מה מומלץ למנהל ללמוד לתואר שני, מעבר לתואר הסטנדרטי במנהל עסקים?
פרדריק וינסלאו טיילור, אבי תורת הניהול המודרני, הוציא ספר בשנת 1911 שנקרא עקרונות הניהול המדעי ובאמצעותו הצליח לשנות את התפיסה על פיה, ניהול אינו מקצוע נפרד, שיש ללמוד אליו ולרכוש כלים מדעיים על מנת להצליח ביישומו, בדומה למקצועות ההנדסה מהם הגיע. תפיסה זו, שהייתה חדשה בזמנה, הביאה למהפיכה בתחום ההכשרה המיועדת עבור מנהלים. תחילה, הוקמו מחלקות לימוד לקראת תואר שני במדעי הניהול, לאחר מכן התפשטו לימודי מנהל עסקים גם לתואר ראשון ואף לתארים מתקדמים יותר.
העולם בו חי פרדריק וינסלאו טיילור בתחילת המאה העשרים, היה עולם עסקי שונה מאד מהעולם העסקי העכשווי. אם אז עסקים היו מקומיים בעיקרם, היום הגלובליזציה שולטת ? ואם פעם המילה החמה ביותר בתעשייה הייתה התמקצעות, היום הדרישה היא, בנוסף להתמקצעות, גם גמישות מחשבתית.
לימודי תואר שני במנהל עסקים הפכו עם השנים מצד אחד להכרח המציאות עבור המעוניינים בקידום לתפקידי ניהול בכירים, ומצד שני בגלל ריבוי הבוגרים איבדו מיכולת הסינון שלהם. כיום, התפיסה על פיה יש לשלב את לימוד מנהל העסקים עם התמחויות נוספות הולכת ותופסת תאוצה ומאפשרת לחברות לבצע סינון נוסף לא רק על פי קיומו של תואר שני במנהל עסקים אלא גם בהתאם לקיומה של התמחות נוספת במקצוע שני מבוקש.
כבר מזה זמן מה משמש התואר השני במנהל עסקים ככלי סינון מדרגה ראשונה לחברות המעוניינות בקבלה לעבודה של מנהלים. בנוסף על היותו כלי סינון, משמשים לימודי התואר גם ליצירת קשרים חברתיים ועסקיים העוזרים בקידום הארגון והמנהל עצמו וכקינוח תואר MBA מהווה סמל סטאטוס חשוב ועדכני. בשנים האחרונות, החברות מחפשות מלבד התואר השני במנהל עסקים גם את ההשכלה הנוספת, זו שתהווה יתרון תחרותי בשוק ותאפשר למנהל להשתלב באופן מוצלח בעולם העסקים העדכני.
שילוב מסלולי לימודים מקובלים עם לימודי מנהל עסקים
ישנם מספר מקצועות מקובלים לשילוב עם מקצוע מנהל עסקים: פסיכולוגיה חברתית-אירגונית, משפטים, כלכלה. מקצועות אלו עוזרים למנהל בתחומים שונים הקשורים ישירות לעבודת הניהול. מנהלים הנדרשים לנהל מו"מ ובעלי רקע הכשרתי בתחום המשפטים יכולותיהם בתחום זה ישתפרו מאד. נושא הפסיכולוגיה הארגונית יעזור למנהל באינטראקציות האנושיות אותן הוא נדרש לקיים במסגרת תפקידו ? עם כפיפים, ספקים, לקוחות. בתחום מנהל עסקים, המנהל יוכשר במספר תחומים: שיווק, התווית אסטרטגיה, מימון, וכדומה, אולם ההכשרה הנוספת, בין אם היא מגיעה מתחום החשבונאות, המשפטים או הפסיכולוגיה האירגונית תעזור למנהל בכל תחומי הניהול.
נושא נוסף היכול להעניק למנהל יתרון בלימודיו הוא הכשרה ייחודית בתחום התוכן בו הוא מתעתד לעבוד. מנהל העובד בחברת תקשורת יטיב לעשות אם ירכוש השכלה רלוונטית לתחום התקשורת בנוסף על השכלה מתחום הניהול בלבד, לדוגמה.
הכשרת מנהלים בתחומים תומכים
חברות רבות רואות יתרון בהכשרת מנהלים לתחומים נוספים שאינם קשורים באופן ישיר לתחומי הניהול. תחומים כגון דרמה ומשחק, בישול, רפואה סינית או אמנויות לחימה, נתפות כמועילות למנהל בביצוע תפקידי הניהול אותם הוא מאייש, כאשר כל תחום ותחום כזה מביא איתו לצלחת הכישורים הניהוליים כישורים נוספים, שונים ומשלימים.
דרמה ומשחק הם כישורים שעשויים לאפשר למנהל להבין טוב יותר את מניעיו ואת מניעי האנשים עימם הוא בא במגע. הבנה טובה יותר משולבת ביכולת להתאים את התגובה ולבחור מתוך מנעד רגשות מתאימים יכול לסייע למנהל בביצוע תפקידו.
סדנאות בישול מלמדות את המנהל ענווה, ומאפשרות ליצור קשר בלתי אמצעי בין המנהל ובין כפיפיו. הסדנאות מלמדות את המנהל להעריך את העבודה הקשה המתבצעת על ידי העובדים וחושפת את העובדים הפשוטים באור אחר.
אמנויות לחימה ורפואה סינית מלמדות את המנהל פילוסופיה שונה הניתנת ליישום. ראיית השלם, פתרון בעייה באמצעות המנעות מיצירת הבעיה מלכתחילה, היכולת לקבל החלטות בשלווה תוך בחינת כל היבטי הבעיה.
המנהלים של היום נדרשים להיות בעלי כישורים רבים ושונים, לא רק משכילים בתחום מדעי הניהול כפי שהוגדרו ונקבעו, אלא להיות בעלי היכולת והגמישות המחשבתי להתאים את עצמם לעולם העסקי המודרני בו הגלובליזציה שולטת, והעסקים תחרותיים ודורשים יכולת אדפטציה מהירה וגמישה לדפוסי מחשבה חדשים ושונים. השכלה ממוקדת בתחום מנהל עסקים טובה כתואר שני טובה כתנאי התחלתי אולם במקרים רבים תוספת להשכלה זו מכשירה מנהלים טובים יותר.