השבוע הושקה בישראל תוכנית  choices. הבחירה הנבונה". במסגרתה, יוכנס סימון תזונתי חדש, שיופיע על חלק מאריזות המזון שעל המדפים. בעזרתו, יוכלו הצרכנים לגלות האם המוצר שאנחנו קונים הוא בעל פרופיל תזונתי בריא או לא.

 

תו choices יופיע על מוצרים מכל קטגוריות המזון והמשקה, העומדים בדרישות הקריטריונים התזונתיים של התוכנית על סמך הפרופיל התזונתי הכולל שלהם. בכל קטגוריית מזון רק חלק מהמוצרים יהיו זכאים לשאת את התו. על מנת שהמוצר יוכל לשאת את התו, על חברת המזון המייצרת אותו להצטרף לתכנית.

 

כל המוצרים הנושאים את תו choices חייבים לעמוד בקריטריונים תזונתיים קפדניים, הקובעים מגבלות על תכולת השומן הרווי, שומן טרנס, הנתרן (מלח), סוכר, סיבים תזונתיים והאנרגיה. הקריטריונים פותחו על בסיס המלצות ארגון הבריאות העולמי משנת 2003 לתזונה ולמניעת מחלות כרוניות, ובהתאם להמלצות לאומיות הרווחות ברחבי העולם..

קבלת התו - רק בעמידה בקריטריונים המדויקים

חברת מזון שמעוניינת להצטרף ל- choices צריכה לעמוד בקריטריונים נוקשים, ללא חשיבות מהו גודל החברה. ההרכב התזונתי של מוצרי החברות שהועברו לעמותה מוגש לחברת ביקורת (מעבדה) בלתי תלויה.

 

אם ההרכב תזונתי של המוצר עומד בכל הדרישות, הוא יקבל אישור לשאת את התו. אחת לשנה תתבצע בדיקה אקראית של מוצרים הנושאים את התו על ידי העמותה, כדי לוודא שאכן הם עומדים בקריטריונים התזונתיים של התוכנית.

 

בין הקריטריונים שבהן יצטרכו החברות לעמוד: להגביל את צריכת השומן הרווי, שומן הטרנס, הנתרן (מלח) והסוכר המוסף למזון, ולהבטיח  את הצריכה של מרכיבים תזונתיים מועילים, כגון סיבים תזונתיים. בישראל, חברו ל -choices  שלוש חברות: "שמן", "מאפיות אנג'ל", ו"יוניליוור".

ארגון choices הוקם בהולנד בשנת 2006, ביוזמת שלוש חברות מזון הולנדיות, לאחר שארגון הבריאות העולמי (ה WHO), הכריז על בעיית ההשמנה כמגפה עולמית. העובדות מדברות בעד עצמן: בישראל, 60% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מבעיות השמנה וכשליש מהילדים סובלים מעודף שומן. כיום, הארגון פועל בשבע מדינות, ותו האיכות מוטבע במעל ל - 4500 מוצרים.

 

תוכנית choices הינה התוכנית הבינלאומית היחידה לסימון מזון, הפועלת ביותר ממדינה אחת ובכמה יבשות. כיום ניתן למצוא את התוכנית choices בהולנד, בלגיה, ברזיל, פולין, צ'כיה ודרום אפריקה.  רון גוטמן, יו"ר choices  ישראל: "הרעיון של choices  הוא להפוך את המוצרים הקיימים למוצרים בריאים יותר. התהליך, הוא תהליך ארוך שכולל שינוי הפורמולה של מוצרים קיימים, מבחני טעימה, החלפת אריזות ועוד. זהו תהליך טכנולוגי וכלכלי מסובך שאורך לעתים בין חצי שנה לשנה. לא כל חברות המזון ששות לעבור תהליך כזה".

ואלה הדברים שצריך להיזהר מהם

  • שומן טרנס-  נוצר תוך כדי תהליך הקשיית השומן הצמחי. התהליך נוצר בדרך כלל, כדי להאריך את חייהם של מוצרים על המדף. צריכת כמות גדולה של שומן טרנס עלולה לגרום לעלייה ברמת ה – LDL  שהוא הכולסטרול הרע ולירידה ברמת הכולסטרול הטוב בגוף.
  • שומן רווי- נמצא במוצרים מהחי כמו שמן, חלב, חמאה, גבינות ושמנות. צריכת כמות גדולה מדי של שומן רווי עלולה להביא לעלייה במשקל, עלייה ברמת הכולסטרול הרע, ובעקבותיהם פיתוח מחלות לב וכלי דם.
  • נתרן- נמצא כמעט בכל סוגי המזון כמרכיב טבעי אך נמצא גם במזון מעובד. מקורו העיקרי של הנתרן הוא מלח שולחן  אך הוא נמצא גם בלחמים, גבינות, בשרים ודגים מעושנים, ובריכוז גבוה גם בחטיפים מלוחים וזיתים. צריכת יתר של נתרן גורמת להתפתחות לחץ דם גבוה, ועלולה להוביל אף לאי ספיקת לב.
  • סוכר -  אויבנו הגדול ומאהבנו הבלתי אפשרי, נמצא במוצרי חלב, קינוחים, לחמים, קטשופ, ממרחים, דגנים ועוד ועוד.... כולנו מודעים לסכנה המידית שבצריכת יתר של סוכר – השמנת יתר. אך ישנה גם סכנה עם צריכת יתר של סוכר שעלולה להוביל למחלות לב, סוכרת, אוסטאופורוזיס ומחלות ניווניות אחרות.
  • סיבים תזונתיים- נמצאים ברוב המזונות הצמחיים: חיטה מלאה ומוצריה, אורז לא מעובד, גריסים, שיבולת שועל, ירקות, קטניות, פירות ועוד. הסיבים התזונתיים אינם נעכלים במערכת העיכול ולכן מונעים השמנה, מיטיבים לטפול בסרטן המעי הגס, ביתר לחץ דם, סוכרת, כולסטרול ועוד.