2012 מסתמנת כשנה לא קלה שבה האיום על מקום העבודה יהפוך לממשי יותר ויותר. מומחים בתחום טוענים שתהיה זו שנה משברית, מזעזעת שווקים, ארגונים, מפעלים ועובדים.

 

עוד ב - Onlife:

 

תרחישים מקדימים לכך ניתן לראות כבר בהודעה של חברת "פרטנר" כי היא מתכוונת לפטר מספר לא ידוע של עובדים. בנוסף במידה וערוץ 10 אכן ייסגר אלפי עובדים ילכו השנה הביתה.

 

גם המחאה החברתית של הקיץ האחרון תרמה להאטה בתעשיית הפרסום, דבר שיגרור כנראה פיטורין של מאות עובדים ממשרדי פרסום ותקשורת. בקיצור שנה רגועה? לא הפעם.

 

מי בטוח ומי לא?

 

לפי מאיה בוכניק, יועצת מקצועית לחיפוש עבודה ותכנון קריירה, בעלת הבלוג Career Tips 4 Geeks, אף אחד לא יכול לנבא מי "על הכוונת". בוכניק מסבירה כי תמיד יש הפתעות ולא פעם ההחלטה מתקבלת על פי מגוון של פרמטרים לא צפויים.

 

כך למשל "הכרתי עובד שפוטר לאחר שנים רבות של ותק והסיבה שניתנה לו על ידי המעסיק היא שהוא נבחר מכיוון שהוא רווק ללא מחויבות של משכנתא ושלא מפרנס משפחה וילדים. אם היינו צריכים לנחש, היינו מניחים שדווקא בגלל היותו רווק שיכול לעבוד שעות עבודה רבות יותר דווקא הוא יהיה זה שיישאר", אומרת בוכניק.

 

מומחים אחרים, לעומת זאת, טוענים שאפשר לצפות מי נמצא בסכנת פיטורין עתידית. איתן מאירי, מנכ"ל ניהול אפקטיבי בע"מ ומומחה לפסיכולוגיה תעסוקתית ולטיפול במצבי שינוי ומשבר, מסביר כי "העובדים הראשונים שילכו הביתה הם אלה שלא מביאים ערך מוסף לארגון או כאלה שתפקידם מיותר כביכול".

 

גם שירית בן-ישראל, יועצת אסטרטגית ומומחית לניהול רב-תחומי, מנכ"לית חברת STS- עיצוב ארגונים מובילים, טוענת כי "נשים העוסקות בעבודות קבלן זמניות ואנשים ללא קביעות יהיו בין המפוטרים הראשונים כך שאת משרותיהם יהיה ניתן לפצל בין כמה עובדים קבועים וכך לחסוך את המשרה הנוספת".

 

בסופו של דבר "דווקא מי שחושב שיש לו חסינות הוא לא מחוסן. מי שלא ינקוט בצעדי מנע ימצא את עצמו בחוץ", אומר מאירי.

 

 

אז איך לא אמצא את עצמי ברשימת המפוטרים הבאה?

 

1.      לפי בוכניק, העצה הטובה ביותר היא גם הפשוטה ביותר - "עבדו טוב יותר - השקיעו יותר שעות, הגבירו יעילות, צמצמו בזבוזי זמן כמו הפסקות עישון, ארוחות צהריים ארוכות מחוץ למשרד, אל תאריכו חופשות מחלה שלא לצורך ואל תיקחו חופשות כשלא חייבים לקחת".

 

2.      הפכו את עצמכם למשאב חשוב ומרכזי– "קחו על עצמכם מטלות רבות יותר, התנדבו כשצריך מתנדבים, הציעו הצעות ייעול בישיבות, סיימו פרויקטים לפני הדד ליין ואל תתנו לאף אחד שום סיבה להתלונן על הביצועים שלכם", מסבירה בוכניק.

 

3.      מצד שני, אומרת בן-ישראל, בשנה הקרובה  השתדלו "לא לבוא בדרישות או הצעות שמייצרות רעש מיותר וכאב ראש בארגון. רעיונות ושדרוגים מהפכניים שעלולים לעלות לחברה סכומי עתק הם לא משהו שאוהבים לשמוע עליו בתקופת משבר ולכן עובד שיציע שינויים מהסוג הזה יסומן".

 

4.      עבור מאירי הסוד הוא דווקא במילה נטוורקינג ועזרה הדדית – "וודאו כי אינכם מחוברים רק לממונה עליכם וצרו קשר גם עם אנשים ממחלקות אחרות. כמו כן שמרו על קשר עם הרשת החברתית שלכם והכי חשוב למדו לעזור שהרי הדרך להשיג את מה שרוצים היא לעזור לאחרים להשיג את מה שהם רוצים".

 

מאירי מסביר כי "ברגע שאתם מקור ידע, חברתי ומקושר בארגון והבחירה תהיה בינכם לבין אדם פחות מורגש סביר להניח שהוא זה שיהיה מסומן ולא אתם".

 

5.      על כך מוסיפה בן-ישראל:"התחברו לאנשים הנכונים בארגון – מדובר באנשים בעלי כוח בלתי פורמאלי, אנשים שהם לאו דווקא במשרות ניהול אולם הם יקירי החברה, הם המושכים בחוטים ויש להם השפעה על מקבלי ההחלטות".

 

6.      מצאו מנהל חשוב בארגון אשר ישמש מנטור ויגן עליכם ברגעי דחק– "חשוב להדגיש כי גם לעובד הזוטר וגם למנהל יש כאן אינטרס. העובד שואף להדרכה וייעוץ בעוד שהמנהל זקוק לאוזניים ועיניים מהשטח שממנו הוא מנותק כבר שנים", מסבירה בן-ישראלי.

 

7.      אם הצלחתם במשהו - דאגו לכך שמי שצריך לדעת מזה – ידע!בוכניק טוענת כי "הערך המוסף שלכם בחברה הוא מהחשובים ביותר. אם עשיתם משהו טוב, בעיקר אם הוא מעבר לדרישות התפקיד שלכם, עדכנו את המנהלים הישירים שלכם.

 

כמו כן עדכנו אותם בכל התקדמות בפרויקט החדש שעליו אתם עובדים. מצד שני הרימו דגלים אדומים - כשצצה בעיה וזאת על מנת למנוע הסתבכויות.

 

8.      לפי מאירי, "אל תחכו למכה, הקדימו אותה - חשוב שתהיו כל הזמן מעודכנים בתחום המקצועי ובמה שקורה בענף. אנשים רבים יודעים כי החרב מונחת על צווארם אך לא עושים דבר ומחכים עד שהיא תנחת".

 

מאירי טוען כי "חשוב שקורות החיים שלכם כבר יהיו מוכנים ומעודכנים, נסו לרחרח לגבי עבודות בתחום ובסוף במידה והארגון לא משדר ביטחון כלכלי שקלו לעזוב בעצמכם".

 

 

ואם פוטרתי מה אעשה ביום שאחרי?

 

לעדכן חברים וקולגות

לפי בוכניק "קודם כל אסור להסתיר ואין ממה להתבייש. כדאי לעדכן חברים, מכרים וקולגות מהעבר שאתם פנויים ומחפשים עבודה. כדאי לעדכן קורות חיים ופרופילים ברשתות חברתיות ובמקביל כדאי לא להגביל יתר על המידה את סוג התפקידים שמחפשים, אזורי העבודה וסוג החברות".

 

לנצל את העצירה לתכנון העתיד

כמו כן יש לזכור כי "במרוץ המטורף של החיים, בין ה"אני" לקריירה, למשפחה, ללימודים ולחברים, אנשים ממעטים לעצור", מסבירה בן-ישראל.

 

"לעצירות בחיים יש משמעות וחשיבות, הן כמו תחנות הדלק למכוניות, מאפשרות לנו לבחון את עצמנו בשקט, כדי לתכנן צעדים קדימה. אם אתם יכולים ליהנות מפיצויים ודמי אבטלה, קחו אוויר, הגדירו לעצמכם פסק זמן קצר, תחמו אותו בזמן ותיהנו ממחקר עצמי עמוק".

 

עוד מוסיפה בן-ישראל, כי הבחירה אם להישאב לקושי או לראות בו הזדמנות היא בידכם. "פיטורין הם לא פעם הזדמנות: הזדמנות לחזור לחיק המשפחה, הזדמנות להשלים לימודים או לשנות מקצוע, הזדמנות להגשים חלומות עבר, לשפר יכולות פיננסיות ולהקים עסק עצמאי".

 

"לעבוד" בחיפוש עבודה

מצד שני, טוען מאירי, "זכרו כי הזמן הוא לא לטובתכם. אדם שרק אחרי שנה יתחיל בראיונות עבודה נמצא בצרה שהרי מנהלים יחשבו שלא רצו להעסיק אותו ושמשהו לא בסדר איתו. כלומר אחרי העיכול שלכם את הפיטורין תתחילו לעבוד במה שנקרא "בין עבודות". במקצוע הזה אתם קמים בבוקר, מתקלחים, מתלבשים, מתאפרים ומקדישים זמן לחיפוש עבודה".