ביירון קייטי: שיטת העבודה משפיעה על מחלימות מסרטן השד
שני מחקרים שבוצעו במרכז הרפואי תל-אביב מצביעים על כך כי שיטת "העבודה" של ביירון קייטי, מסייעת באופן משמעותי לשיפור במדדי השינה ותחושת התמיכה המשפחתית בקרב נשים המחלימות מסרטן השד, ובקרב נשאיות של מוטציה בגנים 1BRCA/ BRCA 2.
עוד ב- Onlife
- מה הקשר בין אכילת יתר לזיכרון בגיל מבוגר
- איזה ערים בעולם, וגם בישראל, הכי מתאימות לנשים
- איך הפכה אביבית מהפיה הטובה למכשפה האכזרית והרעה
בעקבות תוצאות המחקרים הושקו במרכז הרפואי תל אביב סדנאות קבוצתיות למטופלי סרטן ובני משפחותיהם. להשקת הסדנאות ופרסום תוצאות המחקרים הגיעה ביירון קייטי לישראל.
מדי שנה כ- 3,600 נשים מאובחנות בארץ כחולות בסרטן השד. בין הנשים ממוצא אשכנזי, כעשרה אחוזים מהמקרים הם על רקע תורשתי-משפחתי ובחלק מהמקרים הללו ניתן לאתר מוטציה תורשתית בגנים BRCA1/ BRCA2.
נשים ממשפחות אלה שנמצאו נשאיות הן בסיכון מוגבר להיארעות של סרטן עד כ - 50% לסרטן השחלות ועד לכ- 80% לסרטן השד במהלך חייהן.
למעט ניתוח מניעתי לכריתת השדיים ו/או השחלות, אין כיום התערבות אקטיבית המסוגלת להפחית את הסיכון, מצב המעמיד את הנשאיות בחוסר ודאות בקשר לעתידן, וגורם להן לעתים לסבול מתסמינים כמו דאגות, מתח נפשי, הפרעות שינה ותשישות.
ד"ר שחר לב ארי, מנהל המרכז לרפואה משולבת – משלימה למטופלי סרטן במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, שהיה בין עורכי שני המחקרים מסביר: "עשינו את המחקרים על מנת לתת גושפנקא רפואית לשיטה. אני קורא לזה 'בריאות במחשבה תחילה', הכוונה היא להוריד את המתח כתוצאה מהגילוי ולהיפרד ממחשבות מלחיצות בקרב נשים שהתבשרו כי הן חולות בסרטן".
לא לשנות את המציאות – לשנות את המחשבות
ביירון קייטי פיתחה את שיטת "העבודה" ב-1986 אחרי שהייתה שקועה בדיכאון עמוק. היא הבינה שהמקור לדיכאון ממנו סבלה, הוא ההתעסקות ב" מה צריך להיות".
תמצית עבודתה של ביירון קייטי היא ההכרה בכך שהגורם להרגשה רעה, לחוסר שביעות רצון מחיינו ולפחד מהמציאות, הם האמונות שלנו על העולם שסביבנו. במקום לנסות לשנות את העולם כך שיתאים למחשבות ולאמונות שלנו, אנחנו צריכים לחקור את המחשבות עצמן ולהפגיש אותן עם המציאות כמו שהיא.
"כשההכרה צלולה לגמרי, מה שיש תואם למה שאנחנו רוצים", היא מסבירה. גם כשקורים דברים רעים, כמו לחלות בסרטן, צריך לקבל אותם מהסיבה הפשוטה שהם קרו ושום מציאות לא תשנה אותם.
"אין זה אומר שעלייך להסכים לכך" היא אומרת, "פירושו רק שביכולתך לראות דברים בלי להתנגד להם ובלי הבלבול שיוצר המאבק הפנימי שלך. חקירת המחשבות מאפשרת להתיידד איתן, אם נקבל מחשבה מכאיבה בהבנה, בפעם הבאה שהיא תופיע נמצא שהיא מעניינת".
אחת הנשים המשפיעות בעולם
ביירון קייטי פרסמה כמה ספרים ובשנת 2000 נבחרה על ידי המגזין "טיים" לאחת ממאה הנשים המשפיעות בעולם. בספרה "לאהוב את מה שיש", מפרטת ביירון את שיטת ארבע השאלות וההיפוכים שכל אחד צריך לשאול. התשובות להן מאפשרות להשתחרר מדפוסי התנהגות מזיקים ובעיות ביחסים עם אחרים.
השאלות:
1. האם זאת האמת?
2. האם אתם יכולים לדעת בוודאות שזוהי האמת?
3. איך אתם מגיבים ומה קורה כשאתם מאמינים למחשבה?
4. מי תהיו ללא המחשבה.
השלב הבא הוא היפוך המחשבה. כלומר לתת תשובות הפוכות לשאלות שנשאלו קודם. למצוא שלוש דוגמאות ספציפיות ואותנטיות שיראו איך כל היפוך נכון באותה הסיטואציה.
כך לדוגמה, סיפרה אחת ממשתתפות המחקר כי פוטרה מעבודתה בעקבות מחלתה ומאז מרגישה "לא שווה". ביירון הדגימה את הטיפול בה בשיטת ארבעת השאלות וההיפוך.
בשלב ההיפוך, ביקשה ממנה ביירון לדמיין סדר יום רגיל שלה ללא המחשבה המעיקה על הפיטורים. "את מבינה שהוא פיטר אותך פעם אחת ואת מפטרת את עצמך עשרות פעמים ביום כשאת חושבת על זה?". היא הציעה לה להפסיק ולחפש עבודה חדשה במקום.
אופציה נוספת הייתה שהיא פיטרה בעצמה את הבוס כי היא לא באמת רוצה לעבוד בשבילו, הוא לא שווה את זה והוא בעצם עשה לה טובה.
ביירון טוענת כי השיטה אפקטיבית גם לחולים סופניים. "החולים פוחדים מהחיים שנותרו להם ולא מהמוות. לכן צריך לעזור להם לחשוב מחשבות חיוביות על החיים, להביע אמפטיה ותמיכה, טוב לב ונוכחות".
ביירון סיפרה על אמה שחלתה בסרטן סופני, "ברגע שנודע לי עצרתי את עבודתי ונסעתי אליה. עשינו את כל הדברים שהיא אהבה, צחקנו וזו הייתה אחת התקופות הטובות שלנו, כשהגיעו אורחים ודיברו איתה על המחלה, היא חזרה להיות חולה".