ישראל 2011: הגברים מאושרים פחות מהנשים. 50% מהישראלים מציינים שהם "מאושרים כמו כולם", ושליש אפילו מציינים שלדעתם הם מאושרים יותר מהאחרים. אז מה באמת גורם לנו אושר, מה היינו שמחים לחזק כדי להיות מאושרים יותר, והאם כסף יביא את האושר?

 

הגורו החדש: מימוש עצמי

גברים ונשים כאחד, ציינו שמימוש עצמי הוא הפרמטר העיקרי שחשוב לאושרם. 31% מהנשים טוענות שהמימוש העצמי הוא הגורם העיקרי החשוב לאושרן, ו-22% מהגברים ציינו שהוא המשמעותי ביותר בחייהם.

17% אחוזים מהנשים אף טענו שהמימוש העצמי הוא החלק העיקרי בחייהן שהיו מחזקות על מנת להיות יותר מאושרות, ורק 7% מהגברים הרגישו שהתחום הזה בחייהם עדיין לוקה בחסר.

 

לדברי פרופ' אורן קפלן, פסיכולוג וכלכלן, סגן דיקאן בית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל, המושג "מימוש עצמי" בעולם המערבי, כולל תת-מונחים נוספים כמו השאיפה להיות בריא, מאושר, יפה, עשיר – והתוצאה היא להיות מאושר. 

 

קפלן מציין את דבריו של מרטין סליגמן, מייסד זרם הפסיכולוגיה החיובית שחילק את האושר לשלושה מרכיבים:

  • החיים הטובים, העונג
  •  המעורבות engagement
  •  משמעות לחיים.

השילוב של שלושת אלה, אמור לגרום לנו להיות מאושרים, טוען קפלן. ההבדל בין הגברים לנשים, לדבריו, הוא שהספקטרום הרגשי של נשים רחב יותר, והוא נע בין אושר ודיכאון. על פי סטטיסטיקות שונות, נשים אכן מאושרות יותר מבחינה היסטורית, ועוברות תהליך חשוב מבחינה תרבותית במאה האחרונה.

 

הוא מוסיף כי "כיום, נשים נדרשות להיות קרייריסיטיות כמו הגברים, כך שההבדל באושר עשוי אולי להצטמצם בינן לבין הגברים, אבל זה בהחלט רק מצב זמני. העתיד הוא הרבה יותר מבטיח עבור נשים מאשר עבור גברים:  יש משהו בתנודתיות הזו בין הרגשות, ביכולת לשאת את השלילי ואת החיובי כאחד, שהוא חשוב מאוד לחיים בעולם  של מחר", ולנשים יש יתרון בכך, כאמור.

גברים רודפים אחרי הכסף, ונשים רוצות תוצאות

 

על פי תוצאות הסקר, גברים היו רוצים לחזק את התחום הכלכלי בחייהם על מנת להיות יותר מאושר. 33% מהגברים ציינו את הכסף כגורם החשוב ביותר לאושר, ורק 25% מהנשים ציינו שהוא החשוב ביותר עבורן. המתחרה העיקרי על התחום הכלכלי אצל נשים הוא תחום הזוגיות - 20.4% מהנשים ציינו את הזוגיות כמקור העיקרי והחשוב ביותר לאושרן.

 

בתחום הקריירה, אחוז גבוה יותר של גברים הרגישו שתחום הקריירה  והעבודה הוא החלק הפחות מאושר בחייהם מאשר נשים (24% מהגברים ורק 18% מהנשים).

 

פרופ' קפלן: "החלק הכלכלי מסמל גבריות, תחרותיות. היצר התחרותי גבוה מאוד אצל גברים, ולכן הם הרבה פחות מאושרים. נשים מנגד, יותר הרמוניות לחיים הן לא בתחרות עם אחרים, אלא מציבות לעצמן מטרות, הישגים, ופחות מסתכלות הצידה לראות מי רץ לידן ומי מוביל. הן פחות עסוקות בהשוואה".

 

נעם ישראלי, פסיכולוג ומטפל משפחתי וזוגי ממכון "שינוי", טוען כי "אנשים, גברים ונשים כאחד, עדיין חושבים שאם ירוויחו מספיק כסף הם יוכלו להשיג את כל הדברים שיעשו אותם מאושרים ושלמים יותר. אבל נשים הבינו שהן פשוט יכולות לעשות את זה כמו הגברים וגם להרוויח, משהו שלא התאפשר לאמהות שלהן  גברים נכנסים לתוך המירוץ בלי שהם בודקים באופן מתמשך את התוכן, אלא שמים דגש על הדרך ההישגית והצורך לנצח.

.

"נשים מרגישות שיש להם אפשרות לבחור ומלמדים אותן מגיל צעיר שהתלבטות ואמביוולנטיות זה לא סוף העולם. גברים חושבים באופן חד מימדי יותר והאפשרויות שלהם לאושר מתמצות באופן מכוון מטרה. אמביוולנטיות קשה להם יותר מאשר נשים ולכן הם מבינים את האושר באופן מסוים. נשים עסוקות פחות בהשוואות עם אחרים לעומת גברים".

 

כמה נחת מהילדים. שקר עצמי?

38% מהנשים ציינו את הילדים כתחום המאושר ביותר בחייהן, ו-30% מהגברים. תושבי השרון הם, אגב, אוהבי ילדים באופן מיוחד:  48% מתושבי השרון טוענים שהילדים הם מקור האושר, לעומת 20-30% באזורי הארץ האחרים.

 

קפלן: "הנתונים מצביעים על אושר מוטה ערכים והשלכתי. למשפחה ולתמיכה חברתית יש השפעה עצומה על אושר ועל התמודדויות עם מצבים קשים. מחקרים רבים בעולם מצביעים באופן חד משמעי, כי מאז הולדת הילד הראשון ועד שהילדים עוזבים את הבית, האושר הזוגי בירידה דווקא".

 

ישראלי מוסיף: "ההתמודדות היומיומית עם הילדים גורמת לסטרס ללחץ, אבל נשואים שנמצאים בקלחת הזו יחד, מרגישים שיש להם תמיכה הדדית, ולכן הם מדווחים כי הם מאושרים. בנוסף לכך, ההתנהלות הרוטינית  של הבית והמשפחה, היא לא מאושרת מדי: על פי מחקרים, היא דווקא מפחיתה אושר. בכל מקרה, אושר ודיכאון הם תפיסת המציאות, כך שאנחנו רוצים להאמין שהעובדה שיש לנו משפחה גורמת לנו  להיות מאושרים".

 

הבשורה הטובה היא שאפשר ליצוק אושר, גם לרוטינה המשפחתית. "למה אנחנו מאושרים במקומות שאנחנו עושים בהם משהו משמעותי כמו בעבודה? כי יש זרימה, הדברים מובנים, אתה עושה משהו ומקבל על זה פידבק. אותו דבר בבית, אם תתכננו מראש פעילויות משפחתיות, לבטח תהיו יותר מאושרים", מוסיף קפלן.

 

ולמה הוד השרון? ישראלי טוען שאיזור ששייך למצב סוציו אקונומי גבוה יותר והילדים בו "מושקעים" יותר – הצלחה שלהם משקפת בעיני ההורים את ההצלחה של ההורים עצמם". 

איך הזוגיות שלכם? תלוי את מי שואלים

על פי תוצאות הסקר, הנשואים שבינינו הם המאושרים מכולם – 40% מהנשואים טענו שהם מאושרים יותר מסביבתם הקרובה.  בנוסף, 20% מהנשים ציינו את הזוגיות כגורם העיקרי שיש לחזקו למען אושרן. רק 14% מהגברים ציינו שהזוגיות שלהם זקוקה לחיזוק על מנת לגרום להם אושר נוסף. 

 

קפלן: "הזוגיות והמשפחה הם הבסיס, המבדיל בין תחושת ביטחון שמאפשרת יצירתיות, טיפוח ואושר לבין הישרדות בסיסית. עבודה אמנם יכולה למלא חלל מסוים לזמן מוגבל, אבל כולנו צריכים לדעת שיש לנו תמיכה. גם כשמדובר בסקס, גם כשמדובר בעבודה נהדרת ששואבת אותך, אבל בסופו של דבר, אתה תהיה מאושר בגלל שיש לך ביטחון ומישהו שתומך בך.  מחקרים רבים מצביעים על כך שאחרי 10 שנות נישואין המצב אצל זוגות שהתחתנו בשידוך דומה מאוד למצב של זוגות שהתחתנו בנישואי אהבה. זה בגלל מערכת התמיכה ההדדית".

סקס ואושר הולכים ביחד?

10% ממשתתפי הסקר הנשואים טוענים שהסקס הוא התחום הבעייתי העיקרי בחייהם שאינו גורם להם אושר. 5% מכלל הגברים ציינו שזהו התחום המשמעותי ביותר האחראי לאושרם. ועוד - 6% מהגברים ציינו את הסקס כתחום עיקרי שצריך לחזקו כדי שיהיו מאושרים. לעומתם אף אישה לא ציינה את תחום הסקס כחשוב ביותר לאושרה.

 

קפלן: "סקס לא יכול להחליף את מערכת היחסים לאורך זמן. מערכת יחסים גורמת לאושר, כי יש מישהו לידך, חבר, בן זוג שמעניק לך תחושת ביטחון. זו הסיבה שנשואים מאושרים יותר. הגרושים למשל, הם הכי אומללים, הם גם לבד, והם גם עברו טראומה. הבסיס הכי חזק של כל מערכת יחסים היא חברות".

 

פרט נוסף,  8% מתושבי איזור השרון ציינו את הסקס כגורם החשוב ביותר לאושרם, האחוז הגבוה ביותר מבין האזורים שנבדקו בסקר. לעומתם איש מתושבי ירושלים לא ציין את הסקס כתחום שאחראי לאושרם.

נו, ככה חשבתם שייראו החיים שלכם?

  • קרוב לשני שליש מהאוכלוסייה חושבים שחייהם תואמים בסה"כ את החיים שדמיינו לעצמם שיהיו להם. 
  • נשאלי הסקר ציינו את הגיל 26 (בממוצע) בו היו הכי מאושרים, וגיל 30 כגיל הכי פחות מאושר. 
  • הנשאלים בגילי 44-35 הרגישו יותר מהשאר שהם פחות מאושרים. בנוסף, קבוצת הגיל הזו גם היתה הכי מוטרדת מהמראה החיצוני שלה, לעומת בני גילים אחרים.

 

פרופ' קפלן מסכם: "יש שתי צורות של אושר: אובייקטיבי, המסביר את החיים שלנו כאן ועכשיו, ואושר מבוסס זיכרון שמתבסס על ערכים, על סדר חברתי ועל מה אנחנו חושבים שצריך לגרום לנו לאושר. אנשים לא תמיד מדווחים כשנשאלים האם הם מאושרים,  בהתאם להרגשה האמיתית שלהם. 

 

האושר והדיכאון הם תלויי מציאות, כך שנראה לנו שאם יש לנו פחות צרות, אנחנו יותר מאושרים. אבל זה לא מדויק. לאנשים מאושרים, אין בהכרח פחות צרות, זה הכל עניין של חשיבה".