הנקה ראשונה בחדר הלידה
סדרת כתבות חדשה תעניק לך את הטיפים הכי חשובים להנקה מרגע הלידה ועד הימים הראשונים בבית
בהריון הראשון שלי, כשמועד הלידה התקרב, החלטתי שאני רוצה להניק, קראתי בכל מקום כמה זה חשוב וטוב לתינוקות, וכמה כדאי גם לי להניק, אבל לא חשבתי לרגע שאני צריכה להתכונן להנקה, חשבתי שזה משהו טבעי, וידעתי שיש עזרה בבית החולים. בפועל היו לי לא מעט קשיים בהתחלה וכלל לא פגשתי יועצת בכל ימי האשפוז שלי.
כשעברתי לצד השני של המתרס, והתחלתי לייעץ לאמהות ולסייע להן בהנקה, הבנתי כמה שהקשיים שנתקלתי בהם שכיחים לגמרי, וכמה שהכנה להנקה לפני הלידה יכולה לסייע המון בהתחלה הזו.
אכן, יש המון אימהות ותינוקות שההנקה זורמת להם באופן נפלא מהרגע הראשון לאחר הלידה, וממשיכה כך גם בהמשך, יש גם המון אמהות שכן פוגשות יועצת הנקה בבית החולים, וכן מצליחות להיעזר בה בקשיים שלהן. אבל, ראיתי גם לא מעט אמהות שנתקלות בהתחלה לא כל כך קלה, ולא מקבלות תמיכה מספקת
אז בשבילך – ליתר ביטחון, הכנתי רשימה של 10 דברים שחשוב שתדעי לפני הלידה. עשרה טיפים שיוכלו לעזור לך להתגבר על חלק מהקשיים שעלולים להיווצר בימים הראשונים בבית החולים.
הטיפ הראשון – הנקה ראשונה תוך שעתיים מהלידה
אחת הפעולות שהכי יעזרו להנקה שלך להתחיל חלק היא לנסות להניק כבר בחדר הלידה. הרבה יולדות היום מנסות להישאר צמוד לתינוקן במגע פיזי עור לעור בשעתיים שלאחר הלידה, ולאפשר לתינוק שלהן לזחול לבד אל השד, כן, כן, לזחול (כמו בסרטון הזה לדוגמא), למה? כי זה מדהים ומרגש, וגם כי המחקרים מראים שאם התינוק נצמד בעצמו לשד, הוא תופס יעיל ונכון, ושהנקה ראשונה בשעה שלאחר הלידה (גם אם לא בזחילה לשד) חשובה מאוד, עוזרת לייצור כמויות חלב גדולות יותר ולהנקה נכונה ויעילה יותר בהמשך.
הדברים הללו מאד מקובלים בעולם - ארגון הבריאות העולמי ה-WHO וארגון הרופאים האמריקאים הAAP ממליצים לא להפריד אם ותינוק עד שהתינוק יונק את ההנקה הראשונה הזו. בבתי חולים ידידותיים לתינוקות במדינות מערביות, ארה"ב, קנדה, צרפת, ספרד, גרמניה ועוד, האם מקבלת ייעוץ הנקה מסודר מיועצת הנקה עוד בחדר הלידה, ולאחר מכן היא נמצאת במעקב בכל אחת מההנקות הבאות, עד שהן מוודאות שהתינוק נצמד באופן יעיל ומקבל חלב.
הנקה בשעתיים הראשונות אחרי הלידה חשובה מאוד. צילום: shutterstock
אבל, המציאות בבתי החולים בישראל קצת שונה. העומס על בתי היולדות בישראל עצום, ומאוד ייתכן שכשתגיעי ללדת יהיה עומס של יולדות או לחלופין מעט מיילדות במשמרת, ולכן הרבה פעמים, המיילדת תאלץ לזרז את יציאתך מן החדר ולפנותו לטובת היולדת הבאה. תוסיפי לזה את העובדה שעדיין יישנן מיילדות שלא מודעות מספיק לחשיבות של עור לעור, של תהליך ההיקשרות ושל הנקה מיד לאחר הלידה.
את עלולה לשמוע מהמיילדות מגוון סיבות, מדוע בעצם את לא יכולה עדיין להניק, למשל:
"צריך ללדת את השיליה ,עדיף שהוא יהיה על אבא"
"צריך לתפור אותך, אסור שהוא יהיה עליך תוך כדי"
"עכשיו זה הזמן לעבור לתינוקייה"
"הרופא נמצא כרגע בתינוקייה אז תני לאבא רגע לקפוץ לשם "
"את עייפה וצריכה לנוח והוא צריך לעבור בדיקות – אז תיפגשו אחר כך"
"אני לא בקיאה בסיוע בהנקה, ואין יועצת זמינה שיכולה להגיע אליך"
ועוד ועוד.
אז כדי שתגיעי מוכנה, כדאי שתדעי: דווקא פעולת היניקה מעודדת את יציאת השליה ובתי חולים רבים מאפשרים תפירה כשהתינוק על האם (כדאי שהמלווה ישגיח שהתינוק לא ייפול) בגלל החשיבות של קיום הקשר הראשוני הזה. דעי שלעיתים הסיבה לזירוז היא כי יש מיילדת שכבר נמצאת בדרכה לתינוקייה ומעדיפה כבר להוביל תינוק נוסף ובעצם, אין כל דחיפות בבדיקת הרופא שעתיים לאחר הלידה. בכל מקרה, תהיי בטוחה שאם הייתה בעיה דחופה, הרופא כבר היה מגיע לחדר הלידה. ולגבי מנוחה – לאחר הלידה, הגוף מתמלא באדרנלין ולהרבה יולדות קשה מאד לנוח, במיוחד בלי התינוק.
בנוסף, את עלולה להיתקל בכל מיני מצבים שבאמת לא מאפשרים הנקה, למשל, את או התינוק לא תחושו בטוב ותזדקקו לטיפול רפואי דחוף, התינוק עלול לעיתים להיות ישנוני בשעה הזו שלאחר הלידה ולאו דווקא ערני ומוכן להנקה, ההנקה עלולה להכאיב לך. מכל הסיבות האלו ועוד, רק בכ-40% מהלידות, ההנקה הראשונה מתרחשת כבר בחדר הלידה. לכן, חשוב מאוד ללמוד לפני הלידה באופן תיאורטי, איך סוחטים ידנית חלב מהשד, ואם ההנקה לא מצליחה בשעה שלאחר הלידה, נסי לסחוט את שני השדיים לתוך מזרק שתביאו אתכם או תבקשו שם, סחיטה בזמן הזה מקבילה להנקה בעידוד השד לייצר חלב בהמשך. את החלב הסחוט עצמו ניתן לטפטף, בסיוע המיילדת, לתוך הפה של התינוק, זה חשוב כדי לעזור לו לשמור על רמה תקינה של סוכר בדם, אך לא קריטי. מובן שגם אם לא תצליחי לסחוט אין לך שום סיבה לדאגה, הכל יסתדר בהמשך.
תמיד תזכרי שזו זכותך, אם את והתינוק בריאים, להיות שעתיים לאחר הלידה עם התינוק שלך, ולנסות הניק אותו. (וכמובן שזו זכותך לא להיפרד ממנו בכלל, על זה בכתבה הבאה). חשוב שתדעי שגם אם לא הצלחת להניק מיד, זה לא אומר שלא תצליחי בפעם הבאה שתנסי, ועדיף (בלי לחץ) תוך שמונה שעות מרגע הלידה.
בכתבה הבאה על ההפרדה לאחר הלידה – הקושי השני.
** הכותבת היא אליענה עובדיה - מדריכת הנקה