ילדים במדינות מפותחות, כמו גם בישראל, סובלים מעודף משקל ומהבעיות הנלוות לעודף משקל כמו סוכרת, כולסטרול, התפתחות מינית מוקדמת ועוד. ספר חדש על דיאטות ועל נערה בת 14 שמחליטה לעשות דיאטה ומצליחה, "מגי עושה דיאטה", מעורר בימים אלו סערה בארה"ב. מדובר על ספר שמיועד לבני 8 עד 14 ולדברי המחבר, פול קרמר, הוא אמור לעורר השראה ולעזור לבני נוער שמנים לשנות את המצב.

 

עוד בonlife:

 

 

מה הכעיס כל כך את עיתוני ניו יורק וארגוני הורים בדמותה של מגי? מדובר בהצגת הדימוי הגופני כחלק משמעותי מדימוי הילד. המסקנה בספר, שבו מגי הופכת למאושרת ולמקובלת רק אחרי דיאטה נשמע לאנשים רבים כחינוך בעייתי ועידוד ילדים ובני נוער להתחיל דיאטה. המושג דיאטה, המופיע בספר, מעורר גם הוא מחלוקת.

 

בדף האחורי בספר החדש כותב הסופר: "למגי יש כל כך הרבה פוטנציאל אבל הוא מתחבא מתחת לעודף המשקל שלה. זה סיפור מעורר השראה על בת 14 שמחליטה לעשות דיאטה. היא הפכה מבחורה עם עודף משקל וחוסר ביטחון דרך עבודה קשה ופעילות גופנית, לרזה עם דימוי גוף חיובי". ניכר שרבים לא מסכימים איתו ועם דרך הצגת הנושא בהקשר של ילדים ובני נוער.

לכאורה, הוויכוח על לגיטימיות של הספר נשמעת קצת תמוה במקום בו אחד מכל שלושה ילדים מוגדר סובל מעודף משקל או השמנה וכ-2 מיליון ילדים סובלים מהשמנת יתר חריגה. הוויכוח תמוה עוד יותר במדינה בה רק לפני חודש התעורר וויכוח הפוך - על הלגיטימיות של משפחות בהם יש ילד שמן באופן חריג, לגדל את הילד או להוציאו למשפחת אומנה.

 

ספרו של קרמר אינו דורש פתרון קיצוני כמו שליחת הילדים לאומנה ולכן לא ברור מדוע דווקא הוא עורר סערה כה גדולה.

 

 

ד"ר סינטה בוליק, מנהלת תכנית הפרעות אכילה באוניברסיטת צפון קרולינה מסבירה: "אנחנו לא רוצים לדבר על דיאטה אלא על אכילה נכונה אנחנו לא רוצים לחנך את הילדים להתחיל דיאטות וגם לא לדבר על דיאטות. המטרה אינה שילד יקשר משקל לפופולריות חברתית או לכל דבר אחר. תזונה נכונה קשורה לאורח חיים בריא ולא למראה.

 

אין ספק שתזונה נכונה היא עניין חשוב אבל כדאי גם להתייחס לתהליך שעברה מגי - מדובר בהחלטה שלה לרדת במשקל ולבצע את השינוי; אך עדיין כדאי לזכור שכל שינוי כזה גובה מחיר גדול מהילד, גם אם מדובר על החלטה שלו.

 

דיאטות לא עובדות

מגי בוחרת לשלב פעילות גופנית ולשנות את חייה. וכך גם הדרך הנכונה לשנות את המשקל - דרך אהבת הגוף ולא החלטה של הימנעות ממזונות או ספירת קלוריות. ההבנה כי צריך לשמור על הגוף ועל כן לעשות את הבחירות הנכונות עבורו (מספיק שעות שינה, פעילות גופנית, אכילה מותאמת וכו'). כי דיאטות לא עובדות. נקודה. זה כבר הוכח באינספור מחקרים.

 

מדוע דיאטה אינה מתכון להצלחה? כיוון שההתייחסות לקלוריות הופכת את העוסק בדיאטה לשבוי בתוך הדיאטה. לעד הוא יספור קלוריות או יחשב וינהל פנקסנות על מה שאכל. ויתרה מכך - בהתאם ל'הצלחותיו' או ל'כשלונותיו' באכילה, יוכתב מצב רוחו וערכו העצמי.

 

אז הספר בעייתי?

אפשר להעיר או לחשוב שהספר לא במקום אבל אי אפשר לנתק את הספר מהעולם בו אנו חיים, עולם ששופט ילדים דרך המשקל. הסביבה דורשת מהילד להשתנות ורואה בילדים שמנים רק את השומן ולא את הילד עצמו.

 

בעולם אידאלי היה קל יותר כיוון שהיינו מתייחסים לאישיות של כל אדם ולא לחיצוניות שלו, אבל זה העולם שלנו ולכן עם כל הביקורת לספר כזה יש מקום. ולו רק עבור השיח הציבורי והדיון אותו הוא מעורר. עם זאת, חשוב להבין שאסור לנו כהורים ליפול למלכודת החברתית השופטת את האדם דרך המראה החיצוני.