שריל סנדברג – האישה שהצילה את פייסבוק
כולם מדברים על מארק צוקרברג, אף אחד לא מדבר על שריל סנדברג. אבל שריל סנדברג היא האישה שהפכה את פייסבוק, תוך שנים ספורות, ממיזם מגניב ולא רווחי בעליל, לחברה ששווה מאה מיליארד דולר ומונפקת היום בבורסה בהיקף של כמעט 20 מיליארד דולר. סנדברג גם הפכה להיות הפנים התקשורתיים של פייסבוק, חברה שהמנכ"ל שלה לקה מאז ומתמיד בהתנהלות מול אנשים, ומתקשה לעורר אהדה בתקשורת. היום מארק צוקרברג לא עושה צעד אחד מחוץ למשרדי פייסבוק בלעדיה.
עוד ב Onlife:
- אורלי וילנאי לא היחידה: הדברים שלא מספרים לכן על טיפולי פוריות
- 5 קווים אדומים שאסור למנהל שלך לעבור: איך מתמודדים?
- האם ויברטור הוא הגאדג'ט החדש?
למה לעזוב חברה כמו גוגל לטובת חברה קטנה שמפסידה כסף?
בשנת 2007, שלוש שנים אחרי שהקים את פייסבוק, מארק צוקרברג בן ה – 23 החזיק בחברה בעלת פוטנציאל אדיר, שלא מכניסה כסף. עם כל הכבוד לתרבות הקפוצ'ונים המגניבה, גם צוקרברג הבין שהגיעה השעה להכניס קצת אנשי עסקים לחברה.
לשריל סנדברג בת ה – 38 לא היה חסר אז כלום. אחרי 5 שנים כראש הסגל של מזכיר האוצר בממשל קלינטון, היא כיהנה זו השנה השישית כסגנית נשיא למכירות מקוונות עולמיות ולתפעול בחברה קטנה שאולי שמעתם עליה: גוגל. כשתחתיה אלפי עובדים ובחשבון הבנק שלה תזרים מזומנים מרשים, לא נראה היה שיש לה שום סיבה לזוז ממקומה. אבל לא בזכות ישיבה במקום ומחסור בחזון סנדברג הגיעה לאן שהגיעה. כשהצטרפה לגוגל, ב – 2001, היה מדובר בחברה פרטית בת שלוש, עם מעט כסף בבנק. כשעזבה, ב – 2007, זאת כבר הייתה גוגל שכולנו מכירים, זאת שכמה חודשים קודם לכן רכשה את יוטיוב בעסקה מדוברת של 1.65 מיליארד דולר.
כשמארק צוקרברג פנה אליה, שריל סנדברג כבר היתה בנקודה בקריירה המשגשגת שלה בה הרגישה שהיא מחפשת שינוי, אתגרים חדשים, התקדמות. היא כבר ניהלה מגעים עם מנכ"ל וושינגטון פוסט, ובמקביל ניסתה להתקדם גם בתוך גוגל. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל באותה עת, הציע לה את תפקיד מנהלת הכספים, אך סנדברג כיוונה הרבה יותר גבוה, ונתקלה בסירוב. ואז הגיעה ההצעה מהמנכ"ל הצעיר של פייסבוק. אנשי גוגל ניסו להילחם עליה, אבל שריל סנדברג האמינה בעתיד של רשתות חברתיות, ולקחה על עצמה את התפקיד החדש, למורת רוחם של הקולגות לשעבר.
ב – 2008 הפכה שריל סנדברג לאחראית על הפעילות העסקית של פייסבוק. ב – 2010 פייסבוק הפכה רווחית. היום היא שווה מיליארדים ומונפקת בבורסה ברעש גדול. איך היא עשתה את זה, ואיזה מסר יש לה לנשים אחרות בעולם?
מה הייתן עושות אם לא הייתן מפחדות?
כמעט בכל הופעותיה בתקשורת, הרצאות ונאומים, מדברת שריל סנדברג על נושא אחד: נשים. סנדברג, שיושבת היום בדירקטוריונים של מספר חברות (ביניהן וולט דיסני וסטארבאקס), נחשבת לאחת הנשים החזקות בעולם. אבל הקשיים שנשים רבות מתמודדות איתם לא פסחו עליה, בעיקר אחרי שילדה את בנה הראשון ב – 2005. סנדברג לא מסתירה את הקושי שבניסיון לשמור על איזון בין המשפחה לקריירה, רגשות האשם, התחושה הברורה שלנשים עדיין קשה יותר להתקדם בעולם העסקים וההכרה בעובדה שנשים רבות נפלטות משוק העבודה ברגע הלידה. ממרומי הצלחתה של מי שכנראה פיצחה את השיטה, מנסה שריל סנדברג לנתח את המציאות הזאת ולהציג את הפתרונות שהיא מאמינה בהם, פתרונות אותם היא מנסה גם ליישם בעבודתה בפייסבוק.
סנדברג, שכבר נשאה נאומים רבים בחייה, ביניהם הנאום המפורסם בבית הספר למינהל עסקים של הארוורד, הסכימה לנאום בטקס הסיום של ברנרד קולג', מכללת הנשים של אוניברסיטת קולומביה. בנאום מלא השראה הפנתה סנדברג לבוגרות הצעירות שאלה שכתובה על אחד הקירות במשרדי פייסבוק: "מה הייתן עושות אם לא הייתן מפחדות?"
איך פתיחות ודיאלוג מתבטאים בחשבון הבנק
בניגוד למצופה ממרבית הנשים שהפכו למנהלות בכירות, שריל סנדברג מעולם לא התעלמה מעובדת היותה אישה או הרגישה צורך להתנצל על כך, ומעולם לא ניסתה "לדבר כמו גבר", או לאמץ שיטות ניהול שאינן הולמות את אמונותיה כדי להתקדם.
במהלך התואר הראשון שלה בכלכלה היא לקחה קורס בהנחיית הכלכלן לורנס סאמרס, שהתנדב להיות המנחה שלה בתזה: "כיצד תורם אי השיוויון הכלכלי להתעללות בנשים נשואות". כנראה שעל אף הנושא הרגיש ומעורר האנטגוניזם, סנדברג הצליחה להרשים את המנחה שלה. סאמרס הפך למנטור שלה, ובהמשך לקח אותה לעבוד תחתיו כשמונה לכלכלן הראשי של הבנק העולמי. אחרי שהשלימה תואר במנהל עסקים ועבדה בחברת הייעוץ מקינזי, חזרה לעבוד תחתיו כסגן מזכיר האוצר ואחר כך למזכיר האוצר. סאמרס משבח את היכולות של סנדברג, גם כאישה נבונה ובעלת חזון, אבל גם כעובדת רצינית, משקיענית, מסורה ונאמנה. כזאת שגם תעמיד אותו על טעותו ותאמר לו הכל בפנים, בלי להתנצל.
מאפיין נוסף בשיטת הניהול של סנדברג, שמאד לא נפוץ בקרב מנהלים בכירים, הוא הפירגון. שריל סנדברג לא מאויימת מהתקדמות או הצלחה של אנשים אחרים. להיפך, היא מעודדת את זה. אחת הדוגמאות המוכרות לכך היא השולחן הגדול שהיה לסאמרס במשרד האוצר, אליו ישבו כל הפקידים הבכירים (רובם גברים), כשמאחורי השולחן היה אזור ישיבה שאיכלס את הפקידים הזוטרים. "שריל תמיד ישבה ליד השולחן ועודדה את הפקידים והפקידות הזוטרים להתקדם, ואמרה תוך כדי, 'נפנה מקום'", מספרת מארני לוין, שעבדה לצדה. רבים מספרים גם כי סנדברג היתה מוותרת על מקומה ליד סאמרס בנסיעות רבות כדי לאפשר לאחרים לבלות איתו זמן. דיוויד פישר, שעובד עם סנדברג עוד מימי עבודתה באוצר באמריקאי, מציין כי "חלק ניכר ממה ששריל עושה בחיים זה לעזור לאנשים להתקדם, להיראות ולהישמע".
גם כשהגיעה לפייסבוק ב – 2008 הפתיעה סנדברג את העובדים, שהיו רגילים לריחוק ולחוסר הכישורים החברתיים של המנכ"ל שלהם. מיד עם הגעתה החלה לפנות אל העובדים, להציג את עצמה, לשאול שאלות ולהתעניין בדעתם של העובדים, לעורר ויכוחים ודיונים. שיטת ניהול די שונה מהניהול הגברי המוכר, שיטה שגם עוררה אמון רב בקרב העובדים וגם, בסופו של דבר – הוכיחה את עצמה בחשבון הבנק.
ב – 2010 נאמה שריל סנדברג בכנס TED, נאום איקוני בו היא שוטחת את משנתה לגבי הפתרונות האפשריים לחוסר השוויון בין גברים ונשים בעולם העסקים:
לצפייה בהרצאה מתורגמת לעברית באתר TED
לא מתכננת תוכניות
ומה באשר לעתיד? בראיון לאתר הניו יורקר אמר מארק צוקרברג כי "שריל יכולה להיות מנכ"לית של כל חברה שהיתה רוצה בכך. אבל הדבר המדהים בה הוא שהיא באמת רוצה ללכלך את הידיים ולעבוד". כשסנדברג עצמה נשאלה על התוכניות שלה לעתיד, ענתה כי כרגע טוב לה עם צוקרברג ועם החברה. "הסיבה שאין לי תוכנית היא שלו היתה לי תוכנית, היא היתה מוגבלת לאפשרויות הפתוחות בפניי היום", אמרה סנדרבג. "לו הייתי מחליטה מה אני רוצה לעשות כשהייתי בקולג' - כשעוד לא היה אינטרנט, לא היה גוגל, לא היה פייסבוק... אני לא רוצה לעשות את הטעות הזאת".