טיפול פסיכולוגי: איך למצוא את המטפל המתאים?
יש מצבים רבים בחיים, בהם אנחנו מרגישים שאנחנו זקוקים לעזרה של פסיכולוג. לפעמים אנחנו מבקשים עזרה ארוכת טווח, ולפעמים דווקא די קצרה. אבל איך נדע איפה למצוא את המטפל המתאים, והאם יש ערובה לכך שאנחנו על דרך המלך להחלמה?
עוד ב- Onlife
- תוספי המזון לנשים הטובים והלא מומלצים לכל גיל
- המאכל האולטימטיבי לחורף: מרק. למה זה כל כך בריא?
- למה נהיגה היא הרבה יותר מסוכנת לנשים?
חיפוש מטפל דרך הקהילה הקרובה
לדברי פרופ' אורן קפלן פסיכולוג קליני, המקום הראשון לברר בקשר לפסיכולוג הוא הקהילה הקרובה. "מומלץ לשאול את החברים ובני המשפחה, ואם לא נעים, אז אפשר גם לשאול את רופא המשפחה. אם מתלבטים לגבי מין הפסיכולוג, השיקול הוא אינדיבידואלי לגמרי, עם מי המטופל ירגיש נוח ויוכל לגלות פתיחות".
חשוב לדעת, לדברי פרופ' קפלן, כי גם עובדים סוציאליים קליניים, או פסיכיאטרים, רשאים להעניק טיפול פסיכולוגי.
כללים לבדיקת האינטראקציה עם המטפל
אחרי שמצאתם את המטפל, כדאי להחליט איזו שיטה מתאימה לכם. אולם חשוב לדעת, שהשיטה אינה הגורם המכריע ביעילות הטיפול.
"במחקר שנערך בארה"ב, נמצא שהשיטה מסבירה רק 10 אחוזים מהצלחת הטיפול; כל היתר הוא תוצאה של אישיותו של המטפל והקשר הנוצר בין המטופל למטפל", מוסיף פרופ' קפלן.
לדבריו, הפגישה הראשונה, השלישית, העשירית, לאחר חצי שנה, ולאחר שנה (אם מדובר בטיפול ארוך טווח), הן נקודות קריטיות, בהן על המטופל לשאול את עצמו מספר שאלות כדי לבחון את יעילות הטיפול ואת שביעות רצונו מהמטפל. "בכל נקודה, במקרה של חוסר שביעות רצון, כדאי לשקול מחדש האם זה אכן המטפל המתאים, או אולי צריך להמשיך לחפש", הוא אומר.
הפגישה הראשונה. בפגישה הראשונה יערוך הפסיכולוג שיחת היכרות ואבחון של המטופל.
"המטופל צריך לשאול את עצמו לאחר הפגישה הראשונה, אם הוא מרגיש שהקשיבו לו בתשומת לב והבינו אותו, האם הצליחו לגעת בנקודות שבאמת מטרידות אותו. האם הוא יצא עם הרגשה שעומד מולו מישהו ששווה לו להמשיך איתו את הקשר".
אולם חשוב מאוד להבין, כי הבעיה לא יכולה להיפתר באופן מיידי, גם אם לכאורה מדובר בבעיה פשוטה. "טיפול פסיכולוגי הוא תהליך", הוא מסביר.
הפגישה השלישית . פגישה זו מיועדת לקביעת החוזה הטיפולי.אם התחושה אינה ברורה, או טובה, כדאי לבדוק את זה מול הפסיכולוג, ולראות איך הוא מגיב.
"חלקו של המטופל בדיאלוג הוא להיות גלוי עם המטפל ולשתף אותו בתחושות שלו, אפילו אם יש לו ספקות. חשוב לראות איך הפסיכולוג מתמודד עם הלבטים, וסגנון התגובה שלו יכול להשפיע גם הוא על ההחלטה להישאר או לעזוב", מסביר פרופ' קפלן.
הוא מוסיף: "בפגישה זו אפשר כבר לצפות מהפסיכולוג שיביע עמדה חד משמעית ביחס לבעיה שיש למטופל. איך הוא מבין אותה, מה הוא צופה, איך הוא עובד, כמה זמן להערכתו נדרש לטפל בבעיה, איך הפגישות יתנהלו, מה הוא רוצה שהמטופל יעשה.
"הפגישה השלישית היא גם העיתוי המתאים לפסיכולוג להפנות את המטופל למטפל אחר אם הוא רואה שאינו יכול לעזור".
הפגישה העשירית. בזמן הזה, המטופל כבר צריך להרגיש שיפור מהותי במצבו. "יש לצפות להרגשה טובה יותר, גם אם הבעיה אינה נפתרת. התחושה עם הפסיכולוג אמורה להיות קרובה יותר, והמטופל אמור להרגיש שמתרחש כאן תהליך שיכול לעזור לו", אומר פרופ' קפלן.
אחרי חצי שנה. בשלב הזה אמור להיווצר עם הפסיכולוג קשר אישי של אמון והתמסרות עם עוצמה רגשית ומשמעות, והמטופל יכול לצפות לחוש שהוא נמצא בתהליך חשוב ומשמעותי.
אחרי שנה. בשלב הזה מדובר כבר באורח חיים; הליווי הפסיכולוגי יכול להימשך שנים ולהרחיק מהבעיה המקורית שהובילה לטיפול. אם עסוקים באותם הדברים, זו אינדיקציה לעזוב.
אבל לפעמים, אם לא חל שיפור בבעיה שבשלה פנה המטופל ייתכן שחייו השתפרו בנושאים אחרים באופן משמעותי, כך שהטיפול סייע לו.
האינטרנט כאופציה טיפולית
האינטרנט הוא גם מקור מרכזי למציאת מטפל. אפשר למצוא מטפל לכל סוג של בעיה. מצד אחד, אין פה כמעט אינטראקציה בינאישית. מצד שני, יש הרבה אנשים שהעובדה הזו דווקא מקלה עליהם להיפתח מול מטפל. השיטה הזאת, של טיפול מקוון, מופעלת כבר כמה חודשים במרפאה לבריאות הנפש במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר.
לדברי ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר מומחה מיוזמי השירות,"הטיפול ניתן ללא תשלום במסגרת סל הבריאות במרפאה הציבורית לבריאות הנפש הפועלת במקום. הוא כולל פגישה ראשונה לאבחון הנערכת במרפאה פנים אל פנים."
"אם המטופל נמצא מתאים לשיטה זו, ויש בידיו ציוד מתאים הכולל אינטרנט בפס רחב של כ-5 מגה ומחשב חדיש יחסית, הוא מקבל הדרכה קצרה בהורדת תוכנת סקייפ לשיחות וידאו חינם מהאינטרנט, ויכול להתחיל טיפול. עד כה, טופלו כבר כשלושים איש בשיטה הזו".
טווחי מחירים
המחיר המינימלי לפגישה יחידנית אצל פסיכולוג פרטי, נע בין 200 שקלים ל-800 שקלים, במקרה שמדובר בפסיכיאטר העוסק גם בתרפיה. עם זאת, טווח המחירים המקובל הוא בין 300 ל-500 שקלים.
טיפולים פסיכולוגיים בתחנות לבריאות הנפש במסגרת סל הבריאות, הם ללא תשלום ומספרם אינו מוגבל, אם כי נתון לשיקול דעתו של המטפל.
טיפולים פסיכולוגיים במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים מוגבלים במספר הפגישות, וניתנים בעלות מופחתת.