דיבור בטוח: איך להתמודד עם גמגום בגיל מבוגר?
סקרים סטטיסטיים מראים כי 1% מהאוכלוסייה מתמודדים עם רמות שונות של בעיות דיבור. אין ספק כי בעיות הדיבור גורמות גם לבעיות נלוות רבות כמו ביטחון עצמי נמוך, יכולת תקשורת לקויה וככלל חוסר אפשרות לבטא את עצמך.
הסרט "נאום המלך", שמוצג בימים אלה, מציג את סיפורו של המלך ג'ורג' השישי שלפני 60 שנה הוא נחשב למוגבל, רק כי גמגם ולא הצליח לבטא את עצמו. האם בזמן שעבר השתנה יחס החברה למגמגמים, ואיך ניתן לפתור את הבעיה?
"נאום המלך": טריילר.
לימור, עורכת-דין, אוטוטו בת 40, נשואה ואם לשלושה ילדים, סובלת מגמגום מילדות. "בבית-הספר לא עניין אותי היופי, לא להוכיח שאני חכמה אלא רק להצליח לא לגמגם, זה כל מה שהעסיק אותי".
כשהתבגרה, ראתה במקרה תוכנית טלוויזיה ששודרה בערוץ 8, על אנשים שסובלים מגמגום. חייה השתנו באותו רגע. "מיד אחרי הצפייה ניגבתי את הדמעות והחלטתי לקבל טיפול", סיפרה. הפחד הגדול ביותר שלה היה ונשאר לנאום מול אנשים. "כשבת-דודתי מתה, מאוד רציתי להקריא לה נאום הספד ולא הייתי מסוגלת. שנה-שנה הייתי לוקחת איתי לאזכרה את הנייר שעליו כתוב הנאום, שהספיק להתקמט ולהתבלות עם השנים, ולא היה לי אומץ להקריא אותו".
דרכי הטיפול, הזמן המתאים להתחיל והקשר למצב הרגשי
ד"ר רות עזרתי, קלינאית תקשורת, מסבירה כי הטיפול בבבעיות הדיבור בכלל ובגמגום בפרט, צריך להיעשות על ידי מטפלים מוסמכים. בנוסף לכך, על פי המלצתאמב"י- ארגון המגמגמים הישראלי, כדאי לשלב את הטיפול בכמה שיטות, ובכל מקרה לא לוותר ולהפסיק.
טיפול מוטורי. השיטה יוצאת מתוך נקודת הנחה שהמגמגמים לא מדברים נכון וצריך ללמד אותם לדבר, מההתחלה. "עובדים איתם על לדבר יותר רך ולאט תוך הגייה נכונה וקפדנית של העיצורים במילה", אומרת ד"ר עזרתי.
היא מסבירה כי, אצל ילדים מתבגרים ומבוגרים, טכניקת עיצוב שטף הדיבור יכולה לסייע. "כחלק מהיישום המטופלים עושים עיצוב בכל יום שזה תרגיל הדיבור בקצב שמתחיל משתי שניות להברה ועד דיבור בקצב נורמאלי", מספרת ד"ר עזרתי, "אף על פי כן, התערבות בגיל מוקדם יכולה להיות יעילה בהתמודדות עם הגמגום והחלשתו וזה גם יכול להמריץ החלמה טבעית".
טיפול באמצעות מכשור. קיים מכשיר שמיעה מיוחד שיכול לעזור למגמגמים, במיוחד בבואם לנאום. "זו החרדה הכי גדולה שיש לכל האנשים, על אחת כמה וכמה למגמגמים", אומרת ד"ר עזרתי.
"זהו מכשיר שמוצמד לאפרכסת והוא גורם למגמגם לשמוע את עצמו יותר לאט ממה שהוא באמת מדבר. יש אפילו עיתונאי בכיר שכל פעם שהוא רוצה להציג רעיון לכתבה בפני העורכים שלו, וידוע שגמגום מחמיר כשעומדים מול אנשים בעלי סמכות, הוא שם את המכשיר וההצגה עוברת בשלום".
טיפול פסיכולוגי. במקרים שבהם קלינאי התקשורת מזהים בעיה נפשית כמו: חוסר דימוי עצמי, תקשורת לא טובה עם ההורים בתחילת הדרך, חרדה קשה ופחד הם מפנים את המטופל לפסיכולוג.
"מטופלים רבים ישבחו את הטיפול הזה כי הוא עוזר להם להבין מאיפה הפחדים שלהם מגיעים ומכאן הדרך לפתרון הבעיה מתקצרת. הפסיכולוגים מצליחים להקטין את המחשבות על פחד וחרדה, המטופל יגמגם פחות", אומרת ד"ר עזרתי ומוסיפה, "יש מצבים בהם אדם מגמגם לא מסוגל לענות את שמו, כששואלים אותו כי הוא מפחד שהוא יגמגם, לכן הטיפול בפסיכולוגי במקרים כאלו הוא מאוד יעיל.
ד"ר עזרתי מתייחסת גם לטיפול פסיכיאטרי לגמגום. "בנוגע לטיפול פסיכיאטרי וטיפול בכדורים אין בשורות. זאת למרות שלאחרונה כמעט ומצאו תרופה והייתה המון התרגשות סביב זה. בסופו של דבר, התרופה לא יצאה לשוק".
לימור בחרה לטפל בגמגום שלה בטכניקות מוטוריות ובטיפול פסיכולוגי. באזכרה השביעית של בת-דודתה, אחרי תהליך ארוך של למידה והעצמה אישית, הוציאה לימור את הדף והקריאה את ההספד. סוף-סוף התמודדה פנים מול פנים עם החרדה לדבר מבלי להיתקע, ובהצלחה.