מילדות עד בגרות קבלת החלטות היא חלק מחיינו. למעשה, החלטות מלוות אותנו מהרגע בו אנו מבינים שבמקרים מסויימים יש לנו אפשרות לבחור. אנחנו בוחרים עם מי להתחתן, ואחר כך האם לשמור על המסגרת (וידוע שהסיבות שבגללן אנו מחליטים להתחתן שונות מהסיבות בגללן אנו בוחרים להישאר נשואים). אנחנו בוחרים מקצוע ללימודים ואחר כך בוחרים עבודה - וגם כאן לא תמיד הקשר בין השניים הוא ישיר

 

 

עולם העבודה הוא אחד התחומים המשמעותיים בחיינו. הדרך בה אנו בוחרים את המקצוע, את התפקיד, האם לבקש קידום, האם ליזום פרוייקט חדש – כל השאלות האלה מקבלות התייחסות שונה מאדם לאדם, ולעתים קיים הבדל כללי בין גברים לבין נשים.

לדוגמא, נשים בדרך כלל שוקלות את מהלכי הקריירה שלהן בהתאם לדרך שבה זו תשפיע על האנשים הסובבים אותן ( Lisa Mainiero and Sherry Sullivan / The Opt-Out Revolt 2006). הדבר מתחיל מעזיבת מקום עבודה כדי לנדוד אחרי בן הזוג שעבר ברי לוקיישן, ומוביל גם לבחירת מקום עבודה עם תנאים המאפשרים להיות עם הילדים בשעות נוחות.

 

מכיון שלא תמיד זה אכן מתאפשר, נשים נוטות להתפשר על עניין בעבודה לטובת זמינות לילדים. גברים, לעומת זאת, מתייחסים הרבה יותר ליכולת ההשתכרות שלהם, כשזו מתורגמת להשקעה במשפחה.

אפשר ללמוד להחליט נכון

 

לרוב ההחלטות בחיינו אין פתרון אחד וברור, ולכן לדעת לקבל החלטות היא מיומנות חשובה. מיומנות זו תעזור לנו להשיג את השאיפות שלנו ולממש את המטרות שלנו. החדשות הטובות הן שמיומנות זו אינה מולדת וניתן ללמוד אותה.

 

הדרך להעלות את הסיכוי לקבל החלטה טובה היא על ידי שימוש בתהליך טוב של קבלת החלטות ((John Hammond, Ralph Keeney & Howard Raiffa / Smart Choices, 1999 תהליך יעיל של קבלת החלטות ימלא את ששת הקריטריונים הבאים:

 

1.התמקדות במה שחשוב

2. הקפדה על תהליך הגיוני ועקבי

3. התייחסות לגורמים אובייקטיביים וסובייקטיביים כאחד ושילוב חשיבה אנליטית ואינטואיטיבית

4. דרישה של את כמות המידע והניתוח החיוניים לפתרון ההתלבטות

5. איסוף של מידע רלוונטי ודעות מושכלות

6. התהליך יהיה ישיר, מהימן, קל לשימוש וגמיש

קריטריונים אלה הם בסיס העבודה לשמונה שלבים בתהליך קבלת החלטות יעיל. שמונת השלבים הבאים מהווים מסגרת, המעשירה את האפשרויות שלכם ומגדילה את הסיכויים למצוא פתרונות הולמים.

 

שמונה שלבים פשוטים

 

1. הגדירו במדויק מהי ההחלטה שברצונכם לקבל. האם אתם שואלים את עצמכם לאיזה חדר כושר להירשם, או האם להירשם לחדר כושר בכלל לעומת האפשרות של ללכת ברגל ולקנות מספר משקולות הביתה? האם ההתלבטות היא למי לתת לנהל תחום חדש בארגון, או האם התחום צריך לעבור למיקור חוץ?

 

2. הגדירו את המטרות. ההחלטה צריכה להוביל למקום אליו אתם שואפים להגיע. אם אתם צריכים להעסיק עובד חדש, האם תרצו עובד ממושמע או בעל רוח חופשית ויצירתית? זיכרו שהחלטה היא אמצעי למטרה. שאלו את עצמכם מה הכי חשוב לכם להשיג ואילו מהערכים, הדאגות והשאיפות שלכם הם הכי רלוונטיים להשגת מטרות אלה.

 

3. צרו אלטרנטיבות דמיוניות. האלטרנטיבות מייצגות אפשרויות פעולה שונות שמתוכן תוכלו לבחור. האם להתערב בוויכוח משפחתי? מה יחשבו עליכם אם תעמדו בצד ולא תביעו דעה? ומה אם כן? האם חשבתם על כל האלטרנטיבות? זיכרו שההחלטה שלכם לא יכולה להיות טובה יותר מהאלטרנטיבה הטובה ביותר.

 

4. הבינו את התוצאות. עד כמה האלטרנטיבות משרתות את כל המטרות שלכם? עזיבת מקום עבודה לטובת טיול ארוך סביב העולם נשמעת מפתה, אבל מה תהיינה ההשלכות על הקריירה של בן/בת הזוג? על לימודי הילדים? על ההורים? הערכה כנה של התוצאות של כל אלטרנטיבה תעזור לזהות את זו שמשרתת את כל המטרות בצורה הטובה ביותר.

 

5. חישבו על ה-tradeoffs, כלומר על כל הגורמים שאינם באים בחשבון בו זמנית. לעתים קרובות מטרות מתנגשות זו בזו ולכן צריך למצוא את שיווי המשקל המתאים. הדוגמא המוכרת היא קריירה ומשפחה. הקריירה חשובה לכם וכך גם המשפחה, לכן תצטרכו לשקול על מה מוותרים לטובת מה. ברוב ההחלטות המורכבות אין אלטרנטיבה אחת שהיא מושלמת. התפקיד שלכם הוא לבחור בצורה חכמה מבין אלטרנטיבות לא מושלמות.

 

6. הבהירו אי ודאויות. מה עשוי לקרות בעתיד ומה הסיכוי שזה יקרה? כדי להחליט את גובה המשכנתא שאנו יכולים לקחת, צריך לחשוב עם אילו הוצאות נוספות יהיה עלינו להתמודד בעתיד. האם מקום העבודה שלנו בטוח לטווח ארוך? אי ודאות מקשה על קבלת החלטות, אך קבלת החלטות יעילה מחייבת לעמוד בפני אי ודאות, לשקול את הסיכויים שיקרו תוצאות שונות ולהעריך את השפעתן.

 

7. חישבו על רמת הסובלנות שלכם ללקיחת סיכונים. לאנשים רמות שונות של יכולת להתמודד עם סיכונים. מודעות ליכולת שלכם לקחת סיכונים תהפוך את תהליך קבלת ההחלטות שלכם ליותר יעילה מכיון שהיא תעזור לכם לקבל החלטה עם רמת הסיכון המתאימה לכם.

 

8. . חישבו על החלטות קשורות. מה שתחליטו היום עשוי להשפיע על האפשרויות שלכם מחר והמטרות שלכם למחר צריכות להשפיע על הבחירות שלכם היום. הדרך היעילה להתמודד עם החלטות קשורות היא לבודד ולפתור סוגיות לטווח קרוב, תוך איסוף מידע הנדרש כדי לפתור את הסוגיות שיעלו בעתיד.

דוגמא להחלטה: האם לבקש העלאה בשכר?

 

1. הגדירו במדויק מהי ההחלטה שברצונכם לקבל. ברצוני להחליט האם לפנות לבוס שלי בבקשה לקבל העלאה בשכר ומתי יהיה נכון לפנות? כלומר: עלי להחליט האם לפנות בכלל, ואם כן, מתי?

 

2. הגדירו את המטרות. המטרה שלי היא להעלות את השכר. על ידי ההעלאה אשפר בצורה אובייקטיבית את מצבי הכלכלי וגם ארגיש שאני מוערכת בעבודה.

 

3. צרו אלטרנטיבות דמיוניות. האלטרנטיבות הן שאגש באופן ישיר, אבקש את מה שאני רוצה ואענה מיד באופן חיובי; או שאפנה ואיענה, אבל אדרש לעבוד שעות נוספות או לקחת על עצמי מטלות נוספות; שאקבל נזיפה על כך שפניתי כשאני יודעת שיש קשיים בחברה; שיאמרו לי כרגע לא, אולי בעתיד. אבל אם לא אפנה, ארגיש שאני לא אסרטיבית ולא מסוגלת להתמודד עם מצבים שדורשים שאעמוד על שלי, ואולי יתייחסו אלי בעבודה כמובנת מאליה.

 

4. הבינו את התוצאות. אם אקבל תשובה שלילית, יתכן שאפגע. תבוא תקופה של אי נעימות. אם אקבל, ארגיש מוערכת ושעמדתי על שלי. בכל מקרה, אני לא בטוחה מה הבוס יחשוב עלי בעקבות הבקשה.

5. חישבו על ה-tradeoffs, כלומר על כל הגורמים שאינם באים בחשבון בו זמנית. אני עלולה להיתפס כעובדת לא מרוצה, שאיננה נאמנה לארגון. יחד עם זאת אני צריכה להיות גם נאמנה לעצמי ולבקש את מה שאני חושבת שמגיע לי. לא ארגיש טוב עם עצמי אם אמנע מהבקשה בגלל פחד.

 

6. הבהירו אי ודאויות. עלי לבדוק איך התייחס הבוס לבקשות דומות של עובדים אחרים. מתי מקובל לבקש העלאה? האם זה זמן טוב באופן כללי? האם הבוס טרוד כרגע בעניינים אחרים? אם במקרה הקיצוני אצטרך לעזוב את מקום העבודה, האם יש לי אלטרנטיבות?

 

7. חישבו על רמת הסובלנות שלכם ללקיחת סיכונים. אם קל לי, באופן יחסי, לקחת סיכונים, יהיה לי יותר קל להתמודד עם ההחלטה לבקש את ההעלאה. אני יודעת שאוכל להתמודד עם מה שיבוא.

 

8. חישבו על החלטות קשורות. האם הבוס יתייחס אלי באופן חיובי אחרי הבקשה, בלי קשר לתוצאות? האם אקבל מכתב המלצה בבוא היום? האם הקולגות יחשבו שניסיתי לדרוש משהו שעוד לא מגיע לי?