבול

מצרכים (כ-4 מנות):

6-8 עלי חסה

2 ענפי סלרי אמריקאי

חופן נענע

¼ צרור פטרוזיליה

צרור רוקט / ארוגולה

2 גבעולי בצל ירוק

חופן עלי תרד

1 שומר קטן

3 מלפפונים

כוס עגבניות שרי

1 גזר קטן

1 סלק קטן

 

לרוטב:

3 כפות שמן זית

1 לימון

כפית שטוחה מלח

קורט פלפל שחור

כפית אורגנו יבש

2 כפות טחינה גולמית איכותית

חופן חצאי אגוזי מלך לקישוט

 

הכנה:

שוטפים את כל הירקות ועשבי התיבול, ומייבשים היטב.

חותכים לפיסות גדולות את החסה, עלי התרד והרוקט ומעבירים לקערה.

פורסים דק את השומר והסלרי ומוסיפים לחסה.

את המלפפונים חותכים לחצאי עיגולים דקים, את עגבניות השרי חותכים לחצאים ומערבבים עם יתר הירקות.

את כל עשבי התיבול קוצצים דק ומוסיפים לקערה.

מוסיפים רצועות דקות של סלק וגזר.

מכינים את הרוטב – מערבבים בקערה קטנה את כל החומרים, מלבד הטחינה.

יוצקים את הרוטב על הסלט ממש לפני ההגשה ומקשטים בזילופי טחינה גולמית ואגוזי מלך מעל.

סלט שוק עשיר בעשבי תיבול. צילום: בועז לביא

סלט שוק עשיר בעשבי תיבול. צילום: בועז לביא

 

 

שייק ירוק מפתיע

מצרכים:

2 בננות בשלות

4-5 קוביות בינוניות של מלון או מנגו

2-4 תמרים

2 גבעולי סלרי

3-4 גבעולי נענע

5-6 גבעולי פטרוזיליה

חופן תרד או קייל

כוס קרח

¼ כוס מים

 

הכנה:

מכניסים לקערת המערבל את הפירות.

מוסיפים את עשבי התיבול, הקרח ומים.

מפעילים את המערבל במהירות נמוכה ל ½ דקה, אם יש צורך דוחסים מעט את עשבי התיבול בעזרת מוט דחיסה של הבלנדר.

מגבירים את מהירות הערבול וטוחנים כ 2 דקות נוספות.

מעבירים לכוסות הגשה.

שייק ירוק מפתיע עשיר בעשבי תיבול