משרד החקלאות של ארה"ב החליט ללמד את האמריקאים מה בדיוק הם צריכים להכניס לצלחת שלהם, וכמה. את המהלך הובילה אשת הנשיא, מישל אובמה והנשק החדש במלחמה בהשמנה הוא צלחת; המודל החדש שנקבע נקרא  MyPlate

 

צלחת המזון החדשה מחולקת לארבעה חלקים:

ירקות ופירות (מחצית הצלחת)

דגנים וחלבונים (מחצית  הצלחת)

וצלחת נפרדת למוצרי חלב.  

 

עוד בonlife:

מישל אובמה הורסת את הפירמידה

בשנת 1916 קבע משרד החקלאות האמריקאי (USDA) המלצות תזונתיות שנועדו ללמד את האמריקאים מהן קבוצות המזון ואיך בוחרים מתוכן. מי בכלל חשב על השמנה? עם השנים ההמלצות התפתחו, עד שבשנת  1984 גובשו באופן מלא הגישה הכוללת לתזונה נכונה ונקראה "גלגל המזון".

 

חמשת קבוצות המזון שלה (דגנים, חלבוני בשר, חלבוני חלב, פירות וירקות) היוו את הבסיס לפירמידת המזון, שהתפרסמה בשנת 1992 והמחישה בצורה ויזואלית את הפרופורציות של קבוצות המזון בתזונה. הפירמידה כללה את חמשת קבוצות המזון עליהם הוספה הקבוצה הששית: הסוכרים. בשנת 2005 שוכללה הפירמידה (my pyramid). הקונספט נשמר, אך אופן ההצגה הויזואלי השתנה.

אבל האמריקאים המשיכו להשמין, והיה ברור, שצריך למצוא דרך חדשה. התקווה היא שמודל הצלחת ישכנע את האמריקאים לאכול יותר פירות וירקות, להעמיס פחות על הצלחת ולאזן את הצריכה הקלורית שלהם. 

אז מה שמים בצלחת?

 

אפשרות א': 150 גרם פילה סלמון בתנור, 1 כוס קינואה, קערית סלט ירקות טריים, פלח דק של מלון, מעדן חלב דל שומן

 

אפשרות ב': 150 גרם חזה עוף ללא עור, עשוי על מחבת טפלון, ללא שמן, 1 כוס מג'דרה, קערית ברוקולי מאודה, 1 אפרסק, מעדן חלב או סויה (לשומרי הכשרות) דל שומן

 

אפשרות ג': 200 גרם סייטן (זה סוג של תחליף בשר), 1 כוס חיטה, קערית קישואים ברוטב עגבניות, 2 שזיפים, יוגורט דל שומן או תחליף סויה

 

אפשרות ד': 9 כפות תבשיל של שעועית לבנה, 1 כוס כוסמת, קערית ירקות מוקפצים בשמן זית, 12 ענבים,  יוגורט דל שומן או תחליף סויה.

10 טיפים לתזונה נכונה, על פי מודל MyPlate

 

1. אזנו את צריכת הקלוריות שלכם – בדקו מהי כמות הקלוריות לה אתם זקוקים ביום על מנת לאזן את משקלכם כשלב ראשון. את הבדיקה ניתן לעשות באתר של my plate.

 

2. תיהנו מהאוכל אך אכלו פחות – אכלו לאט ואל תהיו עסוקים בזמן האוכל. אכילה מהירה כשהדעת מוסחת בעיסוקים אחרים תגרום לכם לאכול יותר קלוריות ממה שאתם צריכים. היו קשובים לתחושות רעב ושובע והתחשבו בהם. אל תגיעו לרעב קיצוני והפסיקו לאכול כאשר אתם חשים שובע.

 

3. הימנעו ממנות גדולות יתר על המידה – אכלו מתוך צלחות קטנות, מדדו את כמות האוכל לפני האכילה. כאשר אוכלים בחוץ, בחרו במנות הקטנות, התחלקו במנה עם חברים וקחו איתכם הביתה את מה שנשאר.

4. אכלו לעיתים קרובות – ירקות, פירות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן, וקבעו מזונות אלו כבסיס הארוחות שלכם.

 

5. מלאו חצי מהצלחת בפירות ובירקות – אנשים האוכלים פירות וירקות כחלק מתזונתם חשופים פחות למחלות כרוניות. פירות וירקות מכילים מרכיבים חיוניים כגון אשלגן, סיבים תזונתיים, ויטמין C וחומצה פולית. הם דלים בשומן, מלח וקלוריות ואינם מכילים כולסטרול.

  • הקפידו לאכול ירקות ופירות במגוון צבעים. ככל שהצלחת צבעונית יותר, כך היא  עשירה בויטמינים ומינרלים.
  • בשלו ירקות קפואים במיקרו גל.  
  • הכינו מראש של ירקות חתוכים, והוסיפו אותם לארוחה.
  • השתמשו בירקות משומרים, אך העדיפו את אלה שדלים במלח.
  • כשאתם אוכלים במסעדה בקשו סלט כתוספת.
  • נסו ירקות חדשים שעוד לא טעמתם.  
  • הניחו על השולחן באורח קבע קערת פירות, כתזכורת לאכול מהם.
  • אכלו פירות שלמים במקום לשתות מצי פירות, על מנת להרוויח את תכולת הסיבים התזונתיים שיש בהם.
  • אכלו פירות מדי יום. שלבו אותם כבר בארוחת הבוקר.  
  • אכלו פרי טרי או יבש כארוחת ביניים, במקום חטיף או ממתק.
  • שלבו פירות בסלטי הירקות שלכם. 

6. החליפו את מוצרי החלב העשירים בשומן במוצרי חלב דלי שומן – הם מכילים אותה כמות סידן ומרכיבי מזון חיוניים, אך פחות קלוריות ושומן רווי. אכלו 3 מנות של מוצרי החלב ביממה, למשל, כוס חלב 1%, גביע יוגורט 1.5% וחצי גביע גבינה לבנה 3%. לרגישים ללקטוז מומלץ לאכול מוצרי חלב דלי לקטוז או מוצרי סויה, כתחליף.

 

7. אכלו דגנים מלאים, לפחות חצי מסך הדגנים היומיים – כלחם, כתוספת, כחטיף, בקינוחים.

 

8. מזונות שיש לצמצם באכילתם – מזונות המכילים שמנים מוקשים, תוספת סוכר ומלח. למשל, עוגות, עוגיות, גלידה, ממתקים, שתייה מתוקה, פיצה, בשרים שמנים ומעובדים. אכלו מזונות אלה רק לעיתים רחוקות.

9. בדקו את כמות המלח במזונות – הפחיתו באכילת מזונות מוכנים ומתועשים, כמו פיצות, בשרים מעובדים, נקניקים ונקניקיות, מזונות משומרים במלח, מרקים מוכנים ומנות מוכנות לאכילה.

  • העדיפו מוצרי חלב כגון חלב ויוגורט הדלים במלח יותר מגבינות קשות.
  • כמקור לחלבון העדיפו בשרים ודגים טריים. הם דלים יותר במלח ממוצרים מעובדים.
  • הפחיתו את השימוש במלחיה בהדרגה. הרחיקו את המלח משולחן האוכל. השתמשו במקומו בתבלינים אחרים.
  • בדקו מה רשום על גבי האריזות ובחרו במזונות מופחתי מלח, דלי מלח או כאלה ללא תוספת מלח כלל.
  • כאשר אוכלים במסעדה, בקשו מהמלצר את המנה שלכם ללא מלח או את הרוטב בנפרד.
  • היזהרו מרטבים כרוטב סויה, רטבים לסלט וקטשופ. הם עשירים במלח.
  • אכלו מזונות עשירים באשלגן המפחית את השפעתו המזיקה של הנתרן, כמו תפוחי אדמה, עגבניות, בננות, פירות הדר.

 

10. שתו מים – והפחיתו בשתיית משקאות ממותקים.