כולם יודעים שפירות הדר עשירים בויטמין C , אולם מתברר שהוויטמין החשוב הזה הוא רק אחד מהיתרונות הרבים שיש לפירות הדר להציע. פירות ההדר מכילים לא פחות מ- 200 פיטוכימיקלים ייחודיים, שלהם יכולות מניעה של אינספור מחלות לצד יכולות שיפור מערכות הגוף השונות.

 

עוד ב- Onlife

 

לדברי טובה קראוזה, דיאטנית קלינית,  אלה כמה מהפיטכימיקלים העיקריים שאכילת פירות הדר תורמת לגופנו :

 

  • הספרידין. נוגד חימצון חזק שמפחית תהליכי דלקת, מונע לחץ דם גבוה, עשוי להפחית כולסטרול, משפר את בריאות נימי הדם ומפחית תגובה אלרגית.

 

  • לימונן. בעל השפעה המגינה עלינו מפני סרטן,כנראה דרך עידוד פירוק חומרים מסרטנים.

 

  • רוטין. משמש כנוגד חימצון רב עוצמה שיכול לקשור אליו יוני מתכת ובכך להפחית נזק אפשרי שהם יכולים לגרום (מניעת יצירת רדיקלים חופשיים).  יכול להיות גם שהוא גם מנטרל תהליכים ראשוניים שיכולים להוביל לסרטן. רוטין גם מגביר את השפעת ויטמין C  שבפירות ההדר.

 

  • לימונואידים. מעכבים יצירה של גידולים.

 

  • נארינג'ין. פועל כנוגד חימצון.

 

  • ליקופן. (קיים באשכולית אדומה) ידוע בפעילות מונעת סרטן ומחלות לב .

 

  • אנתוציאנינים. נוגדי חימצון שמגנים על המוח, על כלי הדם ומפחיתים סיכון לסרטן.  (נמצאים בתפוזי דם).

 

  • ויטמין C  המרכיב הידוע ביותר - חיוני לפעילות תקינה של מערכת החיסון ולהגנה מפני הצטננות. ויטמין Cמשמש גם כנוגד חימצון, ולכן פועל כנגד מצבים דלקתיים כמו אסטמה, דלקת פרקים ועוד.

 

 

מפחיתים את הסיכון ללקות בסוגי סרטן שונים

דו"ח מקיף בנושא פירות הדר שפורסם באוסטרליה, וסקר עשרות מחקרים, מצא שתפריט עשיר בפירות הדר מפחית ב-40 עד 50 אחוזים את הסיכון להתפתחות סרטן הפה, הלוע, הגרון, הוושט והקיבה.

 

בין המחקרים, היו כאלה שבהם נבדקו תאים שנלקחו מבני אדם, ומצאו שהפיטוכימיקלים הייחודיים, בעיקר הלימונואידים, הפחיתו את הסיכון גם לסרטן העור, הריאות, השד והמעי הגס.

 

תורמים לתזונה מאוזנת

לדברי קראוזה, פירות הדר עשירים גם בוויטמינים וסיבים תזונתיים, וחשובים במיוחד לתזונה מאוזנת. כמו כן, היא טוענת כי לאחרונה נשמעים יותר ויותר קולות הקוראים לאכילת פרי טרי בכל יום, לא רק לשמירה על בריאות אלא להקטנת הסיכוי להפגע ממחלות כרוניות.

 

"פירות הדר צריכים להוות חלק מהתזונה היומיומית המגוונת שלנו", אומרת קראוזה, "אין הבדל בין נשים, גברים ילדים או תינוקות. כולם צריכים לאכול פירות הדר וכדאי לאכול אותם כמות שהם. בנוסף, עדיף לא לצרוך אותם כמיץ ולאכול גם את החלק הלבן, כי כך אפשר ליהנות יותר מהיתרונות התזונתיים שלהם".

פירות הדר - דלי קלוריות

 על פי נתוני מועצת החקלאות, פירות ההדר אינם מכילים שומן או נתרן  וגם לא כולסטרול. "הערך הקלורי הממוצע של פרי הדר טרי נמוך יחסית, ובבסך הכל הם מכילים פחות או יותר אותו סדר גודל של קלוריות ל-100 גרם", מסבירה קראוזה.

 

כך למשל, לפי נתוני מועצת הצמחים, פומלית ממוצעת (שהחלקים האכילים בה שוקלים בין 100 ל-150 גרם) מספקת 24-40 קלוריות בלבד. אם משווים כמה פירות הדר נבחרים מבחינת תכולה קלורית ל-100 גרם, יוצא שבתפוז יש הכי הרבה - 47 קלוריות לעומת אשכולית 32, לימון - 29, מנדרינה – -44.

 

השפעה של פירות הדר על טיפול תרופתי

אולם לצד היתרונות, יש לעתים מקרים בהם אותם פיטוכימיקלים גורמים לסכנה. "פיטוכימיקלים מהאשכולית (אשכולית אדומה או לבנה וכן המיץ שלהם) גורמים לחלק מהתרופות להתפרק לאט יותר ובכך עולה ריכוזן בדם לרמות גבוהות מדי", אומרת קראוזה.

 

"למשל, תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים (כמו סימוביל) מושפעות מאשכוליות, ולכן אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע, חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל ועם הרוקח".