אם רק הייתי מקבלת שקל על כל פעם שהייתי שומעת – "בתינוקייה אמרו לי להניק אותו כל 3 שעות..."

חשוב שתדעו - ההנחיה הזו לא מותאמת לתינוק, לא מותאמת לאמא ויוצרת לא מעט קשיים בהנקה בימים הראשונים. הנה ההסבר למה -

כדי להבין למה האכלה כל שלוש שעות לא מותאמת לתינוק, צריך להבין איך עובדת מערכת העיכול שלו:

  • במשך 9 חודשים התינוק שלך הוזן ללא הפסקה באמצעות חבל הטבור. מרגע הלידה, ההזנה הזו פסקה וכעת הוא ניזון דרך הפה עם הפסקות בין ארוחות, מערכת העיכול של התינוק נותרת מותאמת להזנה באמצעות הרבה ארוחות קטנות לאורך היממה.

 

  • ביממה הראשונה הקיבה של התינוק יכולה להכיל 5-10 מ"ל בלבד (כפית חלב). הקיבה גדלה יום אחר יום ויכולה להכיל עוד כ-10 מ"ל בכל יום. בימים הראשונים הקיבה אינה גמישה, כך שאם היא מתרחבת מעבר למידה שלה, היא לא תקטן חזרה.

 

  • בחלב אם נמצאים אנזימי עיכול, שלא נמצאים עדיין בקיבה של התינוק. כך שהאנזימים מסייעים לתינוק לעכל את החלב בקלות וארוחה מתעכלת תוך 60-90 דקות.

  • הצורך של התינוק במזון, כמו גם הצורך שלנו, משתנה לאורך היממה – לפעמים אנחנו רוצים ארוחות גדולות, לפעמים שתייה, פרי או סתם משהו מתוק, כך שבעצם גם אנחנו אוכלים כל שעתיים.

  • תינוק אמור להכפיל את משקלו תוך כמה חודשים, כל ארוחות הביניים הקטנות האלו עוזרות לו לעמוד במשימה.

 

ובכלל, התינוק לא מבחין בין יום ובין לילה, להפך, יש הרבה תינוקות שבימים הראשונים לאחר הלידה רוצים לינוק בתדירות גבוהה יותר דווקא בלילות.

ולמה ההנחיה הזו לא מותאמת לאמא?

בשבועות הראשונים לאחר הלידה, ייצור החלב בשדיים מסתנכרן עם הצרכים של התינוק/ת. המנגנון הוא פשוט - כאשר הארוחות נדחות, יש פחות דרישה לייצור חלב, כאשר יש שד שמלא בחלב ללא ריקון תכוף, השד מתחיל להפחית ייצור חלב.
פרט לתפוקת חלב פחותה, יכולה גם להיווצר בעיה כואבת נוספת – הגודש הידוע. שניתן להימנע ממנו לגמרי כשמניקים/ מרוקנים את השד כל שעתיים בערך.

אז מאיפה נולד הרעיון של האכלה כל שלוש שעות?

ההסבר פשוט ומפתיע - זו ההנחיה הרשמית של חברת התמ"ל, כי לעכל ארוחת תמ"ל באמת לוקח כ-3-4 שעות. מכיוון שההנחיות בתינוקייה לא מבחינות בין האופן שבו התינוקות מוזנים, תמ"ל או חלב אם, ההורים פועלים על פי ההנחיות האלה, ויש הורים שאף משאירים את התינוק בתינוקייה, ומגיעים לכל 3-4 שעות לשעת ההאכלה.

אבל...חשוב לדעת, כל תינוק הוא שונה ורעב בזמנים שונים בדיוק כמונו. תינוקות מסמנים שהם רעבים - ע"י תזוזות של הפנים, רעשי מציצה והכנסת הידיים לפה, ורק כאשר איתותי הרעב הללו לא נענים – יגיע הבכי. בתינוקיה, יש הרבה תינוקות ומעט אנשי צוות פנויים ולכן יש סיכוי סביר שסימני הרעב הראשוניים יפוספסו ולעיתים יעבור זמן רב אחרי שיבכה, ועד שיקראו לאמו. מנקודה זו יכולים להתפתח כמה תרחישים:

1. חלק מהתינוקות, יעשו "כיבוי" למטרת שימור אנרגיה, אחרי מס' דקות של בכי. כשהאמא תגיע לבסוף לשעת האכלה (כי עברו שלוש שעות), היא תמצא תינוק ישן לגמרי, שלא מתעורר בכלל להנקה, גם לא מס' שעות אחר כך. (טיפים לאיך להעיר תינוק ישנוני לאכול בכתבה השנייה בסדרה )

2. חלק מהתינוקות ימשיכו לבכות ולבכות. כשהאמא תגיע כי קראו לה, היא תמצא תינוק בוכה ונסער, דבר שעשוי להקשות על ההנקה ועלול לגרום לתפיסה לא מוצלחת של השד ולפצעים בפטמות.

3. האמא תרגיש כישלון בהנקה, כי הרי אמרו לה שהתינוק שלה אמור לאכול כל 3 שעות, אז למה הוא בוכה כל שעה וחצי? אולי אין לה מספיק חלב? אולי היא עושה משהו לא טוב? אולי צריך לתת תמ"ל? (וזו תגובה שהיא גם תשמע הרבה פעמים מהצוות בתינוקייה).

חשוב גם להבין שדחיית ארוחות התינוק עלולה להשפיע גם על בריאותו:
1. הסיכון העיקרי בדחיית ארוחות בימים הראשונים הוא עלייה בערכי הצהבת (הבילירובין), שכן הצהבת הפיזיולוגית שיש ל60% מהתינוקות, מתנקה מהגוף דרך הצואה, ואם אין הכנסה מספקת של מזון - אין מספיק צואה. בגלל מחסור בארוחות, הצהבת יכולה להגיע לערכים שיצריכו טיפול באור, דחיית הברית וכן הלאה.

2. בימים הראשונים יש לאם קולוסטרום, זהו החלב הראשוני והוא בעל חשיבות גדולה מאוד, הוא מכיל חיידקים חשובים שבונים את המערכת החיסונית של התינוק, פלורה חיידקית מתאימה לריפוד הקיבה שלו, אנזימים של עיכול ועוד.. רק כמה ימים כאלו, חבל על כל טיפה שלא מגיעה לתינוק.

אז מה לעשות?

התעלמי מההנחיות של התינוקייה והסתכלי על התינוק שלך וסימני הרעב שלו. לשם כך, צריך להשאיר אותו איתך כי רק כשתהיי איתו כל הזמן, תוכלי לזהות את סימני הרעב הראשונים שלו ולזרום איתו. איך עושים זאת? בוחרים להיות עם התינוק באפס הפרדה וביות מלא ומתעקשים אם יש צורך. אם את רוצה להתקלח או לגשת לשירותים, ניתן תמיד להיעזר בשכנה לחדר או להכניס את התינוק איתך לתוך חדר המקלחת (יש בתי חולים שבהם זו  אפילו ההנחיה הרשמית), אם את רוצה לאכול, ניתן לקחת את עריסת התינוק איתך לחדר האוכל או להביא את האוכל לחדר. תוכלי לדאוג שיהיה איתך מלווה 24 שעות (יש הרבה בתי חולים שמאפשרים זאת), גם בלילה, וכך תמנעי מקשיים רבים שיכלו להיווצר בהנקה.

ואם קראתן והפנמתן, והבעיות האלו נחסכו מכן – עדיין קיימת בעיה אחת שכל אחת נתקלת בה – הסכנה בנפילת התינוק בבית החולים – על כך בכתבה הבאה.

לטיפים הקודמים:

·        הנקה ראשונה בחדר הלידה 

·        רגע אחרי הלידה: מה עושים כשהתינוק צריך לעבור בדיקות?

·        חפשי את יועצת ההנקה בבית החולים

הכתבה נכתבה ע"י אליענה עובדיה – מדריכת הנקה